2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Szereplők és beszélgetőtársak – Gergely

2024. február 17. - emTV.hu

pic-gizur.jpg

Gizur Gergely

informatikus
a Parallaxis Univerzum főszerkesztő-helyettese és junior kreatív producere
korábban véleményvezér, az emTV.hu alapítója

2009-ben dolgoztam először Ádámmal, akkor még az emTV.hu munkatársaként. Aztán kisebb-nagyobb megszakításokkal egy csomó mindent csináltunk együtt, a blogolástól kezdve a videózásig. Mindig is közel állt hozzám az ilyen jellegű tevékenység, a médiatartalom előállítása és az abban való szereplés. Ezeket gyermekkoromban, még a VHS korszakban kezdtem, aztán a számítógépek és a digitalizáció térhódításával folytattam is – persze zömmel a saját magam, illetve saját magunk szórakoztatására.

Szinkronfüggő vagyok. Ez egy számomra kihagyhatatlan és megkerülhetetlen téma, mert imádom és hihetetlenül nagyra becsülöm a Magyar Szinkront és azokat, akik részt vesznek benne. Számomra egy film vagy sorozat ott kezdődik, hogy ki a magyar hangja?.

Továbbá határozott véleményem van mindenről is, habár a tudomány bizonyos ágaihoz nyilvánvalóan inkább nem szólnék, mert amihez nem értek, azzal kapcsolatban bölcsebb csendben maradni.

Továbbá a szakmámmal kapcsolatban is van bennem egy erős retro-függőség, gyűjtöm a régi számítógépeket, laptopokat, telefonokat. Ezeket mind kipucolom és helyrepofozom saját magam részére, majd a korának megfelelő rendszerrel és felszerelésekkel látom el, hogy az akkori korban aktuális programok és játékok futhassanak rajta natívan.

Első találkozás
Ha például az informatika is egyfajta tudományág, akkor ez már általános iskola 6. osztálya, de effektíve nem kezdtem soha konkrét tudományágak kutatásába.

Kedvenc tudomány
Ha az informatika annak számít, akkor az. Továbbá az atomfizika, azon belül is az atomerőművek, azok működése. Emögött van egy fura Csernobil-mánia, amit magam sem tudok megmagyarázni, de gyakorlatilag minden érdekel, ami Csernobillal, az atomerőművekkel kapcsolatos. Mániám olyan szinten, hogy az HBO sorozat utolsó részét gyakorlatilag szó szerint fejből megtanultam...

Favoritok
Nagyon kedveltem a Szertár blogot, Robi már az induláskor kreatívan megragadta a fizika tanításának lényegét: a látványos magyarázást. Hiszem, hogy például a fizika tanítása pont ott bukik el az iskolákban, hogy nem használják ki azokat a lehetőségeket, amiket ez a tudomány sok esetben két kézzel nyújt: a szemléltethetőséget.

Hobbik
Számítógépekkel való foglalkozás, játékok. Futball és amerikai futball, előbbi aktívan történő űzése is. Barkácsolás. Fényképezés.

Zene
Elsősorban az elektronikus zene áll hozzám közel, bár azokban is nagyon válogatós vagyok, ezért nem is szeretek annyira válaszolni erre. Azonban bűn lenne letagadni a trance-hez való kötődésemet Armin van Buuren révén, továbbá az úgynevezett Melodic Progressive nagy kedvenc még. Az ősidőkben magam is szerkesztettem zenéket számítógépen, ezt az egykori tevékenységemet szeretném feléleszteni a közeljövőben.

MŰSORAI A PARALLAXIS UNIVERZUMBAN
White Sam
Médiazabálók
Retrozabálók
Csak még egy kérdés!
Lantos utca 8.
Helló, Pajti
A mi hangunk mélyebb

fotó: Gizur Gergely tulajdona

VISSZA A MŰSORVEZETŐK FŐOLDALÁRA

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr1018327459
süti beállítások módosítása