2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Félelmetes napkitörést rögzítettek augusztusban

2018. szeptember 05. - Ádám // emTV.hu

Lélegzetelállító felvételt rögzített augusztus 13-án az Amerikai Űrkutatási Hivatal Napdinamikai obszervatóriuma. Napunk változékonyságát egyszerre több elektromágneses hullámhosszon figyelő műhold extrém ultraviola fényben rögzített felvételén látható, a csillagunk felszínéhez képest kicsinek tűnő napvihar valójában többszöröse a Föld méretének.

A felgyorsított felvételt a címlapképre kattintva lehet megnézni! Ám hiába a félelmetes, egyúttal lélegzetelállító látvány, a napkitörések extrém esetekben a civilizációnkra is veszélyesek lehetnek. Emlékezetes, amikor 1989. márciusában egy heves geomágneses vihar során a kanadai Quebec-ben hatmillióan maradtak áram nélkül, amikor kilencven másodperc alatt összeomlott a teljes elektromos hálózat.

emTV.hu // NASA // fotó: Solar Dynamics Observatory, NASA

Csatlakozz az Űrszekerek közösségi flottához, kérjük támogasd csapatunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3914222843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása