2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Mi az idő?

Sokolébresztő #179

2024. március 07. - Sokolébresztő

Vendégünk Orha Zoltán, témánk pedig igencsak időszerű: maga az Idő. Hogyan alakult ki a tudomány időfogalma, s milyen praktikus problémákkal szembesültek ennek során a tudósok a szökőévek bevezetésétől a relativitáselmélet paradoxonjaiig? S végül: mi ad irányt az időnek? Ilyen kérdésekre keressük a választ.

sokol_ep179_cover.png

csik_patreon.jpg

Amióta a 17. századra széles körben elterjedtek a pontos időmérő eszközök, az európai emberek fejében is egyre inkább teret hódított magának egy olyan időszemlélet, amely a korábbi diffúzabb, rugalmasabb látásmódhoz képest valamiféle absztrakt, általános, "óramű pontossággal" a világ törénéseinek háttérben egyenletesen ketyegő idő képét jelentette. A korszak nagy fizikusai, így Newton és Huygens is úgy képzelték, hogy az idő a tértől függetlenül létezik, s míg az persze számukra is világos volt, hogy a különböző helyeken álló vagy épp mozgó szemlélők a térbeli dolgokat másképp érzékelhetik, az fel sem merült bennük, hogy ugyanez érvényes lehet az időérzékelésre is. Egészen a huszadik század elejéig kellett várni arra, hogy valaki, konkrétan Albert Einstein ki merje jelenteni: a friss Michelson-Morley-féle híres interferencia-kísérlet eredményei, no meg az elektrodinamika csodálatos Maxwell-egyenleteinek szimmetria-tulajdonságai csakis úgy magyarázhatók meg, ha feladjuk a tértől függetlenül létező, a háttérben változatlanul és mindenütt egyenletesen ugyanúgy ketyegő idő koncepcióját. Megszületett tehát a speciális, majd tíz évvel később az általános relativitás elmélete, mely végleg leszámolt azzal az addigi alapvetéssel is, hogy két, nem ugyanott történő esemény egyidejűségéről objektíven lehetne nyilatkozni. Ám még ez a felkavaró, hétköznapi tapasztalatainknak ellent mondó, ám rengeteg kísérlettel igazolt leírás sem alkalmas arra, hogy választ adjon a nagy kérdésre: mitől egyirányú utca az idő? Az okozat még az einsteini elméletben sem előzheti meg az okot, de mi határozza meg az időnek magának az irányát? S miért van az, hogy míg a térben korlátlanul mozoghatunk bármelyik irányban, még az einsteini téridő-szemlélet sem engedi meg nekünk, hogy a múlt felé haladjunk? Megpróbáltuk kideríteni a legfrissebb Sokolébresztőben. Hallgassátok szeretettel!  

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: BingAI

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6918346127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása