2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Utazás az űrbe

2020. december 18. - Andrew Marcu

Az űrturizmus egy nagy bevételekkel kecsegtető új üzletág, amibe több cég is szándékozik belépni. Ilyen a mostanában egyre jobb eredményeket elérő SpaceX, a Virgin Galactic, a Blue Origin, az Axiom, a Space Adventures, és a Boeing is. Lássuk hát a legjobb ajánlatokat:

SpaceX

A SpaceX jelenleg az egyetlen olyan magáncég ami már az űrbe juttatott embereket és az első amelyik folyamatosan együtt dolgozik a NASA-val. Elon Musk tervei viszont nem állnak meg itt. A végső cél az emberek eljuttatása a Marsra. A hordozórakéta első tesztjei már zajlanak.

A cég első kliense a japán milliárdos, Yusaku Maezawa, aki a Holdra szeretne utazni a közeljövőben, egy művészekből álló csoporttal.

Virgin Galactic

A SpaceShipOne csak három repülést hajtott végre, de a technológia tovább él a Unity űrhajóban. Az elődéhez hasonlóan ez is egy különlegesen épített repülőről startol, majd 80 km-es magasságig emelkedik. A Virgin Galactic célja, hogy a világ első kereskedelmi űrjáratát hozza létre, amely Új Mexikó déli részén található űrkikötőből indulna.

Az ár eredetileg 250 000 dollár volt és már 600 ember letette az ezer dolláros előleget.

Axiom

Az Axiom Space eredeti célja a világ első kereskedelmi űrállomásának kiépítése. Ezenkívül, a SpaceX-el összedolgozva civileket szeretnének feljuttatni a Crew Dragon segítségével a Nemzetközi Űrállomásra 2021 októberében. Az Ax1 nevű küldetés során három fizetős űrhajóst fog felküldeni az ISS-re. Egy jegy ára állítólag 55 millió dollár. A tervek szerint a cég évente három űrturistát vinne fel.

Hogy elkerüljék a zsúfoltságot, a NASA 140 millió dolláros pályázatot írt ki egy turisták számára használható űrkilátó építésére az űrállomáson.

Space Adventures

A Space Adventures egy másik amerikai vállalat, amely űrutazásokat kínál a Nemzetközi Űrállomásra. A cég már sok űrutazással kapcsolatos élményt kínál, mint például a súlytalanságot szimuláló repülőutakat. A vállalat már küldött szuborbitális pályára turistákat a régi Szojuz űrkabinok segítségével.

A Space Adventures a Space X-el is együtt fog működni, hogy négy űrturistát Földkörüli pályára küldjenek. A jegyek ára még nem ismert.

Blue Origin

Az Amazon tulaj Jeff Bezos is be akar szálni az űrturizmusba, a Blue Origin vállalatával, amit 2000-ben alapított. A SpaceX-hez hasonlóan, a fő szempont az újrahasznosítható rakéták használata, valamint az űrrepülés koltségeinek drasztikus csökkentése. A cég jelenleg két rakéta típus fejlesztésén dolgozik: a New Shepard és a New Glenn. A New Shepard hat embert képes 100 km magasságig eljuttatni. A Blue Origin már számtalan tesztrepülést végzett ezzel az eszközzel és további kísérletek is tervben vannak. A New Glenn rakéta egy újrahasznosítható, nagy teherhordó eszköz, ami hasonló, de nagyobb a SpaceX’s Falcon Heavy-nél.

A Blue Origin hamarosan jegyeket is fog árulni, bár az árak még nem ismertek.

Boeing

2014-ben a NASA két vállalatot választott ki, a SpaceX-et és a Boeing-et, hogy olyan rakétákat építsenek, amelyek segítségével az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra repülhetnek. A SpaceX remek eredményeket ért el az első repülése során. A Boeing még dolgozik a saját megoldásán, mivel a Starliner nevű űrhajójuk a tesztek során bár pályára állt, nem tudta elérni az ISS-t.

A Boeing jövőre újabb tesztet tervez, így ha minden jól megy 2021-ben már az űrállomásra is repülhet. Ha ez sikerül, akkor már nincs akadálya egy kereskedelmi járatnak az űrbe. A tervek szerint egy éjszaka az űrállomáson 35 000 dollárba kerülne.

emTV.hu // címlapkép: New York Post
posztfotó: Steve Parsons / PA Images via Getty Images // Blue Origin / NASA

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr2516349936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása