2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A modern magyar csillagászat kezdetei

Sokolébresztő #161

2023. június 29. - Sokolébresztő

A Sokolébresztő legújabb adásában Konkoly Thege Miklós (1842–1916) csillagász, meteorológus, mérnök, zeneszerző, vagyis az egyik utolsó igazi polihisztor kalandos életéről, munkásságágáról és napjainkig kiható örökségéről beszélgettünk, amelynek felderítésében Orha Zoltán és Rakétafüst kolléga voltak segítségünkre.

sokol_ep161_cover.png

csik_patreon.jpg

1842-ben, Pesten megszületett Konkoly Thege Miklós, egy gazdag felvidéki nemesi család sarjaként. A reformkor, majd a forradalom és szabadságharc izgalmas éveiben cseperedő úrfit szülei eredetileg jogászi pályára szánták, ám hamar megmutatkozott, hogy őt sokkal inkább a természettudományok érdeklik. Ez persze nem is annyira meglepő, ha az embert a korabeli Magyarország legjobb magántanárai tanítják a fizika és a villamosságtan legfrissebb vívmányaira, például Jedlik Ányos, a dinamó (és nem mellesleg: a fröccs) feltalálója. Mindannyiunk nagy szerencséjére a család nem állt Miklós álmainak útjába, s alig tizenkilenc évesen már a (korabeli értelemben vett) doktorátust is megszerezte Berlinben, ahol a nagy Johann Franz Encke porosz csillagászprofesszor volt a mestere.

konkoly-thege_miklos_kozmata.jpg

Visszatérve Magyarországra, Konkoly Thege a család Komárom megyei, ógyallai birtokán belevágott hazánk első csillagvizsgálójának létrehozásába, természetesen a saját költségén. Az intézmény aztán 1871-ben kezdte meg az üzemszerű működést, a legkorszerűbb műszerekkel felszerelkezve, s hamarosan Európa-szerte rangos megfigyelőhellyé nőtte ki magát a napkitörés- és napfolt-megfigyelések témakörében, de a bolygóészlelésekben és a csillagászati spektroszkópia terén is. Ez az új vizsgálati módszer a tizenkilencedik század második felében olyan eszközt adott az Emberiség kezébe, mellyel a Földről észlelve végre megállapíthatták, hogy milyen anyagokból is állnak az égitestek.

konkoly-napfoltok-1872.jpg

Orha Zoltán szakavatott és alapos feltáró munkájának köszönhetően arról is hallhatunk az adásban, hogy miért kapta Konkoly és Munkácsy Mihály életük legnagyobb tapsát, hogyan lett Eötvös Loránd teljesen véletlenül párbajsegéd, illetve hogy mi történt a felvidéki obszervatórium műszerparkjával Trianon után. Na és, hogy mit keres egy csillagvizsgáló rajza egy népszerű szlovák sör címkéjén. Hallgassátok szeretettel! 

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: Komáromi Kacz Endre festménye // képek: Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7818154256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása