2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Ugrál, hátraszaltózik és ünnepli magát a Boston Dynamics Atlas robotja | videó

Ismét egy lépcsőfok az emberi mozgást utánzó humanoid robotok fejlesztésében

2021. augusztus 28. - emTV.hu

Azzal, hogy a humanoid Atlas robotokat arra képzik ki, hogyan manőverezzen át összetett pályákon, a Boston Dynamics mérnökei új, az emberi viselkedés által inspirált mozgásokat fejlesztenek ki, és a humanoid robotot a határaiig feszítik – írja blogbejegzésében a Boston Dynamics.

irobot_featured.jpg

Ma először mindkét Atlas robot hibátlanul teljesítette az összetett akadálypályát. Vagyis majdnem hibátlanul.

A két robot közül az első felszaladt egy sor padkás lemez lapra, átugrott egy széles rést, majd fel-le szaladt a lépcsőkön a Boston Dynamics központjának második emeletén felállított pályán. Aztán a második robot felugrott egy egyensúlyozó gerendára, és társa lépéseinek tükörképét követte, majd az első robot átugrott a gerendán. Mindketten a tökéletesen szinkronizált hátra szaltót követően landoltak, és a videós csapat minden mozdulatot megörökített.

És mégis, a mérnökök, akik hónapok óta dolgoztak ezen a rutinon, alig szánnak időt az ünneplésre. Pillanatokkal azután, hogy leforgatták a videót, már össze is dugták a fejüket, hogy a következő felvétel előtt a változtatásokon dolgozzanak. Bár ez a videón is megörökített legutóbbi kísérlet majdnem tökéletes volt, igazság szerint nem volt pontosan az. Miután ugyanis a robotok befejezték a hátra szaltót, az egyiknek úgy kellett volna pumpálnia a karjával, mint egy sportolónak – ezt a mozdulatot az Atlas csapat "Cha-Ching"-nek hívja.

A robot valóban pumpálta a karját, de egy kicsit megbotlott ebben az egyszerű mozdulatban is. Ez csak egy apró bemozgás volt, amit a legtöbb ember, aki megnézi a videót, észre sem vesz. De az Atlas csapata minden részletre odafigyel, és azt akarják, hogy minden maximálisan sikerüljön.

"A mai nap előtt még nem futtattuk le ezt a viselkedést a hátra szaltó után, szóval ez tényleg egy kísérlet volt"

– mondja Scott Kuindersma, a Boston Dynamics Atlas csapatának vezetője.

"Ha jól megnézed a videót, kicsit esetlennek tűnik. Egy olyan viselkedést cserélünk be, amit már korábban is teszteltünk, így van némi bizalmunk abban, hogy működni fog."

Az itt látható tökéletességre törekvést még a borg is megirigyelné, így az embernek az az érzése, hogy ez a fajta figyelem a részletekre az, ami olyan robotokat eredményezett, amelyek képesek egy ilyen futurisztikus, lehetetlennek tűnő rutin elvégzésére. De felvet egy olyan kérdést is, amely elsőre meglepőnek tűnik: miért fontos ez?

Miért számít, ha az Atlas megbotlik, amikor az öklét pumpálja? Miért számít, hogy egyáltalán pumpálja-e az öklét? És ha már kérdezősködünk, mi értelme van pontosan annak, hogy a robotokat akadálypályán futtatják végig? Minek a rétegelt lemezlapok, minek a boltozat, minek a hátra szaltók?

Egy robot hátraszaltó képességét soha nem lehet kereskedelmi környezetben hasznosítani. (Az Atlas egy kutatási platform, nem kereskedelmi termék.) De nem kell nagy képzelőerő vagy ágazati ismeret ahhoz, hogy belássuk, miért lenne hasznos, ha az Atlas ugyanolyan mozgásokat és fizikai feladatokat tudna végrehajtani, mint az ember. Ha a robotok végül ugyanolyan ügyességgel tudnak reagálni a környezetükre, mint egy átlagos felnőtt ember, a lehetséges alkalmazások köre gyakorlatilag korlátlan lesz.

"A humanoid robotok több szempontból is érdekesek. Először is, megragadják a jövőképünket a mindenhová eljutó, bármit megtehető robotokól. Lehet, hogy nem a legjobb kialakításúak egy adott feladatra, de ha egy olyan platformot szeretnénk építeni, amely a legkülönbözőbb fizikai feladatok elvégzésére alkalmas, már tudjuk, hogy a humanoidok alakja képes erre."

– mondja Kuindersma, majd hozzáteszi: 

"Technikai szempontból a humanoidok számos kihívást jelentenek, amelyeket kutatócsoportként örömmel fogadunk. Méretük és összetettségük kombinációja hardvertervezési kompromisszumokat hoz létre az erő-súly arány, a futási idő, a mozgástartomány és a fizikai robusztusság tekintetében. Ugyanakkor az irányító csapatunknak olyan algoritmusokat kell létrehoznia, amelyek képesek ezen gépek fizikai komplexitását úgy érvelni, hogy a nagy energiájú és összehangolt viselkedés széles skáláját hozzák létre. Végső soron az Atlashoz hasonló humanoid robotok határainak feszegetése hajtja a hardver- és szoftverinnovációt, amely a Boston Dynamics összes robotjára átültethető."

Végső soron az Atlashoz hasonló humanoid robotok határainak feszegetése olyan hardver- és szoftverinnovációt motivál, amely a Boston Dynamics összes robotjára átültethető.

Ez a hely, bármennyire is szűknek és specifikusnak tűnik, tökéletes homokozót biztosít az Atlas csapat számára az új viselkedési formák kikísérletezéséhez. Ez egy egész testet igénybe vevő tevékenység, amely megköveteli az Atlas-tól, hogy különböző helyzetekben megőrizze az egyensúlyát, és zökkenőmentesen váltson egyik viselkedésről a másikra.

"Valójában arról van szó, hogy a robot képességeinek határain belül hozzunk létre viselkedési formákat, és mindezeket egy rugalmas vezérlőrendszerben működtessük együtt, de nem próbálunk mindent egyszerre megoldani. A mostani munka lehetővé teszi számunkra, hogy szilárd alapot teremtsünk a következő kutatási problémák megoldásához."

– teszi hozzá Kuindersma. Ha visszatekintünk az Atlas videók öt évére, könnyen szem elől téveszthetjük, hogy a csapat mennyi fejlődést ért el ez idő alatt. Valójában a fejlesztések némelyike az átlagos néző számára láthatatlan, pedig óriási ugrásokat jelentenek (ebben az esetben szó szerint) a technológia terén. Bár az Atlas már a korábbi videókban is csinált ugrásszerű mozdulatokat, kézenállásokat és hátra szaltókat, a mozdulatok vezérlésének alapfolyamatai fejlődtek.

"Atlas mozdulatait ma már az érzékelés vezérli, míg akkoriban nem így volt. Például a korábbi talajgyakorlatok és táncos videók arról szóltak, hogy megragadjuk a képességünket, hogy különféle dinamikus mozdulatokat hozzunk létre, és azokat egy olyan rutinná láncoljuk össze, amelyet újra és újra lefuttathatunk. Ebben az esetben a robot vezérlőrendszerének még mindig sok kritikus kiigazítást kellett menet közben elvégeznie az egyensúly és a testtartás céljainak fenntartása érdekében, de a robot nem érzékelte és nem reagált a környezetére."

– magyarázza Kuindersma. A robotok a látottak alapján adaptálják a repertoárjában lévő viselkedési formákat. Ez azt jelenti, hogy a mérnököknek nem kell előre beprogramozniuk az ugrómozdulatokat az összes lehetséges platformra, amellyel a robot találkozhat. Ehelyett a csapat kisebb számú sablonviselkedést hoz létre, amelyeket a környezethez igazítva, online lehet végrehajtani.

A szimuláció alapvető fejlesztési eszköz az Atlas vezérlési csapata számára, mind a robot tesztelése előtti új viselkedések értékeléséhez, mind annak biztosításához, hogy az új szoftvermódosítások ne befolyásolják negatívan a meglévő képességeket. A hardveres tesztelés azonban még mindig nem helyettesíthető, különösen az olyan teljesítménykorlátozó mozgások esetében, mint az ugrás.

A forgatás során az Atlas az esetek felében eltalálja a plafont. (A robotok végsőkig való feszegetésének természetes következménye, hogy néha ezek a korlátok teljesülnek.) Máskor az Atlas átjut a korláton, de elveszíti az egyensúlyát, és hátrafelé esik, és a mérnökök a naplót nézik, hátha találnak lehetőséget a menet közbeni korrekcióra.

"Nagyon sok izgalmas viselkedés van itt, és némelyik még nem teljesen megbízható. Itt mindenben benne van a hiba lehetősége. Ez majdnem 90 másodperc folyamatos ugrálás, kocogás, forgás, ugrás és szaltó, így ezek a valószínűségek összeadódnak."

– mondja Ben Stephens, az Atlas vezérléséért felelős vezető. Stephens hozzáteszi, hogy ez az első alkalom, hogy a Boston Dynamics két robotot filmezett le együtt ezt a kombinációt végrehajtva.

"Két héttel ezelőttig még nem csináltuk együtt a két robottal, de most már működnie kell mindennek. Úgy gondoljuk, hogy az összes nagyobb hibát kijavítottuk, és most már csak az apróságokon múlik a dolog."

– mondja a rutin forgatásának napján.

A végén, mint mindig, minden összeáll. A videósok olyan felvételt készítenek, amellyel mindenki elégedett – mondja a rutin forgatásának napján. egészen az utolsó, ünneplő mozdulatokig. A munka fáradságos és aprólékos, de amikor mindkét robot eljut a rutin végére, a mérnököknek meg kell állniuk, hogy ne ujjongjanak, mielőtt a kamerák leállnak.

"Azt hiszem, ez a robotika egyik öröme, hogy igazán nehéz problémákat oldunk meg, és ezzel elkerülhetetlenül együtt járnak az csalódások is. Nehezen tudok elképzelni egy olyan világot 20 év múlva, ahol nem lesznek olyan mobil robotok, amelyek kecsesen és megbízhatóan mozognak, és az emberek mellett dolgoznak, hogy gazdagítsák az életünket. De ennek a jövőnek a megteremtésében még csak az elején járunk. Remélem, hogy az ehhez hasonló bemutatók egy kis bepillantást nyújtanak abba, ami lehetséges."

 – mondja Kuindersma.

emTV.hu // Boston Dynamics // címlapfotó: 20th Century Fox

post_fb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr1116672634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása