2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Óceáni áramlások és tornádók a laborasztalon Vincze Miklóssal

2018. október 05. - emTV.hu

A Parallaxis állandó szakértőjének, Vincze Miklós elméleti fizikusnak a klímakutatás a szakterülete. Csütörtökön az ELTE "Atomoktól a csillagokig" sorozat részeként "Óceáni áramlások és tornádók a laborasztalon" címmel a különböző folyamatok éghajlati rendszerünkre gyakorolt hatásairól láthatunk egy érdekes előadást Miklós közreműködésével a huszadik születésnapját ünneplő Kármán Környezeti Áramlások Laboratórium néhány kísérleti eredményén keresztül. Lemaradtál? A Galileo Webcastnek köszönhetően megnézheted!

miklos_tornado.jpg

Az áramlások fizikai elmélete lehetővé teszi, hogy akár bolygóléptékű jelenségeket hitelesen modellezzünk asztali méretű laboratóriumi kísérletekben. A környezeti áramlások méretskáláján sokszor olyan folyamatok válnak meghatározóvá, melyeket a hétköznapi (mérnöki) áramlástanban elhanyagolható effektusok irányítanak; ilyen például a Föld forgása miatt fellépő Coriolis-erő, vagy a légkör és az óceánok függőleges sűrűségrétegzettsége.

Vincze Miklós a hamarosan induló új podcast-évadban már állandó műsorvezetőként szerepel majd, illetve ott lesz november 11-én a TEMI művelődési Házában, ahol az emTV.hu által támogatott egész napos, ingyenes esemény részeként a Stargate Hungarian Command Site hatodik születésnapján Ádámmal és Csabával a csillagkapuk fizikájáról beszélget majd a Parallaxis kerekasztal körül.

emTV.hu // Galileo Webcast // képünk illusztráció

Ha szeretnél minket továbbra is olvasni, arra kérünk támogasd csapatunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4914282571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása