2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Az EU megkönnyíti az ukrán kutatók hozzáférését az uniós tudományos programokhoz

Segíteni akarják az Ukrajnából elmenekült kutatókat is

2022. március 23. - emTV.hu

Az Európai Bizottság portált hozott létre az Ukrajnában dolgozó és az Ukrajnából elmenekült kutatók számára, hogy megkönnyítse hozzáférésüket az unió tudományos és kutatási kezdeményezéseihez és a támogatási lehetőségekhez – közölte a brüsszeli testület kedden.

eye-3374462_1280.jpg

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az Európai Kutatási Térség Ukrajna számára (ERA4Ukraine) nevű portál összefogja az uniós szintű tudományos kezdeményezéseket, felsorolva a támogatási szolgáltatásokat, jelenleg harminc országban.

A portál biztosítani akarja, hogy az uniós tudományos, innovációs és kutatási programok sikeres ukrajnai kedvezményezettjei már most hozzájussanak a programokból származó finanszírozáshoz. Ezen kívül segíteni akarja az Ukrajnából elmenekült kutatókat lakhatási és álláslehetőségek felkutatásában, meg akarja könnyíteni okleveleik elismerését.

További uniós kezdeményezések közé tartozik a hozzáférés biztosítása az úgynevezett Science4Refugees programhoz, mely szakmai gyakorlatokat, részmunkaidős és teljes munkaidős állásokat kínál a menekült tudományos munkatársak számára – közöték.

Ukrajna 2021 októberében írt alá csatlakozási megállapodást a Horizont Európa és az Euratom nevű uniós kutatási és képzési programokhoz. A megállapodás még nem lépett hatályba, mivel az ukrán fél részéről a ratifikációs folyamat késik, valamint megállt. Emlékeztettek: az ukrajnai elleni orosz agresszió miatt az Európai Bizottság március 3-tól nem folytat együttműködési projekteket orosz tudományos szervezetekkel. Az unió felfüggesztette az orosz kutatási szervezeteket érintő projektek támogatási megállapodásainak előkészítését is, valamint az orosz szervezeteknek a már megkötött szerződések alapján teljesítendő kifizetéseket.

emTV.hu // Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója // címlapképünk illusztráció / Pixabay

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4517786910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása