2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Mindent miattad tettem!

Csak még egy kérdés! – a Columbo podcast #10

2024. február 26. - Parallaxis Retroverzum

A fiatal és tehetséges zongoristanő, Jenifer Welles egy nap megfenyegeti a szeretőjét, Alex Benedictet, a híres karmestert. A lány azzal tartja rettegésben a férfit, hogy nyilvánosságra hozza kapcsolatukat. Mivel Alex erőskezű anyósa a szimfonikus zenekar igazgatóságának elnöke, a karmester nem meri megkockáztatni, hogy kitörjön a botrány, inkább elhallgattatja Jenifert... A Csak még egy kérdés témája a Columbo című filmsorozat soron következő része, a Fekete etűd (1972) című epizód.

columbo_ep10_cover.png

Bővebben

Igazságot Taki bácsinak!

Lantos utca #3

Ádám Moszkvában küzd az atomfegyverek ellen, Laci pedig Esztergomban a Győr nevű hajón leskelődik Alma és Desiré után. Indokalatlan tudosítók lepik el a várost, Lenke és Taki pedig mindenre jó varázsitalt kap. A rádiót becsukják, a telefon megnyílik, Julcsi Kozma Jocóval beszél és szörprájz, Juli egy nyugodt estét akar, de nincs idő az operára! Mindenki Mágenéknél, Ádám postahivatalt csinál a lakásból. A harmadik résszel folytatódik műsorunk a Gazdagréti lakótelepről.

szomszedok_ep3_cover.png

Bővebben

Holdkőzetek Magyarországon

Sokolébresztő #178

Vendégünk Bérczi Szaniszló, az ELTE Anyagfizika Tanszék nyugalmazott egyetemi docense, aki harminc évvel ezelőtt hozott haza a NASA-tól az Apollo-programban gyűjtött kölcsön-holdkőzetmintákat. Érkezésükkel megkezdődött a magyar holdkőzetkutatás, s megalakult a Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport, amely azóta sok felfedezést tett, még potenciális életnyomokat is találtak marsi kőzetekben.

sokol_ep178_cover.png

Bővebben

Önnek egy új halála érkezett

Screamcast #1

Napjainkban mélyebb kapcsolatot ápolunk az okostelefonunkkal, mint egykor édesanyánkkal vagy a kedvesünkkel: appok követik az életünket, és immár a halálunkat is. Mert mi történik akkor, ha egy applikáció azt is meg tudja mondani, mikor fogunk meghalni? A Screamcast első részében a Halálod appja (2019) című mozit beszéltük ki.

screamcast_ep1_cover.png

Bővebben

Nyugdíjasból lett gyilkológépek a Föld védelmében

SzubZsáner #12

Vajon lehet-e egy negyven-ötven éven át tanítónőként dolgozó emberből szuper katonát, gyilkoló gépet csinálni? Képes-e az emberiség nem agresszív fertőzésként meghódítani a világűrt vagy mindig is az ösztöneink rabjai maradunk. Izgalmas katonai sci-fi fontos filozófiai kérdésekkel SzubZsáner legújabb részében.

szub_ep12_cover.png

Bővebben

Ismeretlen kölcsönhatások a fikció és a valóság határán

Parallaxis #102

Tudományos szempontból vizsgált filmünk történetében fontos szerepet játszik a barátság és a kreativitás, miközben fiatal főszereplőink igyekeznek megfejteni az idegen teremtmény rejtélyét és túlélni a városukban zajló különös eseményeket. A Super 8 (2011) egy látványos, ám igencsak túltolt lens flare orgia, amelyben egy gyerekekből álló filmes csapat tanúja lesz egy vonatbalesetnek, melyben kiszabadul E.T. horror-változata, aki egyaránt felforgatja a kisváros és főszereplőink életét.

parapod_ep102_cover.png

Bővebben

Hírhedt légikatasztrófák és rejtélyes történeteik

Új évaddal folytatódik a NatGeo egyik legsikeresebb sorozata

Új évaddal folytatódik a National Geographic Légikatasztrófák című sorozata. Az epizódok a légiközlekedés hírhedt tragédiáinak hátterében meghúzódó rejtélyeket mutatják be. A hatrészes évad premierje február 19-én este 22 órakor látható a National Geographic csatornán.

