2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Artemis – egy regény és egy valódi küldetés

Szubzsáner #8

2022. október 03. - Parallaxis Univerzum

Az októberi SzubZsánerben Andy Weir: Artemis című regényéről beszélgettünk a NASA Artemis missziójának tükrében meghívott vendégünkkel, Ordasi András csillagásszal, aki sok minden egyéb mellett tudománykommunikációval is foglalkozik, míg a csillagászatot és az űrkutatást nem a hagyományos, megszokott módszerekkel közvetíti.

szubzsaner_ep8_cover.png

csik_patreon.jpg

Megismerkedtünk a NASA Artemis küldetésével, melynek keretében nemcsak újra embert akarnak juttatni a Holdra, hanem ott egy keringőegységet (orbitert) és ennek segítségével egy állandó, emberes bázist létrehozni, ami például ugródeszkát jelenthet majd a későbbi emberes Mars-küldetésekhez is.

Magát a programot, illetve az indítást rengeteget halogatták, főleg technikai okok miatt, jelenleg szeptember 27. a start dátuma, tehát a podcast felvételének idejében még nem tudtuk, hogy rendben elstartolt-e a küldetés ezen a dátumon.

Az adás második felében összevetettük a regényt a jelenlegi helyzettel, és a magyar borító hibáiról is esett szó. Andy Weir ehhez a művéhez is rengeteg kutatómunkát végzett és ez sokkal realisztikusabb lett, mint másik két története. Sajnos, földi körülményeink le vannak maradva a regényhez képest, még úgy is, hogy ott már jóval később járunk az időszámításban. Sokat kell még fejlődnünk ahhoz, hogy egy önállóan működni tudó holdi várost illetve egy komplett civilizációt hozzunk létre. Mindenesetre reméljük, hogy az alapok letételére még a mi életünkben, a század végéig sor kerül...

Podcastjeink epizódjai elérhetőek a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, valamint iTunes-on és Spotify-on is! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7917939782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása