2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Elindult új kedvenc műholdunk, a GRBBeta! | Pál András

Sokolébresztő #189

2024. július 24. - Sokolébresztő

Témánk a múlt héten startolt GRBBeta asztrofizikai kisműhold, amelynek kifejlesztésében állandó szakértőink, Pál András és Werner Norbert vezető szerepet vállaltak. A Sokolébresztő hivatalos Második Kedvenc Műholdját ráadásul az ESA vadonatúj Ariane-6 rakétája állította pályára első repülésén. Minderről alaposan kikérdeztük Pál Andrást az adásban.

sokol_ep189_cover.png

csik_patreon.jpg

A Sokolébresztő kedvenc műholdja eddig a GRBAlpha volt, ami köztudomásúlag Sokolébresztő reklámot is morzézott már le a világűrből miközben az Ősrobbanás óta legnagyobb energiájú kozmikus jelenségek, a titokzatos gammafelvillanások után kutat. Az európai űrügynökség vadonatúj Ariane-6 rakétájának legelső startján most viszont végre pályára állt a kistestvér, a GRBBeta is.

arianed.jpg

Bár a "kis" jelző csak félig-meddig indokolt, az utód ugyanis pontosan kétszer akkora, mint a GRBAlpha. De milyen újítások vannak a fedélzeten, kik vettek részt a projektben és mi az egész misszió tudományos célja? Kiderül az adásból! Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: Vincze Miklós, kép: ESA

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8718451619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása