2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Az álhírek kora

Médiazabálók #6

2023. június 05. - Parallaxis Univerzum

A Médiazabálók júniusi adásában megpróbáltunk fény deríteni arra, hogy az álhírek és összeesküvés elméletek milyen hatással vannak az emberekre és a társdalomra. Hogyan lehetünk kritikusabbak ezekkel az információkkal szemben, és egyes esetekben milyen veszélyei lehetnek ha elhiszünk minden elénk kerülő hírt. Lesz szó arról, hogy mit jelent a kognitív disszonancia, milyen az, amikor a post-truth korszakában élünk és mi ad táptalajt az álhírek elterjedésének.

mzaba_ep6_cover.png

csik_patreon.jpg

Az álhírek és az összeesküvés elméletek problémája ma már szinte mindenki számára ismert. Az internet és a közösségi média megjelenésével azonban ezek a problémák széles körben elterjedtek és hatásuk jelentősen megnőtt. Az emberek egyre több hamis információval és összeesküvés elmélettel találkoznak, és gyakran nehéz megkülönböztetni az igazságot a hazugságtól.

Az álhírek és az összeesküvés elméletek veszélyeztetik a demokráciát, a tudományos gondolkodást és a társadalmi stabilitást. Az álhírek és az összeesküvés elméletek terjesztése a közösségi médián keresztül olyan embereket és csoportokat is megtalálhat, akik korábban szélsőséges nézeteket és érzéseket hordoztak, de még nem találták meg a megfelelő közösséget és platformot ezeknek a nézeteknek a terjesztésére.

Ezekkel szembeni legjobb védekezés az oktatás és a kritikus gondolkodás fejlesztése. Az embereknek meg kell tanulniuk, hogyan lehetnek kritikusabbak az információk értékelésében, és hogyan lehetnek érzékenyebbek a manipulációra és az álhírek terjesztésére. Az oktatás és a kritikus gondolkodás fontos szerepet játszik abban, hogy az emberek képesek legyenek szétválasztani az igazságot a hazugságtól, és hatékonyan reagáljanak az álhírek és az összeesküvés elméletek terjesztésére. Ám, ezt sokkal könnyebb mondani, mint megtenni – a valóságban koránt sem olyan egyszerű megkülönböztetni a hamis és valós híreket.

A podcast során megtudhatjátok, hogy minket milyen hatások és információk érnek, amivel talán közelebb kerültünk az álhírek megértéséhez, és hogy hogyan lehetünk kritikusabbak és érzékenyebbek ezekkel kapcsolatban. Az egészséges mértékű szkepticizmus mindig ott kell, hogy legyen mellettünk, és sosem szabad abbahagyni a kérdések feltevését.

A mai adásban az álhírek és összeesküvés elméletek kialakulásáról, elterjedéséről és védekezési lehetőségeiről szól. Megtudhatjátok, hogy mi milyen médiumokból szerezzük az információkat, és ki mennyire él buborékban. Szó lesz arról, hogy milyen álhírek terjedtek el a COVID pandémia és az orosz-ukrán háború során, és beszélünk a magyar és külföldi sajátosságokról is. Vajon jelenleg az álhírek korát éljük? Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Barkóczi Norbi

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5218114642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása