2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban és 2021-ben elismerő oklevélben részesült tudományos és fantasztikus podcast univerzum

Látványos bolygósorakozó lesz látható a jövő héten

A mostaninál közelebb öt év múlva lesznek egymáshoz

2023. március 25. - emTV.hu

Látványos együttállás, "bolygósorakozó" lesz a jövő héten: március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint egy foknyira látszik majd egymástól az égbolton – írja az MTI. A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint a két planéta már alkonyat után megfigyelhető lesz a nyugati égen.

hd-wallpaper-5019381_1280.jpg

Bővebben

Félmilliárd forintos útra készül kedvenc harvardi professzorunk

Avi Loeb az egyik podcastünkben az utazásról is beszélt nekünk

Várhatóan már nyáron útnak indul az a tudományos expedíció, amely az ismert harvardi fizikus, Avi Loeb vezetésével akarja felkutatni a 2014-ben Pápua Új-Guinea partjai közelében a Csendes-óceánba hullott, csillagközi térből érkezett objektumot – számolt be róla pénteken a The Guardian, amit az MTI szemlézett és ez körbejárta a sajtót ám a professzor az utazásról már hónapokkal ezelőtt beszélt a Parallaxis Podcast egyik epizódjában.

aviloeb_getty.jpg

Bővebben

Kulin György, a hazai amatőrcsillagászat atyja

Sokolébresztő #153

A Sokolébresztőben vendégünkkel, Orha Zoltán csillagásszal, újságíróval, és a tévés tudományos ismeretterjesztés jelentős alakjával talán legkedvesebb témájáról beszélgettünk. Ez pedig nem lehetett más, mint Kulin Györgynek (1905 – 1989), mindenki Gyurka bácsijának az elképesztően sokoldalú munkássága: a magyarországi amatőrcsillagászat megteremtésétől a távcsőtükrök csiszolásán és kisbolygók felfedezésén át a sci-fi regényírásig és azon túl.

sokol_ep153_cover.png

Bővebben

Csupa izom, csupa agy, és csupa szem

Parallaxis #80

A ChatGPT segítségével szerkesztett adásunkban az űrutazás és az idegen életformák témáját járjuk körül – beszélgetünk a kihívásokról és a jövőbeni űrmissziók lehetséges kockázatairól, miközben tudományos szempontból vizsgáljuk az Élet (Life) című filmet. A Parallaxis legújabb részében megvitatjuk az idegen életformák potenciális hatásait az emberi civilizációra, és kitérünk arra is, hogy milyen kihívásokat kell legyőzni ahhoz, hogy az űrkutatás továbbra is biztonságos legyen az emberi faj számára.

parapod_ep80_cover.png

Bővebben

Ősi galaxisok és közel-keleti űrhelyzet

Sokolébresztő #152

Idén először tette tiszteletét az adásban Werner Norbert, aki elmesélte, hogy mit látott-hallott a Columbia űrrepülőgép tragédiájának huszadik évfordulójára szervezett izraeli űrkonferencián. A legújabb Sokolébresztőben ráadásul azt is megbeszéltük, hogy milyen újdonságokat tanultunk a legnagyobb és legkisebb csillagászati űreszközök segítségével a legősibb galaxisokról, az eddig megfigyelt leghatalmasabb gammafelvillanásról és úgy általában a világegyetemről.

sokol_ep152_cover.png

Bővebben

Klaudiára emlékezünk...

Parallaxis Univerzum

Klaudia halála szörnyű tragédia, és nem telhet el elég idő ahhoz, hogy ne érezzük hiányát. Örökké velünk lesz, és örökké a műsoraink lelkének egy darabja mindaz, ami Ő maga volt: egy végtelenül energikus, mindig vidám fantasztikus lány, akiben egyszerre volt jelen a tudomány és a vallás kettős látásmódja. Akit mindig lehetett piszkálni adásban, és aki sosem hagyta szó nélkül. Aki Csaba helyére ült be, és lazán felvette a tempónkat, sőt, sok esetben túl is szárnyalta, és akinek egyénisége, szelleme és öröksége meghatározta és a jövőben is meghatározza mindazt, ami a Parallaxis Univerzum maga. Ebben a műsorban kedves barátunkra és kollégánkra, Ivanics-Rieger Klaudiára emlékezünk.

parauni_klau_cover.png

Bővebben

A hétvégén lelőtt repülő tárgyak nem földönkívüli eredetűek

Reagált a Fehér Ház

Az Észak-Amerika felett lelőtt titokzatos légi eszközök nem földönkívüli eredetűek és nem jelentenek katonai veszélyt a lakosságra – közölte hétfőn a Fehér Ház illetékese és az amerikai védelmi miniszter a hétvégén történt három incidensről, amit az MTI szemlézett. Lloyd Austin védelmi miniszter Brüsszelbe érkezése után a repülőtéren újságírók előtt arról beszélt, hogy a szóban forgó tárgyak nem jelentenek katonai fenyegetést, illetve veszélyt a földön tartózkodók számára, ugyanakkor kockázatot testesítenek meg a polgári repülés és információbiztonság szempontjából.

ufo.jpg

Bővebben

Minden idők legerősebb rakétarendszerét tesztelte a SpaceX

Olyan változat is készül, amely részt vehet az Artemis programban

Minden idők legerősebb rakétarendszerét, a Starshipet tesztelte Elon Musk űrvállalata, a SpaceX helyi idő szerint csütörtökön. A jármű alsó szegmensében elhelyezkedő harminchárom hajtómű közül harmincegy indult be egyszerre, mindössze pár másodpercen át tartott az össztűz, melyet a mérnökök statikus tűznek neveztek. Előtte a helyükre kattantak azok az eszközök, melyek biztosították, hogy a rakéta ne induljon el – számolt be róla a BBC hírportálja, amit az MTI szemlézett.

spacex_super_heavy.jpg

Bővebben

Ágyúval a világűrbe!?

Sokolébresztő #151

Kilövés! Aki rendszeresen hallgatja a Sokolébresztőt, az tudja: vesszőparipánk, hogy a rakétákat nem kilövik, hanem indítják. De lehet-e az űrbe juttatni terheket óriási ágyúkkal, ahogy ezt Verne is javasolta annak idején? Az aztán valóban kilövés lenne. Szóba kerül a korszakalkotó francia ős-sci-fi, a nácik V-3 ágyúja és a kanadai-amerikai HARP (High Altitude research Project), melynek keretében csakugyan elérték lövedékekkel a világűrt. Sőt, még egy atomrobbantás repeszdarabjaként kirepült "csatornafedelet" is meggyanúsítunk azzal, hogy talán elhagyta a Naprendszert még a Szputnyik-1 startja előtt.

sokol_ep151_cover.png

Bővebben

A feketepiac sötétebb, mint gondolnád

A bűn kereskedői című díjnyertes sorozat visszatér a NatGeóra

Mariana van Zeller oknyomozó újságíró 2023 februárjában ismét az alvilág legsötétebb és legveszélyesebb titkait mutatja meg a nézőknek. A bűn kereskedői című díjnyertes sorozat harmadik évadának premierepizódjait február 17-től péntek esténként kilenc órától vetíti a National Geographic csatonra.

ep201_blackmarketorgans_trafficked_34b-637d72cedad6f9843ef14951.jpg

Bővebben

A kor előrehaladtával valóban változik az idő érzékelése

Az időészlelés valamikor az óvodás- és a felnőttkor között "átbillen"

A felnőttek és a gyermekek különböző módon ítélik meg az idő hosszát – erősítették meg korábbi eredményeiket az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) kutatói legújabb kutatásukban, amelyben a kognitív fejlődés hatását vizsgálták az időtartamok becslésére.

child-3354376.jpg

Bővebben

Már torrenten a SkyShowtime sorozatának szinkronja

Még el sem indult a szolgáltatás, de már elérhető magyarul a Star Trek: Különös új világok

Bár a hivatalos magyar premierre a SkyShowtime február 14-i startjáig várni kell, néhány napja már elérhető a legnépszerűbb hazai torrent oldalon a Star Trek: Különös új világok (Strange New Worlds) első hat epizódja magyar szinkronnal – vette észre kollégánk.

startrek_strangenewworlds_spock.jpg

Bővebben
süti beállítások módosítása