2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban és 2021-ben elismerő oklevélben részesült tudományos és fantasztikus univerzum

A mély-űr és a szív: beszélgetés egy kozmikus kutatóorvossal

Sokolébresztő #114

2021. szeptember 09. - vinczemiki

A legújabb Sokolébresztőben Michael Delp professzorral beszélgethettem, aki néhány évvel ezelőtt alaposan felforgatta az űrorvostudományt. Nevezetes, mondhatni hírhedt 2016-os cikkében ő és kollégái nem kevesebbet állítottak, mint hogy a Holdhoz repült Apollo-űrhajósok között kiugróan magas a később szív- és érrendszeri megbetegedésekben elhunytak aránya. Ám összesen mindössze huszonnégy asztronauta jutott el égi kísérőnk környezetébe az 1968 és 1972 közötti expedíciókon. Rajtuk kívül az a több mint félezer ember, aki a világűrben járt ezidáig, mind az "alacsony" Föld körüli pályán, bolygónk mágneses terének viszonylagos védelmében tartózkodtak küldetéseik során. Így ez a maroknyi amerikai férfi (közülük ma már csak tízen élnek) alkotja az egyetlen mintát, amelyen a rövid mély-űrbeli kiruccanások hosszútávú egészségügyi következményei tanulmányozhatók. Ilyen kicsiny elemszámból pedig, enyhén szólva, nem túl egyszerű hiteles általános következtetéseket levonni. Az űrhajósok ráadásul, akiket a hatvanas évek hőskorában válogattak ki, orvosi szempontból nyilvánvalóan távolról sem tekinthetők átlagosnak. Mégis miféle kontrollcsoporttal vethetők tehát össze? delp-nasa-feat-img-900x600.jpg

Bővebben

Csillagászati versenyt rendeznek középiskolás diákok számára

Ez a legmagasabb rangú nemzetközi vetélkedő a csillagászat és az asztrofizika területén

Ismét megrendezik a Kárpát-medencei Középiskolai Csillagászati és Asztrofizikai Versenyt, új nevén az Athletica Galacticát. Az október 5-én induló versenyre azokat a középiskolás diákokat várják, akik a fizika és matematika terén kiemelkedő képességekkel rendelkeznek és érdeklődnek a csillagászat és az űrkutatás iránt.

avegtelenbeestovabb_pixabay.jpg

Bővebben

Fekete, forró jég lehet a természet leggyakoribb vízformája

Szuperionos jég lehet a világegyetemben található jégóriások nagy részét alkotó bizarr vízfajta

Nemrégiben a New York-i Brightonban található Lézerenergetikai laboratóriumban (Laboratory for Laser Energetics) szétlőttek egy vízcseppet a világ egyik legerősebb lézerével, ami olyan lökéshullámot hozott létre, amely a víz nyomását több millió atmoszférára, hőmérsékletét pedig több ezer fokra emelte. A másodperc töredéke alatt a cseppet átvilágító röntgensugarak nyújtottak először az emberiség számára bepillantást arra, hogyan is viselkedik a víz ilyen szélsőséges körülmények között – írja egy korábbi cikkében a Quanta magazin.

superionic-ice-giant_2880x1620.jpg

Bővebben

A Star Trek: Voyager színésze is segít a NASA-nak aszteroidát detektálni

A színész közel 35 éve foglalkozik hobbi-csillagászattal

Tim Russ, aki a Star Trek: Voyager című sci-fi sorozatban alakította a vulkáni Tuvok parancsnok-helyettest, legújabb küldetésén a NASA számára segít aszteroidákat detektálni. Russ és öt másik civil csillagász hozzájárult a Patroclus, egy, a Jupiter körül keringő aszteroida észleléséhez – írja a USA Today.

tuvok_startrekvoy.jpg

Bővebben

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Az új típusú exobolygókat hycean bolygóknak nevezték el

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben – közölte a Cambridge-i Egyetem.

space-736712_1280.jpg

Bővebben

Ugrál, hátraszaltózik és ünnepli magát a Boston Dynamics Atlas robotja | videó

Ismét egy lépcsőfok az emberi mozgást utánzó humanoid robotok fejlesztésében

Azzal, hogy a humanoid Atlas robotokat arra képzik ki, hogyan manőverezzen át összetett pályákon, a Boston Dynamics mérnökei új, az emberi viselkedés által inspirált mozgásokat fejlesztenek ki, és a humanoid robotot a határaiig feszítik – írja blogbejegzésében a Boston Dynamics.

irobot_featured.jpg

Bővebben

Ötemeletes falfestménnyel tiszteleg Karikó Katalin előtt a Brain Bar

Az alkotás a szeptemberi jövőfesztivál előestéjére készül el

Ötemeletes falfestménnyel tiszteleg Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus előtt a Brain Bar jövőfesztivál; a budapesti Krisztina körúton készülő alkotás a szeptember 9-10-i rendezvény előestéjére készül el. A koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében meghatározó szerepet játszó Karikó Katalin arcképe mellé A jövőt magyarok írják jelmondat kerül majd az óriási tűzfalfestményen – közölte a Brain Bar hétfőn az MTI-vel.

kariko_brainbar_roadster.jpg

Bővebben

Újabb magyar műhold, űrfizika, űrtechnika, űrpolitika

Sokolébresztő #113

A múlt héten, augusztus 17-én Francia Guyanából Föld körüli pályára állt az Európai Űrügynökség RADCUBE nevű részint technológiai demonstrációs, részint tudományos célú kisműholdja, melyet teljes joggal tekinthetünk magyar űreszköznek. A háromegységnyi cubesatot ugyanis a budapesti C3S Kft. űripari cég készítette, legfontosabb tudományos műszere, a RadMag pedig a kozmikus sugárzásmérés, valamint az ionoszféra és magnetoszféra fizikájának kutatása terén nemzetközi szintű nagypályás játékosnak számító Energiatudományi Kutatóközpont (EK) ötéves fejlesztőmunkájának eredménye. Utóbbinak alighanem a legavatottabb ismerője Dr. Hirn Attila fizikus, az EK Űrdozimetriai Kutatócsoportjának vezetője (és a REMRED űripari vállalat ügyvezetője). Vele beszélgettem egy jót a RADCUBE-ról és társairól, no meg arról, hogy miért kellett Magyarországnak űrstratégia. 

radcube.jpg

Bővebben
süti beállítások módosítása