2301_aircrashinvestigation_terror_over_the_pacific_3.JPG

Bővebben

A szabadság elvesztése és az emlékezet hatalma

White Sam #22

Mai filmünk egy totalitárius jövőben játszódik, ahol az állam ellenőrzi az emberek gondolkodását és életét. A főszereplőnk, Winston Smith a rendszer ellen lázad, de szembesül a hatalom elnyomásával és az abszolút ellenőrzéssel. Ez az alkotás a szabadság, az ellenállás és az egyéni gondolkodás témáit feszegeti a diktatórikus társadalom kontextusában.

whitesam_ep22_cover.png

Bővebben

Amikor még tamagotchival ismerkedtünk a digitális világgal

Retrozabálók #4

A millenniumi generáció szabadidős tevékenyégei merőben ertértek a kilencvenes években. A zsebinternet előtti világban ha szerencsénk volt, együtt játszhattunk társainkkal, ám sokszor egyedül kellett feltalálnunk magunkat. Nem számíthattunkmásra, csak a fantáziánkra, nem állt rendelkezésünkre a korabeli játékok széles tárháza. Amink viszont volt, annak örültünk, de még így is sokszor néztünk irigykedve a tévében a játékreklámokat.

rzaba_ep4_cover.png

Bővebben

A Mászókötél nélkül hőse Grönland fagyos csúcsain kutat

A kutatókból és hegymászókból álló csapat az éghajlatváltozás hatásiat tanulmányozza

Grönland nemcsak az egyik utolsó fehér folt a hegymászók térképén, de egyúttal a globális felmelegedés következtében drámai sebességgel átalakuló, a kutatók által aggodalommal figyelt helyszíne is. Alex Honnold: Grönland fagyos csúcsain című háromrészes NatGeo sorozat első két epizódjának bemutatója február 11-én lesz a National Geographic csatornán.

arcticascentwithalexhonnold_24-6564d6dc2a2fe3040004c678.jpg

Bővebben

A fenyegetőző űrhajós esete a leszigszalagozott kabinajtóval

Sokolébresztő #177

Az aktuális Sokolébresztő témája egy 1985-ös űrrepülés, amelynek során az egyik űrhajós megfenyegette a földi irányítást: ha nem hagyják, hogy megjavítsa bedölglött kísérletét, ő vissza sem jön. Ezt csak egyféleképpen tudta volna garantálni, a levegő kiengedésével, ami persze a teljes személyzet azonnali halálát is jelentette volna. Megvizsgáltuk a rendkívüli történet hátterét, előzményeit és következményeit, illetve üzenetét napjaink "részmunkaidős" űrhajós-programjai számára.

sokol_ep177_cover.png

Bővebben

Az Armageddon színhelye az izraeli Megiddó lesz

A világvége hívőinek nyomába eredhetünk az RTL streaming platformján

Már elérhető az RTL+ előfizetői számára az Ima az Armageddonért című dokumentumfilm, amely az On the Spot ajánlásával érkezett a streaming platformra. Tonje Hessen Schei és Michael Rowley alkotása az amerikai evangéliumi keresztyén csoportok és az Egyesült Államok politikai döntéshozói összefonódásának veszélyes következményeit vizsgálja. A másfél órás dokumentumfilm nemcsak azt tárja fel, hogy a fundamentalizmus struktúrái hogyan gyengítik az amerikai demokrácia szövetét, hanem arra is rávilágít, hogy mindez milyen pusztító hatást gyakorol az Egyesült Államok külpolitikájára.

pfa_still_004.jpg

Bővebben

Igaz, mert a tévében láttam

Médiazabálók #12

Filmünkben két héttel az amerikai elnökválasztás előtt járunk, amikor az újraválasztására készülő elnök egy félreérthetetlen szex-botrányba keveredik. A tömegkommunikációban igen járatos és dörzsölt vészhelyzeti tanácsadója kitalál egy háborút Albánia ellen, és felbérelnek egy csúcsproducert a kamuháború hiteles megrendezésére. Az Amikor a farok csóválja... (1997) című politikai szatíráról és az oktatás fontosságáról szól a Médiazabálók legújabb része!

mediazabalok_ep12_cover.png

Bővebben
süti beállítások módosítása