2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A Mászókötél nélkül hőse Grönland fagyos csúcsain kutat

A kutatókból és hegymászókból álló csapat az éghajlatváltozás hatásiat tanulmányozza

2024. február 09. - emTV.hu

Grönland nemcsak az egyik utolsó fehér folt a hegymászók térképén, de egyúttal a globális felmelegedés következtében drámai sebességgel átalakuló, a kutatók által aggodalommal figyelt helyszíne is. Alex Honnold: Grönland fagyos csúcsain című háromrészes NatGeo sorozat első két epizódjának bemutatója február 11-én lesz a National Geographic csatornán.

arcticascentwithalexhonnold_24-6564d6dc2a2fe3040004c678.jpg

Csak 2020-ban mintegy 300 milliárd tonna jég tűnt el Grönlandról, több, mint a mérések kezdete óta bármikor. A National Geographic új sorozatában Alex Honnold, az Oscar-díjas Free Solo – Mászókötél nélkül legendás hegymászója Grönlandra utazik, hogy felfedezze a szigetet és meghódítsa annak legtávolibb, legveszélyesebb csúcsait, valamint, hogy egy csapat kutatóval személyesen is meggyőződjön a klímaváltozás területre gyakorolt hatásairól.

Alex Honnold régóta arról álmodott, hogy felfedezi Grönland megmászatlan csúcsait és a világ legtávolabbi szegletében saját szemével lássa a klímaváltozás hatásait. Most egy olyan küldetésre indul, ahol világklasszis hegymászókkal és tudósokkal együtt megkísérli meghódítani az Ingmikortilaq csúcsát, a jeges vadonból kiemelkedő, 1200 méter magas sarkvidéki tengeri sziklát. Honnold számára azonban ez az expedíció többről szól, mint egyszerű hegymászásról. Első kézből tapasztalja meg az éghajlatváltozás hatását egy olyan jeges vadonban, amely kulcsfontosságú a bolygó jövője szempontjából. A neves kalandor Aldo Kane gleccserkutatóval és hegymászócsapatával a legmodernebb technológia segítségével tanulmányozzák a világ egyik legveszélyesebb és legkevésbé ismert jégsapkáját és arra keresik a választ, vajon megállítható még az egyre gyorsabb, beláthatatlan következményekkel járó sarkvidéki jégolvadás?

A háromrészes sorozat első két epizódja február 11. vasárnap este 20:00 és 21:00 órai kezdettel, míg a harmadik egy héttel később, február 18-án 20:00-kor lesz látható a National Geographic csatornán.

emTV.hu // Disney

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr1918321043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása