2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Új rekord a fúziós reaktoroknál

2021. január 23. - Andrew Marcu

A Koreai Szupravezető Tokamak Fejlett Kutatási (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research) program, melynek célja egy fúziós reaktor megépítése és működtetése, nemrég rekordott állított fel. A 100 millió fokos plazma mintegy 20 másodpercig volt stabil. Ez azért nagy szó, mert ehhez a művelethez két dolog szükséges: elsősorban a hőmérséklet előállítása és fenntartása a probléma, másodsorban pedig a mágneses mező könnyen szétesik.

Ez eddigi rekord 8 másodperc volt 2019-ben. Ezt kétszer is sikerült elérni.

A fúziós erőmű lényege, hogy magas hőmérsékleten hidrogén izotópokat juttatnak egy mágneses mezőbe. A nagy hőmérséklet következtében a hidrogén atomok hélium atomokká olvadnak össze, miközben energiát szabadítanak fel.

Elvileg ez a reakció önfentartó (mivel a mi napunkban is ez zajlik már néhány milliárd éve). A probléma viszont az, hogy itt a Földön nehéz és energiaigényes olyan környezetet biztosítani a hidrogénatomoknak, amelyben fuzionálni kezdenek.

Ez azért lenne jó, mivel ellenben a nukleáris reaktorokkal (amelyek fissziós, vagyis maghasadáson alapuló erőművek), itt nem keletkezik radioaktív melléktermék. A másik nagy előnye, hogy ha bármiféle üzemzavar történik, az egész leáll, nem robban fel.

Jelenleg több ország is kísérletezik hasonló reaktorokkal, mint például Anglia, Franciaország, Németország, Oroszország, Japán.

A tervek szerint 2040 környékén sikerül majd hosszú távon is működő fúziós reaktorokat készíteni.

emTV.hu // MTI //  címlapképünk illusztráció

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7816400152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása