2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Ázsia a Holdon

Sokolébresztő #186

2024. június 13. - Sokolébresztő

Visszatérő vendégünkkel, Szentpéteri Lászlóval szokásunkhoz híven Ázsiára tekintünk, ezúttal a Hold kapcsán. Mit művel a Csang'e-6 űrszonda a Hold túlsó oldalán? Hogyan halad a kínaiak Nemzetközi Holdbázis-projektje? S vajon mikor lesznek indiai, japán és kínai űrhajósok a Holdon? Erről szól a Sokolébresztő legújabb része!

sokol_ep186-cover.png

Bővebben

Barkóczi Norbert elhagyja a Parallaxis Univerzumot

Nem a Parallaxis Podcast évadzárója volt Norbi utolsó szereplése

Másfél év sikeres együttműködés után elhagyja a Parallaxis Univerzum csapatát a podcast-multiverzum felelős szerkesztője, Barkóczi Norbert – jelentette be a hírt a Parallaxis Podcast évadzáró adásában a műsor kreatív producere és általános főszerkesztője, Horváth Ádám Tamás.

bnorbicover.png

Bővebben

Játék a tűzzel (Ender's Game)

Parallaxis #110 (évadzáró)

Az Ender's Game – Végjáték (2013) című sci-fiben a Földet egy idegen faj fenyegeti. A katonai vezetés ezért zseniális gyerekeket toboroz, hogy megmentsék az emberiséget. Címszereplőnk a kiképzése során egyre nagyobb morális dilemmákkal szembesül: Vajon mennyire helyes gyermekeket harcosokká nevelni? Mi a különbség a játék és a valóság között, amikor az emberiség sorsa a tét? A film elgondolkodtat arról, hogy milyen árat fizetünk a háborúban, és hogyan határozzuk meg az erkölcsi határainkat. Erről szól a Parallaxis Podcast évadzáró része, amelyben egy rendkívüli bejelentést is teszünk.

parapod_ep110_cover.png

Bővebben

Fiatalságunk sci-fi élményei

Retrozabálók Plusz #1

Ebben a műsorban a számunkra a 90-es években szem előtt lévő kultúra különböző zsánerein keresztül vizsgáljuk majd az évtizedet, elsőként pedig fiatalságunk sci-fi élményeiről beszélgettünk és a korszak kreatív és különleges sci-fi világairól, amely meghatározta fitalakori tudományos és fantasztikus tartalomfogyasztásunkat. A Mortal Kombat: Conquest bonyóitól G’Kar karakterfejllődésén át Scully folytonos hitetlenkedéséig a Retrozabálók Plusz első részében!

retroplusz_ep1_cover.png

Bővebben

Ed Dwight repülése és a fekete asztronauták története

Sokolébresztő #185

Témánk a kilencvenévesen űrugrást végrehajtó Edward Dwight, akit már a hatvanas években majdnem kiválogattak a világ első fekete űrhajósának, mégis csak most jutott föl. Sok érdekes témakört érintünk: az afro-amerikai űrhajósok és űrkutatók történetét a déli államokban működő NASA-központokban, az idősek űrrepülését illetve az űrturizmust.

sokol_ep185_cover.png

Bővebben

Nem Columbo ölte meg a komornyikot

Csak még egy kérdés! – a Columbo podcast #13

Amikor Sir Roger Haversham rájön, hogy egy színészházaspár csellel vette rá, hogy támogassa színpadi produkciójukat, felelősségre vonja őket, aztán a kibontakozó összeszólalkozás során halálos baleset éri. A pár a holttestet hazaviszi Sir Roger birtokára, és úgy állítja be, mintha a férfi leesett volna a lépcsőn. Ám a házaspár pechére Columbo a Scotland Yard vezető nyomozója meghívására épp akkor érkezik Londonba, és maga is ellátogat a bűntett helyszínére. A Csak még egy kérdés! – a Columbo podcast legújabb részében a Columbo a panoptikumban (1972) című epizódot beszéltük ki.

columbo_ep13_cover.png

Bővebben

Janka kitálal, Lenke Dezirét oltja

Lantos utca #7

Lenke a szemésznél, minden út a Lantos utca 8-ba vezet. Dezirének egy nő nem elég és nem akar vacsizni Lenkéékkel, de nem úszhatja meg. Feri csengőt is szerel, miközben a jövőbeli medika barátnője fuldoklik a Dunában. Juli kenceversenyre menne, Jutka anyja tudomást szerez Janka uzsorakölcsönéről és Jutkáék címéről. Lenke lealázza Dezirét, kínos titkok kerülnek elő. Szakad az eső, Juli nem hajlandó elázni, Sümeghyhez betörnek, saller kap. Mindez a Lantos utca 8. hetedik részében!

szomszedok_ep7_cover.png

Bővebben

Legközelebb verd be jobban a patkószeget! (A holnap határa)

Parallaxis #109

A nem is olyan távoli jövőben az Emberiség ádáz harcot vív a lakható bolygókat vírusként megszállva terjedő, mimikeknek nevezett űrlényekkel. A világ hadseregei összefogtak és létrehozták az Egyesült Védelmi Erőket, hogy vállvetve harcolhassanak az űrparaziták ellen, ám kevés sikerrel: az Európában húzódó frontvonal hatalmas emberveszteségek árán sem tud megmoccanni, valódi klasszikus állóháború alakul ki. Szerencsére azonban felbukkan William Cage őrnagy (Tom Cruise), aki szóvivőként, a sereg PR-osaként érkezik a hadszintérre, de végül persze annak rendje és módja szerint megmenti az Emberiséget a szuperhős Rita Vrataskival (Emily Blunt) együtt. Más kérdés, hogy ehhez nem is egyszer, hanem számtalanszor meg kell halniuk... A Parallaxis Podcast legújabb részében A holnap határa (2014) amerikai sci-fi filmet szakértettük meg.

parapod_ep109_cover.png

Bővebben

Tobi viszi a nőt (Paranormal Activity)

Screamcast #4

A Screeeamcast legújabb részében a Paranormal Activity filmeket vizsgáljuk, amelyek oly' sok álmatlan éjszakákat okoztak sokaknak. Átböngésszük a rémület legmélyebb bugyrait, és megosszuk egymással, hogy ki mikor tapasztalta meg a "soha többet egyedül aludni" érzését. Megbeszéljük a legfélelmetesebb jeleneteket, megosztjuk a legkísértetiesebb elméleteket a történet mögött, szóval zárjátok be az összes ajtót és ablakot, és csatlakozzatok hozzánk. Ha nem hallod, mit mondtunk, az valószínűleg azért van, mert már a saját filmed főszereplőjévé váltál...

screamcast_ep4_cover.png

Bővebben

A sorozatfüggő gyilok droid szabadságharca (Az Öldöklő-naplók)

SzubZsáner #15

Milyen lehet az, amikor egy őrző-védő feladatokra gyártott, komoly harcászati képességekkel rendelkező android egy félresikerült küldetés után öntudatra ébred? Hogyan próbálja eltitkolni az öntudatra ébredését? Miért viszolyog az emberek közelségétől és írtózik az érintésüktől? Milyen érzések kavarognak benne? Milyen célokat talál az újonnan megtalált szabad életben? Na és persze a legfontosabb kérdés: hogy lehet sorozatfüggő? Ezekre a kérdésekre és még sok minden másra kaphatunk választ Martha Wells: Az Öldöklő-naplók (2017) című humorral, iróniával és nem kevés akcióval megfűszerezett sorozatából.

szubzsaner_ep15_cover.png

Bővebben

Sarki fény, geomágneses vihar!

Sokolébresztő #184

Témánk az elmúlt napok-hetek élénkülő naptevékenysége, geomágneses viharai, illetve a mostanában hazánkból is észlelhető sarki fényjelenségek. Vendégünk a téma szakértője Barta Veronika, a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. Minden kiderül: hogyan jön létre a sarki fény, mitől függ, hogy milyen színűnek látjuk, és kell-e tartanunk a GPS bekrepálásától vagy épp az önvezető traktorok lázadásától geomágneses vihar idején?

sokol_ep184_cover.png

Bővebben

Lájkolj, ha tudsz (Social Network)

Médiazabálók #15

A Médiazabálók évadzáró részében merülj el velünk a Social Network – A közösségi háló (2010) című film világában, ahol a kapcsolatoknak nincs szükségük valóságra, csak egy jó ötletre és pár millió dollárra. A film Mark Zuckerberg és társai útját követi a Facebook megalapításától az első milliárdokig, miközben árnyalt portrét fest egy társadalomról, amely már csak kattintásokban méri a kapcsolatokat.

mediazabalok_ep15_cover.png

Bővebben

Pixel Párbaj – régi konzolok, új barátok

Retrozabálók #8

Ma egy olyan utazásra invitálunk, amely visszarepít minket az időben, amikor a konzolok és szémítógépek még nem voltak okosabbak a felhasználóiknál, és a LAN-party-k nem a WiFi jelszó megosztásáról szóltak. Ahogy átböngésszük a régi játékokat és konzolokat, és megosztjuk a legemlékezetesebb pillanatokat. Csatlakozz hozzánk a Retrozabálók legújabb részében, és merülj el a 90-es években, amikor az egész este tartó Mario maraton csak azért szakadt meg, mert anyád hazaért és lekapcsolta a tévét.

retrozabalok_ep8_cover.png

Bővebben
süti beállítások módosítása