2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Szereplők és beszélgetőtársak – Bence

2024. március 21. - emTV.hu

bence.png

Gellérfi Bence

rendezvénysegítő, hobbiköltő
a Parallaxis Retroverzum műsorvezetője

Sokféle podcastet hallgatgatok évek óta, talán a koronavírus hozta ezt is; akár Spotify-on, de YouTube-on tulajdkonképen még régebb óta. Tipikusan melléktevékenységként, mosogatás, zuhany, meló, elalvás mellé. Legyen akár filmes, közéleti, történelmi, tudományos, egyéb érdekességes.

A filmek-sorozatok már kisgyerekként bevonzottak, az évek során később aktívan elkezdett érdekelni akár az irodalom, akár a politika, de sok egyéb témára is nyitott vagyok. Tudomány és fantasztikumban talán felületesebbek az ismereteim, megmerítkézéseim, de nem idegen tőlem az a világ se, csak valahogy arányosan emígy jött ki a mindenféle kontenteket fogyasztgatásaim. Szeretek akár olvasni is, akár filmnézni is, csak mióta feleségem és kislányunk is lett, annál nehezebb menedzselgetni magamnak, de ha kisebb intenzitással is, mint megboldogult ifjúkoromban, de attól még továbbra is folyamatosan űzögetem ezeket.

Elég laikus vagyok, nem érzem magam olyannyira szakértőnek, mint lehetne (annak idején médiaszakot végeztem, és talán már az is csak ilyen több mindenbe apránként bele-belekóstolások felé orientált), de attól még lelkes érdeklődő, témáktól el nem zárkózó volnék.

Első találkozás
Iskolai tananyagok, tudományosabb tévécsatornák, kvízműsorok, magazinokbeli érdekességek, Kutatók Éjszakája, nálam jóval jólértesültebb emberek csodálattal hallgatása.

Kedvenc tudomány
Filmtörténet, irodalomtörténet, kulturális antropológia, néprajz, nyelvészet, politológia, pszichológia, történelem; akár mert kisebb világokat tárhatnak fel az ismert világunkon belül, akár mert rávilágítanak rendszerszerűségre, szabályszerűségekre, amelyek akár térbeli és időbeli távolságot leküzdve a körülöttünk zajló hétköznapi dolgokra is ki-kivetülhetnek.

Favoritok
Lehet, ez sem hagyományos válasz, de pl. Csányi Vilmost és Nádasdy Ádámot imádom, akár emberileg, én is olyan derűs és friss elméjű szeretnék maradni öreg koromra, mint ők, másfelől nem csak tengernyi irodalmat tettek le az asztalra szakterületeiken, de sugároz belőlük valami alázat, hétköznapi embernek megmaradás, gőgmentesség, nagyképűségmentesség, azonosulhatóság, és persze imponáló és irigyelhető tárgyi tudáshalmaz.

Hobbik
Barátokkal iszogatós beszélgetések, filmnézés (jellemzően korábban nem látottakat), holland-tanulgatás, legóépítgetés, olvasás, társasjátékozgatás, újabb és újabb zenék fel-felfedezése, versesköteteket megírogatni próbálás...

Zene
Rock, magyar alternatív, '80-as angolszász underground, synthwave-retrowave, ír punk, exjugoszláv muskátlirock; csak hallgatóként.

Sci-fi
Kisgyerekként a Star Wars eredeti trilógia VHS-ekkel kezdődött, idővel kijjebb és kijjebb tárulgatott a horizont, ha nem is annyira, mint sokan másoknak; főleg talán Philip K. Dick munkássága nyűgözött le, de mint szintén írni próbálgató emberként is, hogy olyan világteremtésekre és sztorielborulásokra volt képes egy szem személyként az ő kis emberöltője alatt, hogy ahhoz tényleg valami szent-őrültnek kellett lennie.

Olvasgattam sci-fi novellákat, nézegettem műfajba vágó animéket is, az ilyen-olyan filmeken túl, sőt, volt nekem még a Sithek bosszúja-moziláznál felbuzdulva egy saját sztori- és világkitalálásom is, amelyet aztán soha nem írtam meg regényféleségként, mert más dolgokat írogattam meg helyette, de a fejemben az is valamennyire őrződik még mint egyszer talán időmilliomosként megírható szerelemprojekt; a mesterséges intelligencia kijöttével egész pofás látványterveket rajzoltattam már annak segítségével, helyette

MŰSORAI A PARALLAXIS UNIVERZUMBAN
Lantos utca 8.
Screamcast

a fotó Gellérfi Bence tulajdona

VISSZA A MŰSORVEZETŐK FŐOLDALÁRA

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8618360865
süti beállítások módosítása