2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban és 2021-ben elismerő oklevélben részesült tudományos és fantasztikus podcast univerzum

Titokzatos űreszközt állított pályára Kína

Kína sikeresen alacsony Föld körüli pályára állította az "újra felhasználható, kísérleti űrhajót"

2022. augusztus 09. - emTV.hu

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég titkos céllal pályára állított egy titkos, újra felhasználható űreszközt – írta hétfőn a Futura francia hírportál, amit az MTI szemlézett. A misszióra már jóval a Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatásához köthető események előtt felkészültek. Két évvel korábban bocsátott útjára utoljára hasonló, szintén titkos célokat szolgáló eszközt Kína – írja a Futura.

7mt7c4irexgofqpzs-lg.jpeg

Bővebben

Országszert várják programokkal a csillagok iránt érdeklődőket

Egy hét a csillagok alatt

Augusztus 5. és 14. között országszerte több mint nyolcvan helyszínen várják csillagászati bemutatókkal amatőr és hivatásos csillagászok az érdeklődőket az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű programsorozaton. Az eseményt a nagy népszerűségre való tekintettel immáron harmadik alkalommal rendezik meg az augusztusi csillaghullás időszakában. A kezdeményezés célja, hogy minél többen ismerjék meg az éjszakai égbolt csodáit – tájékoztatták az MTI-t a szervezők pénteken.

egyhetacsillagokalatt_illusztracio.jpg

Bővebben

Becsapódásokkor létrejövő különös szerkezeteket azonosítottak

A magyar vezetésű nemzetközi kutatócsoport egy vasmeteoritot tanulmányozott

A Földnek ütköző aszteroidák okozta lökéshullámok különleges gyémántszerű anyagokat hoznak létre, melyek szabályozott előállításával ultrakemény és képlékeny anyagok is tervezhetők – derült ki egy friss kutatásából, amelynek során a magyar vezetésű nemzetközi kutatócsoport tagjai egy vasmeteoritból származó ásványt tanulmányoztak.

asteroid-6016608_1280.jpg

Bővebben

Klaudia a girokopteren

EXTRAVIDEÓ

Tudtátok, hogy a girokopter, avagy más néven autogiro már száz éve is létezett? A helikopter elődjének felső rotorját repülés közben ráadásul nem hajtja motor. Klaudia nem rég a tapolcai repülőnapon próbálta ki ezt az izgalmas szerkezetet, a repülésről pedig egy extravideóban beszélgettünk. Az is kiderül, hogy Klaudia legközelebb milyen kalandot próbál majd ki!

extra_giro.png

Bővebben

Meteoritkutatás: darabkák a Naprendszer távoli vidékeiről

Sokolébresztő #137

Rezsabek Nándor alkalmazott környezetkutató, tudományos újságíró enyhén szólva sem ismeretlen a Parallaxis Univerzum hallgatótábora számára, hiszen a legutóbbi évadban nagyon jókat beszélgettünk vele mindenféléről, például a tudományos ismeretterjesztés buktatóiról, Kulin György munkásságáról, vagy éppen (a Harvard Avi Loebjével "súlyosbítva") a naprendszeren kívüli eredetű Oumuamua mibenlétéről, nem is említve a kitűnő tavalyi Planetocast című műsort. Mindennek fényében egészen meglepő, hogy több ismeretterjesztő és életrajzi könyvet, sőt még versesköteteket is szerzőként jegyző, mindenhez értő reneszánsz emberünket relatíve kevéssé beszéltettük egyik legnagyobb szerelméről: a meteoritikáról. Vagyis arról, hogy hogyan gyűjt, klasszifikáltat, vizsgál égi eredetű kő- és vasdarabokat egy földlakó. Honnan lehet megfejteni, hogy az Antarktisz jegén vagy épp a Szaharában begyűjtött darabkák a Naprendszer mely tájáról és mikor kerültek a Földre? Egyáltalán: hogy a viharba' tud kirepülni a Holdról, a Marsról vagy épp a Ceresről egy kövecske, s meddig kell annak bolyongania a világűrben, amíg véletlenül el nem találja ezt a nem is olyan nagy, Föld méretű céltáblát? Engem mindig is érdekelt a téma, de a végső lökést az adta, amikor egy szép napon Nándi elkezdte sorban a kezembe adni a fentebb említett bolygótestek egy-egy darabkáját budapesti lakásában. Ekkor született meg a 137. vagyis "jubileumi" Sokolébresztő témája.

sokol_ep137_cover.png

Bővebben

Értelmezzük újra, amit az atommagról tudtunk?

Az atommagkutató intézet közreműködésével kimutatták a négy neutronból álló, proton nélküli atommag létezését

Az ATOMKI kutatóinak közreműködésével egy nemzetközi kutatócsoport kimutatta a négy neutronból álló, proton nélküli atommag létezését. A Nature folyóiratban publikált eredmények segítenek jobban megérteni az atommagokat összetartó erős kölcsönhatást és a neutroncsillagokban működő erőket – közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) szerdán az MTI-vel.

atom.JPG

Bővebben

Magyari Béla űrhajós és a kozmosz-allstars (2019)

Parallaxis Reload #5

Él Budapesten egy fantasztikus figura, Schuminszky Nándor, aki olyan történeteket tud mesélni az űrhajózás hőskorának főszereplőiről, mint senki más. Személyes ismerősként tekinthet több legendás kozmonautára és asztronautára, akik nem egyszer mulattak otthonában, vagy utaztak hírhedt Trabantjában. (Álljon itt az utókor számára örökül: ez alighanem a történelem első olyan NDK papírjaguárja, amelybe amerikai űrhajósok merészkedtek.)  Szerencsére néhány ilyen kalandot le is írt letehetetlen könyvében, de sokkal több maradt ki, így aztán sztorizgatásait hallgatni minden alkalommal felettébb szórakoztató. 2019-ben a Parallaxis különkiadása keretében egy jó órát beszélgethetett vele állandó fizikusunk, Miklós, ennek felújított változatát hallhatjátok újratöltve. A kellemesen csapongó diskurzus kiindulópontja pedig egyik kedvenc űrhajósunk, a 2018-ban elhunyt Magyari Béla volt, akinek életútjáról a három évvel ezelőtti felvétel idején nyílt kiállítás szülővárosában, Kiskunfélegyházán.

re_parapod_ep5_cover.png

Bővebben

Hazai kutatók is az űridőjárás pontosabb megismeréséért dolgoztak

Az ELKH kutatói is a Föld nappali oldalán megfigyelhető tranziens jelenségeket vizsgálták

Magyar kutatók is részt vettek annak a nemzetközi kutatócsoportnak a munkájában, amely a földi magnetoszféra Nap felőli oldalán megfigyelhető néhány perces robbanásszerű jelenségeket vizsgálta. A kutatók legfrissebb eredményei jelentősen hozzájárulnak az űridőjárás jelenségeinek pontosabb megismeréséhez és megértéséhez.

sun-1494070_1280.jpg

Bővebben

Alakot válts! – Transformers: Alakváltók (1986)

White Sam #2

A rajzfilmsorozat, amihez kapcsolódott, nem volt látható magyar nyelven, így sok képregény és alakváltó játékfigura rajongó számára a mennyországot jelentette az idehaza 1990-ben a Televideó gondozásában megjelent Transformers rajzfilm. Az úgynevezett varangyos szinkronként elhíresült magyar változat dacára egy generáció számára kellemes emlék az Alakváltók, így aktuális nosztalgia adagunkat most ezzel a filmmel kapcsolatban szállítjuk.

whitesam_cover2.png

Bővebben

"Eloszlik, mint a buborék, s marad, mi volt, a puszta lég"

EXTRAVIDEÓ

A Parallaxis évadzárójában vendégünk volt Dávid Gyula fizikus, a legkedveltebb hazai ismeretterjesztők egyike, akivel tovább folytattuk a Brian Schmidt amerikai-ausztrál csillagász és fizikus által elmondottakról, a táguló világegyetemről szóló beszélgetést, és természetesen új gondolatokat is hoztunk a diskurzusba.

extra_dgy_cover.png

Bővebben

A Mars-armada esete a szocialista tervgazdasággal

Sokolébresztő #136

A Sokolébresztő legújabb élő adásában ezúttal űrtörténeti témák felé fordultunk, annak apropóján, hogy idén hatvan éve elsőként indult el a Föld körüli pályáról egy űrszonda a Mars felé. Az 1962-es szovjet Marsz–1 ugyan neve ellenére nem a legelső űreszköz volt, amit a vörös bolygó felderítésére szántak, de a korai próbálkozások közül mégiscsak ez jutott a legtovább, amikor mintegy kétszázezer kilométerre zúgott el bolygószomszédunk mellett. Más kérdés, hogy ekkor sajnos már nem működött rendesen: a rádiókapcsolat jóval korábban megszakadt vele, így nem tudott adatokat küldeni a Földre. Ám az a tény, hogy 106 millió kilométerre az anyabolygótól még üzemelt, és rádiójeleit a földi antenákkal tudták venni, akkoriban már önmagában elképesztő technikai bravúrnak számított. Sajnos azonban a szovjet-orosz Mars-program a későbbiekben sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Annak ellenére, hogy 1971-ben szovjet leszállóegység érte el elsőként a bolygó felszínét és később is akadtak látványos részsikerek, sajnos a sorozat leginkább évtizedeken átívelő brutális pechszériaként jellemezhető. Rendetlenkedő gyorsítófokozatok, hibás földi parancsok, elmágneseződő magasságmérők, porviharok és az egész hátterében meghúzódó szovjet hiánygazdaság: ezeket a körülményeket vizsgálta az adás. 

sokol_ep136_post.png

Bővebben
süti beállítások módosítása