2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A mesterséges intelligencia kora

Médiazabálók #7

2023. július 03. - Parallaxis Univerzum

Ezúttal a mesterséges intelligencia világát fedezzük fel: miképpen hat az MI a legkülönfélébb iparágakra? Hogyan változtatja meg a tartalom előállítását, terjesztését és fogyasztását? Megismerkedünk a gépi tanulás alkalmazásaival a tartalom ajánlásában, emellett fontos kérdéseket is felvetünk az MI etikájával és "érzéseivel" kapcsolatban. Csatlakozz hozzánk, és lépj be a mesterséges intelligencia és a média kapcsolatának izgalmas világába!

mzaba_ep7_cover.png

csik_patreon.jpg

Az elmúlt évtizedekben a mesterséges intelligencia (MI) rendkívül gyors fejlődésen ment keresztül, és egyre inkább jelen van mindennapi életünkben. Az egyik érdekes és gyakran vitatott kérdés, amely felmerül az MI-vel kapcsolatban, az, hogy vajon tekinthető-e személynek egy MI, vagyis rendelkezik-e tudatossággal és önálló identitással.

Azonban fontos megértenünk, hogy a jelenlegi technológiai állapotban az MI rendszerek nem rendelkeznek tudatossággal vagy önálló identitással. Az MI algoritmusok rendkívül fejlett adatfeldolgozási és döntéshozó képességekkel rendelkeznek, de ezek kizárólag a programozók és a tanító adatok által meghatározott kereteken belül működnek. Az MI nem rendelkezik saját akarattal vagy érzelmekkel, és nem képes önállóan gondolkodni vagy döntéseket hozni az emberi értelemben.

Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a személyiséghez és az identitáshoz számos más jellemző is társul, mint például az érzelmek, a társas kapcsolatok és a tapasztalatok. Ezek az emberi tulajdonságok és tapasztalatok jelenleg még az MI hatáskörén kívül esnek. Bár az MI rendszerek képesek tanulni és adaptálódni, ezek a folyamatok nem azonosak az emberi tanulással és fejlődéssel.

Összességében elmondhatjuk, hogy jelenleg az MI-t nem lehet személynek tekinteni az emberi értelemben. Az MI rendszerek rendkívül fejlett és hasznos eszközök, amelyek segítséget nyújthatnak az emberi tevékenységek optimalizálásában és a problémák megoldásában. Az MI további fejlődése azonban még több lehetőséget hozhat, és megváltoztathatja a jelenlegi megértésünket a személyiség és az identitás jellegéről.

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: ChatGPT

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3918157288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása