2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Jurassic Park, avagy klónozhatnánk-e a dinókat?

SzubZsáner #4

2022. június 06. - Parallaxis Univerzum

A SzubZsáner negyedik adásának témája a Jurassic Park vagyis Michael Crichton ikonikus regényei, melyek nálunk Őslénypark illetve Szörnyek szigete címen futnak. A téma aktualitása, hogy június 9-én jelenik meg az egész filmes érát lezárni hivatott Világuralom. Meghívott vendégünk Magyar János, az ELTE TTK tudományos segédmunkatársa és paleontológus hallgatója. Adásunkban szokásunkhoz híven a könyveket (elsősorban az első részt) hasonlítjuk össze a filmekkel (elsősorban az első és második résszel).

szub_ep4.jpg

csik_patreon.jpg

Jánossal először arról beszélgettünk, hogy épp a Jurassic Park miatt lett paleontológus, majd kitárgyaltuk, hogy mennyire lehetne klónozni ezen állatokat (vagy akár másokat) a valóságban. Illetve megkülönböztettük a madár- és nem madárszerű dinoszauruszokat. Ezután megvizsgáltunk néhány dinoszauruszt. A beteg Triceratops eredetileg Stegosaurus volt a könyvben. A Triceratops a regényben ráadásul rövidlátó, lassú dinoszauruszként tűnik fel, amely mindenre rátámad, mint az orrszarvú, de a piros szín elijeszti. Tisztáztuk a kompik eredetét is. A könyvben néhány példány a szárazföldre kerül, megölnek több csecsemőt és megsebesítenek egy kislányt. Ilyen szempontból a könyv sokkal véresebb. De a regényben alapvetően dögevők, illetve a sauropodák trágyáját fogyasztják, ami a valóságban nem lehetett jellemző. A Velociraptorhoz a Deinonychus antirrhopus-t használta fel Chrichton egy olyan rendszertannal, melyben az állatot átsorolták a velociraptor nembe.

Górcső alá vettünk néhány tudományos pontatlanságot, mint például: a T-rex nem lát, ha nem mozgunk. A végére pedig egyes karakterek halálát vagy majdnem-halálát hagytuk, mint amilyen Ian Malcolm, dr. Wu vagy maga Hammond.

Podcastjeink epizódjai elérhetőek a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, valamint iTunes-on és Spotify-on is! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Ivanics-Rieger Klaudia // borítókép: Universal Pictures / Amblin Entertainment

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7117839601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása