2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A valaha észlelt legnagyobb kozmikus robbanást örökíthették meg

Több mint tízszer fényesebb, mint bármely eddig ismert szupernóva

2023. május 16. - emTV.hu

A valaha látott legnagyobb kozmikus robbanást rögzíthették csillagászok, a Naprendszer méretének százszorosát elérő tűzgömb a kutatók szerint egy szupermasszív fekete lyuk által beszippantott hatalmas gázfelhő miatt keletkezhetett – számolt be a felfedezésről pénteken a The Guardian online kiadása, amit az MTI szemlézett.

space-7878018_1280.jpg

A nyolcmilliárd fényévnyi távolságban észlelt robbanás több mint tízszer fényesebb, mint bármely eddig ismert szupernóva.

A kutatást vezető Philip Wiseman, a Southamptoni Egyetem csillagásza elmondta, hogy a robbanás fénye egy évig észrevétlen maradt, de azóta fokozatosan egyre intenzívebbé vált. Csak akkor mérték fel a robbanás elképesztő méreteit, amikor a további megfigyelések során meghatározták a távolságát.

Wiseman kifejtette, hogy a becslések szerint a tűzgömb százszor akkora, mint a Naprendszer, és a fénye a Nap fényességének kétezer milliárdszorosa. Hozzátette: "Három év alatt ez az esemény mintegy százszor annyi energiát szabadított fel, mint amennyit a Nap tízmilliárd éves élettartama alatt fog."

Az AT2021lwx elnevezésű robbanást a csillagászok szerint egy hatalmas, a Napnál valószínűleg több ezerszer nagyobb gázfelhő okozta, amelyet egy szupermasszív fekete lyuk nyelt el. A gázfelhő feltehetően abból a "fánkból" származhatott, amely jellemzően a fekete lyukakat veszi körül. Arra azonban a tudósok nem találtak még pontos magyarázatot, hogy miért nyelte el a fekete lyuk.

A szupermasszív fekete lyukakat jellemzően hatalmas gáz- és porfelhő, úgynevezett "fánk" veszi körül. A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (a Királyi Csillagászati Társaság Havi Közleményei) című folyóiratban publikált tanulmány szerzői szerint ennek az anyagnak egy része – esetleg galaxisok ütközése miatt – kiszakadhatott, és így került a fekete lyuk szájához. Ahogy az anyag a fekete lyuk eseményhorizontja felé sodródott, hatalmas mennyiségű hőt és fényt bocsátott ki, megvilágítva és 12-13 ezer Celsius-fokosra hevítve a fánk egy részét.

A The Guardian felidézte, hogy nem az AT2021lwx a valaha megfigyelt legfényesebb jelenség, ugyanis tavaly észleltek egy fényesebb gammakitörést, amely a GRB 221009A nevet kapta, ám az az esemény csak percekig tartott. Az AT2021lwx viszont – már harmadik éve – továbbra is tart, ami azt jelenti, hogy az az energia, ami közben felszabadul, sokkal nagyobb.

A robbanást először a kaliforniai Zwicky Tranziens Létesítmény (ZTF) észlelte 2020-ban. A jelentőségére azonban csak akkor ébredtek rá, mikor alaposabban megvizsgálták, és megállapították méreteit – hangsúlyozta Wiseman.

emTV.hu // MTI // címlapképünk illusztráció / Pixabay

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr2418124826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása