2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban és 2021-ben elismerő oklevélben részesült tudományos és fantasztikus podcast univerzum

Országos médiakampány indul a természettudományok népszerűsítéséért

A márciusban induló projekt részeként minden héten új videós tartalmak válnak elérhetővé

2022. február 09. - emTV.hu

Országos médiakampány indul kutatók és civilek, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) munkatársaiból álló csapat tagjainak összefogásával a természettudományok népszerűsítéséért – olvasható az ELKH által hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben.

night-photograph-2183637_1280.jpg

Mint írják, a Csillagok alatt országos természettudományi ismeretterjesztő médiakampány című, márciusban induló projekt részeként minden héten új videós tartalmak válnak elérhetővé, amelyek a legújabb kutatási eredményeket, az országban működő csillagászati bemutatóhelyeket és az aktuális égi jelenségeket mutatják be közérthető és szórakoztató formában. A projekt lebonyolítói között egyaránt szerepelnek aktív kutató és műkedvelő csillagászok is, ami elősegíti a szakmai és társadalmi célok hatékony elérését.

"A csillagászat fantasztikus előnye, hogy legújabb eredményeit széles körben kevesen értik, ugyanakkor a tudományos kérdései szinte mégis mindenkit érdekelnek. Fekete lyukak, exobolygók, élet az univerzumban, a Mars jelene és jövője: csupán néhány a számtalan örökzöld téma közül, ami felkelti a nagyközönség érdeklődését"

– idézi a közlemény Kiss László Széchenyi-díjas csillagászt, a CSFK főigazgatóját és egyben a program szakmai vezetőjét. A tájékoztatás szerint immáron harmadik alkalommal szervezik meg az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű megmozdulást, amelynek részeként augusztus 5. és 14. között országszerte több mint ötven helyszínen várják az érdeklődőket csillagászati bemutatókkal, népszerűsítve a természet és a tudományok szépségét és az égbolt közös fürkészésének élményét.

Az ismeretterjesztő projektben a Vándorcsillagok című riportműsor révén nagy hangsúlyt kap majd a hazai amatőr csillagászat bemutatása. A program egyik kiemelt célcsoportját az észlelő csillagászattal aktívan foglalkozó amatőr csillagászok és asztrofotósok jelentik, ugyanakkor a projekt részeként megvalósuló események és készülő tartalmak a lehető legszélesebb nagyközönséget szólítják meg - emlékeztet a közlemény.

Az amatőr csillagászati csoportok tevékenységének bemutatása jelentős mozgósító erővel bír, ezért többek között rendszeres és nyilvános távcsöves bemutatókat szerveznek majd, továbbá a közösségi tudományos megfigyelés (Citizen Science) módszerét alkalmazó programokat indítanak. Ezenfelül külön riportsorozat készül majd a hazai csillagászat veteránjaival, amelyből megismerhető lesz a szakma és a közösség fejlődéstörténete az 1950-es évek elejétől napjainkig.

A Csillagok alatt országos természettudományi ismeretterjesztő médiakampány című projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) finanszírozásával valósul meg a Mecenatúra 2021 felhívás keretében – áll az összegzésben.

emTV.hu // MTI // címlapképünk illusztráció / Pixabay

post_fb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr1717311852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása