2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Kedvenc műholdunk legfrissebb kalandjai

Sokolébresztő #182

2024. április 18. - Sokolébresztő

Ezúttal állandó szakértőnk, Pál András tette tiszteletét az adásban, s beszámolt a kedvenc műholdunkkal, a GRBAlphával kapcsolatos legfrissebb fejleményekről – például hogy immár Sokolébresztő-reklámot is sugároz. Továbbá a világ legkisebb asztrofizikai műholdjának startra készülődő utódjáról, a GRBBetáról is megtudhatunk ezt-azt, sőt, még a CanSat-verseny döntőjéről is.

sokol_ep182_cover.png

Bővebben

Műanyag cumik mindenfele

Retrozabálók #6

Aktuális adásunkban felelevenítjük a fiatalkori gyűjtögetéshez kapcsolódó emlékeinket. A kilencvenes évek aktuális őrületei a Turbo rágótól a Kinder tojáson, a Pokémon-tazókon és a Lutra album át a filatéliáig. Visszatérünk abba a világba, amikor levélpapírokkal és szalvétákkal lehetett csajozni és irigykedni barátaink hologramos NBA-kártyáira. Oda, ahol az új trendek még nem a TikTokon terjedtek el... Mániák, amiből nem lehetett kimaradni – bár van, akinek sikerült.

retrozabalok_ep6_cover.png

Bővebben

Egy elvesztett golyó a növényszoliban

Csak még egy kérdés! – a Columbo podcast #11

Mai áldozatunk kétségbeesetten próbálja visszaszerezni hűtlen feleségét. A nő szívéhez a pénzen át vezet az út. A férfi nagybátyja meggyőzi őt, ezért az elkeseredett férj beleegyezik a saját elrablásába, ám végül az életével fizet... Műsorunkban ezúttal a Melegházi Dzsungel (1972) című soron következő Columbo epizódot beszéltük ki.

columbo_ep11_cover.png

Bővebben

Nekrofília, ha lefekszel egy zombival?

Screamcast #3

Mondhatnánk, hogy filmünk főszereplője Anton, a céltalanul lézengő marihuána-függő srác szörnyű vérfürdőre ébred otthon. Viszont a valóság ezzel szemben az, hogy napokig észre sem veszi, hogy szülei egy sorozatgyilkos áldozataivá váltak. Barátaitól megtudja, hogy szerte a kisvárosban hasonló gyilkosságok történtek. Ahogy a szálak összeérnek, Anton lassan rájön a képtelenségre: ő a gyilkos. Vagyis inkább a külön életet élő jobb keze. A Screamcast aktuális részében a Kéz-őrület (1999) című sztoner-horrort beszéltük ki.

screamcast_ep3_cover.png

Bővebben

Mikor jobb gyereknek lenni?

Retrozabálók #5

Elmerengtünk azon, hogy a milleniumi avagy az alfa generáció gyermekkora kívánatosabb-e számunkra, ám a beszélgetés gyorsan az iskolai életre és elményekre, illetve az oktatás mai és akkori minőségére terelődött. De mit csináltunk mi, amikor még nem nyomasztottak minket a felnőtt dolgok, és nem uralta életünket a modern technológia. Felnőttéválásunk a kilencvenes években gyökredzik, így hát a Retrozabálók aktuális részében erről beszélgettünk.

retrozabalok_ep5_cover.png

Bővebben

A kiscsirke meglátja a lábát

Parallaxis #106

Ezúttal belevetítünk a múltba, ahol az idő és emlékek összefonódása csak további kérdéseket vet fel. Az aktuális témának fókuszában egy rejtélyes thriller, melyben a múlt újraéled, és a jövőt formálja: a Denzel Washington főszereplésével készült Déjà Vu (2006) című mozi az aktuális Parallaxis Podcast témája.

parapod_ep106_cover.png

Bővebben

In memoriam: Tom Stafford

Sokolébresztő #181

A legfrissebb Sokolébresztő témája az alig két hete elhunyt legendás űrhajós élete, aki a világ leggyorsabb embere lett, s a Holdra szállás főpróbálója, az első és utolsó szovjet-amerikai űrrandevú egyik parancsnoka, a feledhetetlen Thomas P. Stafford. Stafford egy álmos oklahomai kisvárosban látta meg a napvilágot 1930 szeptemberében, s kilencvenhárom évesen hunyt el 2024. március 18-án. Hosszú és tartalmas életet élt, de már a hatvanas években is elmondhatta magáról, hogy többet látott a világból, mint amennyit a földlakók hatalmas többsége valaha is fog.  

sokol_ep181_cover.png

Bővebben

Filozófiai tanmese és húsvéti kamara-sci-fi Jézusról

Parallaxis #105

Mai filmünk egy gondolatébresztő alkotás, mely egy férfi életének sokezer éves utazását meséli el. Állítása szerint soha nem öregszik, ami nem csoda, ha tudjuk, hogy ki az apja. Az intelligens párbeszédek és az emberi természet mélyreható vizsgálata teszi különlegessé ezt a sci-fi drámát, amelyet nem is beszélhetnénk ki jobbkor, mint húsvéti adásunkban. Egyfajta feltámadásnak lehetünk tehát szemtanúi ezúttal, hiszen a Parallaxis Podcast legújabb adásában Az őslakó (2007) című filmet beszéljük ki.

parapod_ep105_cover.png

Bővebben

Ózd a csodák csodája

Lantos utca #4

Beindul a becsületkasszás telefonálás, Laci és Alma összezördülnek, Lenke folyton bezár, Julcsi szállóigét kiállt, Vadászéknál balhé van. Takiék Ózdra mennek rokonnézőbe, Alma marad. Jutka raportra megy Terike és a Szózat miatt, Julcsi és Juli vásárolnak. Deziré bepróbálkozna egy kis Almaharapásba, de ahhoz először jó helyre kéne parkolni. Feriék osztanak-szoroznak, a becsületkasszás telefont valakik lenyúlják tokkal-vonóval. Vadászéknál kirobban a balhé, az első emeletiek rendet tesznek és eljött az évzáró is. A negyedik résszel folytatódik műsorunk a Gazdagréti lakótelepről, melyben "Korda Gyuri bácsi" is tiszteletét teszi.

szomszedok_ep4_cover.png

Bővebben

Holdra szálló automaták a hatvanas évekből

Sokolébresztő #180

Témánk ezúttal a hatvanas évek szovjet és amerikai holdszondái, amelyek először hajtottak végre sima leszállásokat egy másik égitesten. Hogyan sikerülhetett mindez a korabeli technológiával, ha láthatóan manapság sem kis problémát okoz a világ űrmérnökeinek az automatikus landolás a Holdon?

sokol_ep180_cover.png

Bővebben

Misztikus mágia és pszichés manipuláció

Screamcast #2

A Démonok között trilógia egyszerre kínál rémisztő és humorral átszőtt utazást a paranormális világ mélységeibe. A Warren házaspár nemcsak az átlagos házasság nehézségeivel küzd, hanem a túlvilági entitásokkal is, mindeközben pedig megőrzik sajátos humorukat. Az első részben a szellemes pár elmerül a egy átokban, másodikban az angliai kísértethistóriák új dimenzióba kerülnek, a harmadikban pedig nem csak a szellemekkel, hanem a jogrendszerrel is szembe kell nézniük.

screamcast_ep2_cover.png

Bővebben

Inkább Villeneuve Dűnéje mint Herberté

Parallaxis Extra #3

A Dűne világa olyan, mint egy gigantikus homokozó, ahol a fűszer a legmenőbb cucc. Az emberek pedig úgy játszanak ebben, hogy csak egy óriási politikai gyerekzsivaj hallatszódik, és mindenki azért küzd, hogy kié legyen a legtöbb homokvár. Közben pedig próbálják elkerülni, hogy homok menjen a cipőjükbe. A Dűne hónap záródarabjaként megnéztük a most megjelent második részt is.

extra_ep3_cover.png

Bővebben

Obamacare az Escobar agyából rebootolt űrabroncson

Parallaxis #104

Aktuális adásunkban egy jövőbeli társadalomkritikus sci-fi kerül terítékre, amelyben a Föld pusztulásának árnyékában két teljesen elkülönült réteg alakult ki: a gazdagok egy hatalmas modern űrállomáson élnek, míg a szegények a Földön tengődnek, küszködve a betegségekkel és a nyomorral. A történet középpontjában Max áll, aki helyzetéből adódóan nem csak magáért, hanem mindenkiért szembeszállni kényszerül a rendszerrel. Az Elysium – Zárt világ (2013) izgalmas akciókkal, lenyűgöző látvánnyal és mély társadalmi üzenettel szolgál, amely arra késztet minket, hogy elgondolkodjunk a jelen társadalmunk problémáiról és az emberiség jövőjéről.

parapod_ep104_cover.png

Bővebben
süti beállítások módosítása