2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban és 2021-ben elismerő oklevélben részesült tudományos és fantasztikus podcast univerzum

Holdkő-rákok támadása

Parallaxis #93

2023. szeptember 14. - Parallaxis Univerzum

Ez alkalommal az Apollo-18 című 2011-es horror-sci-fit veszünk elő, amely egy alternatív valóságon keresztül rekonstruálja az Apollo-18 holdi misszióját. A film tehát az égi kísérőnkön történt rejtélyes eseményeket mutatja be, miközben a középpontban álló csapat fokozatosan rájön, hogy nincsenek egyedül.

parapod_ep93_cover.png

Bővebben

Űrkertészeti kutatást indít a Debreceni Egyetem

Innovatív űrkertészeti fejlesztés és tudományos kísérlet a HUNOR programban

Magyar paprikát is termeszthetnek az űrben, ha sikerrel zárul a Debreceni Egyetem (DE) VEGBOX TS elnevezésű kutatása, amelyben a szakemberek számos innovatív űrkertészeti fejlesztést és tudományos kísérletet végeznek a HUNOR – Magyar Űrhajós Programban – hangzott el a kutatást bemutató sajtótájékoztatón múlt csütörtökön.

urkerteszet.jpg

Bővebben

75 éves lett Charles Simonyi, a világ ötödik űrturistája

Boldog születésnapot a Microsoft Word és Excel atyjának

Tegnap lett hetvenöt éves Charles Simonyi magyar-amerikai szoftverfejlesztő, a Microsoft Word és Excel atyja, a célirányos programozás kifejlesztője. 2007 áprilisában a világ ötödik űrturistájaként és második magyarként tett utazást a világűrben. Egy Szojuz TMA-10 űrhajó fedélzetén érkezett a Nemzetközi Űrállomásra, ahol rádióamatőr szeánszokon vett részt, és négy kutatási programot hajtott végre, például a legsikeresebb magyar űreszközzel, a Pille doziméterrel. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

simonyi.jpeg

Bővebben

Űridőjárás, időjárás, klíma

Sokolébresztő #166

Témánk ezúttal a meteorológiai klímakutató műholdak törénete és munkássága, illetve a velük szoros kapcsolatban álló Nap-megfigyelő űreszközök, melyek együtt szolgáltatnak felbecsülhetetlen (életmentő) adatokat a Nap-Föld kapcsolatok megértéséhez.

sokol_ep166_cover.png

Bővebben

A magyar űrhajós és a Szaturnusz sarkvidéki hatszöge

Kísérletünk az Űrállomásra

Van a Szaturnusz északi sarkvidékén egy hatalmas, majd' harmincezer kilométer ármérőjű, meglepően szabályos, hatszög alakú felhőrendszer, amelyet még a hetvenes évek Voyager űrszondái pillantottak meg először. A döbbenetes szabályosság láttán természetesen sokan egy hatalmas bolygómérnöki teljesítményekre képes földönkívüli civilizáció jelenlétére asszociáltak (annak ellenére, hogy a természet tele van hatszöges szimmetriájú alakzatokkal a hópelyhektől a méhkaptárakon át a bazaltorgonákig). A valóság alighanem E.T. ténykedésénél prózaibb, ám nem kevésbé érdekes és rejtélyes. Van azért már némi elképzelésünk a jelenség okairól, az elméletet azonban nem ártana kísérletileg tesztelni. S bár a HUNOR programban két éven belül startoló magyar űrhajós nem repül el a Szaturnuszig, a rejtély megválaszolásában küldetése mégis segítségünkre lehet.

hexagon_big.jpg

Bővebben

"A sci-fi nem tud unalmas lenni" – interjú Gálvölgyi Judittal

2019-ben Trethon Judit-emlékgyűrűvel díjazták a műfordítót

A Trethon Judit-emlékgyűrűt a balesetben elhunyt Trethon Judit író, újságíró, műfordító emlékére alapította családja, és minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki műfordítóként kiemelkedő munkájával hozzájárult a külföldi science fiction irodalom magyar nyelvre ültetéséhez. A 2019-es díjazott, Gálvölgyi Judit ismert család tagja, hiszen Rodolfo lánya és Gálvölgyi János felesége, azonban ő maga is méltán híres, mivel számtalan fantasztikus regény fordítása kötődik nevéhez. A négy évvel ezelőtti díjátadón Gálvölgyi Judittal beszélgetett Kasza Magdi.

galvolgyi_judit.jpg

Bővebben

A megváltás sugarai, avagy bebikázni a Napot

Parallaxis #92

A Napfény (2007) című film egy rendkívül ambiciózus sci-fi alkotás, amely egy olyan jövőbe visz minket, amikor központi csillagunk haldoklik. Az emberiség utolsó reményként egy küldetés indul a Naphoz, hogy újra életre keltsék azt. A történet nem csak a technológiai csoda és a tudományos kihívások körül forog, hanem bemutatja az emberi lélek és a túlélési ösztön összecsapását is: olyan kérdések merülnek fel, mint az emberi bátorság határai, az önfeláldozás, a kapzsiság és a megváltás. Olyan utazásra hívunk, amely a tudomány és a dráma között egyensúlyozva mutatja be, hogy miként érinti az emberi lélek a kihívásokkal teli küldetés.

parapod_ep92_cover.png

Bővebben

Mrs. Mellville már rég megoldotta volna...

Csak még egy kérdés! – a Columbo podcast #3

A Columbo címú filmsorozat következő részében egy írópáros tehetséges tagja bejelenti partnerének, hogy szólóban akarja folytatni, így az megöli, majd azt a látszatot kelti, hogy társa gengszterek után nyomozott, és ezért kellett meghalnia. Ám egy vegyesbolt tulajdonosa látta őket együtt a gyilkosság időpontjában, így megzsarolja az írót... Két gyilkosság, egy epizód: Ahogy a könyvben meg van írva (1971) című részről beszélgetünk a Csak még egy kérdés! – a Columbo podcastben a Parallaxis Retroverzumban!

columbo_ep3_cover.png

Bővebben

Mini holdverseny és a Luna-25 kudarca

Sokolébresztő #165

Témánk a napok aktuákis "mini-űrversenye" az orosz Luna-25 és az indiai Csandraján-3 szondák között, melyek azért indultak útnak, hogy elsőként érjék el a Hold vízjeget rejtegető déli sarkvidékét. A Luna-25 sajnos már kiesett a versenyből, de milyen is volt ennek az űreszköznek a viszontagságos története és mi vezetett a becsapódásához? Kiderül az adásból!

sokol_ep165_cover.png

Bővebben

30 éves az X-Akták

White Sam #16

Az X-Akták nem csak a rejtélyekkel és az ufókkal foglalkozott, hanem mélyebb témákat is érintett, mint a konspirációk, az összeesküvések és az emberi természet vizsgálata. Az összetett cselekmény, a karakterfejlődés és az egyedi hangulat hozzájárultak ahhoz, hogy a sorozat hűségesebb rajongótábort szerezzen magának, hagyatéka pedig tovább él a popkultúrában és a televíziós történelemben. Az idén 30 éve, 1993-ban indult misztikus kalandról szól a White Sam legújabb része!

whitesam_ep16_cover.png

Bővebben

Mézga Aladár 50 éves kalandjai

White Sam #15

Idén januárban volt 50 esztendeje annak, hogy a Magyar Televízió vetíteni kezdte a Mézga Aladár különös kalandjai című 13 részes rajzfilmsorozatot. Ebben a Mézga családból jól ismert Aladárt láthatjuk kamaszként, mindenféle sci-fis kalandba keveredve. Őszintén szólva nehéz elképzelni, hogy van olyan magyar, aki nem tudja miről van szó. Ünnepi podcastünkben Magdi, Miklós és Gergő ezt a legendás magyar sci-fi rajzfilmről beszélget a White Sam 15. adásában!

whitessam_ep15_cover.png

Bővebben

Magyar égre magyar űrhajóst!

Parallaxis #91

Hamarosan ismét magyar űrhajóst küldünk a világűrbe – idén tavasszal mutatták be azt a négy jelöltet, akik esélyesek arra, hogy a HUNOR – Magyar Űrhajós Program keretein belül hamarosan a Nemzetközi Űrállomáson folytasson majd tudományos kísérleteket. Műsorunkban vendégünk volt Dr. Ferencz Orsolya űrkutató, űrkutatásért felelős miniszteri biztos, és megszólaltattuk a Sokolébresztő hétéves szakértőjét, Rakétafüst kollégát is a Parallaxis hetedik évadának első epizódjában!

parapod_ep91_cover.png

Bővebben

Ázsiai űrfejlemények

Sokolébresztő #164

A legújabb Sokolébresztőben Szentpéteri Lászlóval veséztük ki az 1992-ben jóváhagyott 921-es Projektet, amellyel Kína vált a harmadik olyan országgá, mely önerőből embert juttatott a világűrbe. Mi történt azóta és hogyan fest a jelenlegi ázsiai kozmikus jövőkép? Hogyan halad India tervezett emberes űrprogramja és mi a helyzet a többi versenyzővel arrafelé? Kiderül az adásból!

sokol_ep164_cover.png

Bővebben
süti beállítások módosítása