2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban és 2021-ben elismerő oklevélben részesült tudományos és fantasztikus podcast univerzum

Űrorvostan!

Sokolébresztő #158

2023. május 18. - Sokolébresztő

A legújabb Sokolébresztő témája az űrorvostan volt: milyen orvosi és pszichológiai problémákkal szembesülnek az űrhajósok az űrben? Mire számíthatnak a Hold-, pláne a Mars-utazó személyzetek? Ezen kérdéseket és másokat Dr. Boross Katalinnal (aki neurológus rezidens, leendő űrorvos), és visszatérő űrszakértőnkkel, az Űrvilág portál alapító főszerkesztőjével Szentpéteri Lászlóval boncolgattuk az űrorvostan forradalmát is elhozó Skylab-űrállomás startjának 50. évfordulója, illetve Tyereskova korszakalkotó útjának közelgő 60 esztendős jubileuma apropóján.

sokol_ep158_cover.png

Bővebben

A valaha észlelt legnagyobb kozmikus robbanást örökíthették meg

Több mint tízszer fényesebb, mint bármely eddig ismert szupernóva

A valaha látott legnagyobb kozmikus robbanást rögzíthették csillagászok, a Naprendszer méretének százszorosát elérő tűzgömb a kutatók szerint egy szupermasszív fekete lyuk által beszippantott hatalmas gázfelhő miatt keletkezhetett – számolt be a felfedezésről pénteken a The Guardian online kiadása, amit az MTI szemlézett.

space-7878018_1280.jpg

Bővebben

Autók, amiket mindig is akartunk

Parallaxis #85

Adásunkban olyan ikonikus járművekről beszélgetünk, amelyek sci-fikben bukkantak fel, és a mai napig emlékezetesek maradtak. Ilyen például KITT, akinek nem csak a mesterséges intelligenciája volt különleges, hanem az autó is egyedi és futurisztikus kinézetű volt. És persze nem feledkezhetünk meg a Vissza a jövőbe DeLoreanjéról sem, amely az időutazás lehetőségét hozta el számunkra, és akkor még nem is beszéltünk az ötletes "fluxuskondenzátorról". A batmobil is mindig különleges volt, de ahogy az idők változtak, úgy frissült a külseje és a belső funkciói is. De nem csak a földi járművekről beszélgetünk! A támogatóink számára elérhető változatban a lebegő és a több kerekű űreszközök is szóba kerülnek. Csatlakozz hozzánk ezen az izgalmas utazáson, és beszéljünk azokról a különleges járművekről, amelyek sosem mennek ki a divatból!

parapod_ep85_cover.png

Bővebben

Izgalmas felfedezést tettek az égbolt egyik legfényesebb csillaga körül

A porfelhőt a James Webb segítségével vették észre

Csillagászok egy aszteroidaövet és egy hatalmas porfelhőt észleltek az éjszakai égbolt egyik legfényesebb és Földhöz egyik legközelebbi csillaga körül – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása hétfőn, amit az MTI szemlézett.

fomalhaut-ill-gaspar_andras.png

Bővebben

Columbo podcast indul a Parallaxis Univerzumban

Új műsorvezető csatlakozik a Csak még egy kérdés! csapatához

Június 26-án végre valóban elindul a már hónapok óta tervezett új műsorunk, amelyben állandó beszélgetőtársaink a folyton szivarozó, ballonkabátos, ügyefogyottan lábatlankodó hadnagy nyomába erednek, és az aktuális epizód megvitatásán túl igyekeznek felderíteni a filmsorozatban látható bűntények tudományos megalapozottságát. Új podcastünkben régi-új műsorvezetőt köszönthetünk a Parallaxis Univerzumban, aki hat év szünet után tér vissza a műsort is készítő [emdé] médiához.

columbo-1.png

Bővebben

Űrállomás-fotózás a kert végéből és az űrfüggőség

Sokolébresztő #157

Vendégünk Nagy Szabolcs, Szabi, akit leginkább a Spacejunkie csatorna egyik "frontembereként" ismerhettek, de nemzetközi elismertségre Space Station Guys-ként tett szert: részletgazdag ISS-fotókat készít a kertből! Mik a buktatói egy hatalmas sebességgel átsuhanó űrszerkezet földi fényképezésének? Erről, Szabiék szenzációs amerikai űrtúrájáról, az ismeretterjesztés fontosságáról, a Starshipről és sok másról is szót ejtettünk.

sokol_ep157_cover.png

Bővebben

Új lehetőségeket hozhat az MI a betegek kommunikációjában

MI segíthet a stroke vagy motoros neuronbetegség miatt kommunikációs zavarral küzdők számára

Olyan mesterséges intelligencia-alapú dekódert fejlesztettek ki, amely képes az agyi aktivitást folyamatos szövegfolyamra fordítani, és ezzel olyan áttörést értek el, amely először teszi lehetővé, hogy non-invazív módon olvassák az emberek gondolatait – írja technológiai rovatában a The Guardian.

mri_illusztracio.png

Bővebben

A mesterséges intelligencia szorításában

Parallaxis #84

Történetünk középpontjában egy emberi beavatkozást követően kiborggá vált főszereplő áll, aki bosszút esküszik azon, akik megtámadták és megnyomorították őt. Az alapvetően klisés kezdet viszont izgalmas témákat vet fel a technológia és az emberi-beavatkozás etikája, az ember és gép viszonya, valamint a technológiai fejlődés területén. Emellett a film beállításai, az effektek és az atmoszféra is izgalmassá tette az aktuális tudományos és fantasztikus utazásunk témáját: ez az ember és a gép küzdelme az Upgrade – Javított verzió című technológiai horrorban a Parallaxis legújabb részében, amelyet teljes hosszúságban kizárólag a Patreon oldalunkon keresztül támogatóink érhetnek el!

parapod_ep84_cover.png

Bővebben

A magyarok több mint negyede látott már UFO-t

A NatGeo kutatása szerint minden második fiatal válaszadó szívesen találkozna is velük

A magyarok huszonnyolc százaléka saját bevallása szerint látott már UFO-t, vagyis olyan tárgyat vagy jelenséget az égen, amit nem tudott beazonosítani. A legtöbben ezt nem az idegenek jelenlétének tekintik, de meglepően sokan, hetven százalék hisz abban, hogy létezik intelligens élet a Földön kívül – derült ki a National Geographic magyarok körében készített reprezentatív felméréséből. Minden második válaszadó szerint nem valószínű, hogy az elkövetkezendő évtizedben kapcsolatba kerülünk idegen élőlényekkel, de ha erre sor kerülne, a fiatalok negyvenkilenc százaléka szívesen venne részt harmadik típusú találkozásban.

104_citizenstakecharge_ufosinvestigatingtheunknown_0009-63dbd5e640c2933d9fed6a7c.jpg

Bővebben

Tudományos kísérlet viszi üzeneteiteket a felhők fölé

Küldj üzenetet Klaudiának az Ad Astra Magaslégköri Ballonnal!

Egy tudományos kísérlet keretében tiszteleg a Bakonyi Csillagászati Egyesület és a Parallaxis Univerzum az UPRA.space csapatával közösen a tragikusan fiatalon elhunyt barátunk, Ivanics-Rieger Klaudia előtt. A küldetés az UPRACAM multispektrális földmegfigyelő kamera fejlesztésére fókuszál majd, a magaslégköri ballon pedig a család, a barátok, a kollégák, és a Ti üzeneteitekkel a fedélzetén indul majd a felhők fölé!

ad-astra-cover.jpg

Bővebben

Pike kapitány júniusban visszatér

A Star Trek: Különös új világok nyáron a második évaddal visszatér a SkyShowtime-ra

Az Enterprise csillaghajó júniusban landol ismét a SkyShowtime-on! Az új szezonban egy különleges crossover epizód is érkezik, amely élőszereplős és animációs elemeket is tartalmaz, és a felnőtteknek szóló Star Trek rajzilmből, a Lower Decks-ből ismert Tawny Newsome, aki Beckett Mariner zászlóst, valamint Jack Quaid, aki Brad Boimler zászlóst alakítja, szintén az Enterprise csillaghajó fedélzetére lép majd – írja közleményében a streamingszolgáltató. Az epizódot egyébként Az új nemzedék (TNG) és a Picard című sorozatok színésze, a népszerű Star Trek rendező, Jonathan Frakes dirigálta.

star-trek-strange-new-worlds-uhura.jpg

Bővebben

Küldetés a jeges holdakhoz: elindult a JUICE!

Sokolébresztő #156

Témánk a Jupiter jégholdjai felé sikeresen elstartolt európai JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) űrszonda döbbenetesen izgalmas küldetése volt és persze az ebben való magyar részvétel. Ehhez az információkat pedig nem más szolgáltatta, mint Frey Sándor, aki a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársaként kapcsolódott a programhoz, sőt még Horváth Istvánt is felhívtuk, aki a Wigner Kutatóközpontban vett részt a szonda egyes elektronikai rendszereinek fejlesztésében.

sokol_ep156_cover.png

Bővebben
süti beállítások módosítása