2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Kedvenc műholdunk legfrissebb kalandjai

Sokolébresztő #182

2024. április 18. - Sokolébresztő

Ezúttal állandó szakértőnk, Pál András tette tiszteletét az adásban, s beszámolt a kedvenc műholdunkkal, a GRBAlphával kapcsolatos legfrissebb fejleményekről – például hogy immár Sokolébresztő-reklámot is sugároz. Továbbá a világ legkisebb asztrofizikai műholdjának startra készülődő utódjáról, a GRBBetáról is megtudhatunk ezt-azt, sőt, még a CanSat-verseny döntőjéről is.

sokol_ep182_cover.png

csik_patreon.jpg

Időről időre visszatérünk műsorunkban kedvenc űreszközünk programjára, amely 2021. március 22-én indult el Bajkonurból, hogy az első (javarészt) magyar fejlesztésű asztrofizikia-csillagászati műholdként aztán sikert sikerre halmozzon. Ahogy ez a projekt honlapján is követhető, a literes kockányi kis szerkezet már bőven átlépte az ezer napos űrbéli időtartamot, és magasabb pályájának köszönhetően túlszárnyalta az ugyanekkora MaSat-1 eddigi rekordját a legtovább működő magyar műhold kategóriájában. (Nem mintha a MaSat ne tudott volna tovább működni, de a légköri fékeződés ellen nem tehetett semmit.)

ariane6.jpg

Mindeközben Andrásék már megépítették és átadták a GRBAlpha utódját, a nem túl meglepő módon GRBBeta névre keresztelt, elődjénél kétszer nagyobb űreszközt, amely a képünkön látható Ariane-6 rakéta várva várt legelső startján indulhat el újabb gammacsillagszati titkokat fürkészni az idei év harmadik negyedévében. Hogy hogyan reklámozza az űrből a GRBAlpha a Sokolébresztőt a világ rádióamatőrei számára? Ez is kiderül az adásból. Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: Vincze Miklós // kép: ESA

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7018381439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása