2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Az adathalászat kora

Médiazabálók #8

2023. augusztus 07. - Parallaxis Univerzum

Ezúttal egy igen fontos témát járunk körül, mely egyre inkább fenyegetést jelent a digitális világban. Az adathalászat az internetes csalás egyik legelterjedtebb formája, amelyet bűnözők alkalmaznak azért, hogy személyes és bizalmas információkat szerezzenek meg. De hogyan ismerhetjük fel a csalást és miképp védekezhetünk ellene? Erről beszélgettünk a Médiazabálók aktuális epizódjában!

mzaba_ep8_cover.png

csik_patreon.jpg

Az adathalászok hamis e-maileket, weboldalakat és más digitális kommunikációs csatornákat használnak, hogy áldozatokat csaljanak ki fontos információkról. Gyakran ezek az üzenetek vagy oldalak hivatalosnak tűnnek, és általában sürgető üzeneteket tartalmaznak, hogy rávegyék az embereket a válaszadásra vagy a személyes adatok megadására.

A legnagyobb hazai pénzintézet is figyelmeztet, hogy megint az online piacterek, közösségi felületek eladóit veszik célba a csalók, vevőként jelentkezve a hirdetésre. A "vevők", azaz a bűnözők elkérik az eladó e-mail címét, majd az e-mail cím megadását követően a gyanútlan eladónak például a Foxpost nevében e-mailt küldenek. Az üzenetben szereplő linkre kattintva az áldozatot egy hamisított Foxpost oldalra irányítják, ahol a bankot kiválasztva, az eredeti formai-tartalmi elemeivel rendelkező felületen elkérik az internetbanki belépéshez szükséges azonosítókat. Ezt követően a csalók a megszerzett belépési adatokkal az internetbankon keresztül már hozzáférnek az áldozat bankszámlájához.

Hogyan védekezhetünk az adathalászat ellen? Első és legfontosabb lépés a tájékozódás és az óvatosság. Mindig gyanakodjunk a kétes e-mailekkel, különösen, ha ismeretlen feladótól érkeznek vagy furcsa linket tartalmaznak. Soha ne osszuk meg a banki adatokat, jelszavakat vagy más személyes információkat, hacsak nem vagyunk teljesen biztosak a kapcsolattartó valódiságában.

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4518169339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása