2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Mozgásba jött az Antarktiszról leszakadt hatalmas jéghegy

2018. szeptember 06. - emTV.hu

Tizenhárom hónapnyi veszteglés után a Larsen-C-ről leszakadt hatalmas jéghegy déli vége jelentősen elmozdult, a parttal eddig párhuzamos tömb most nagyjából derékszögnyit fordult el. Szakértők szerint a déli félteke közelgő nyara is segítheti az északi irányú sodródást.

"Több mint egy évnyi ide-oda sodródás után az A68 nevű jéghegy, amely tavaly július 17-én tört le a tengerbe nyúló selfjégről, végül kiszabadult a szorításból, amit a keleti oldalon a tengeri jég, a északon a sekély víz jelentett. A szeptember eleji erős keleti főnszél a hegy déli végét a Weddell-tengernek fordította. Most már sokkal könnyebben távolodhat az áramlatokkal az északi, melegebb vizek felé"

– magyarázta Adrian Luckman, a brit Swansea-i Egyetem kutatója. Az A68 forgó mozgása jellemző a nagy kiterjedésű, táblás jéghegyekre. Ahol a hegy a tengerfenéknek ütközik, hatalmas barázdákat vág az üledékbe, ezt kutatócsoport fogja vizsgálni az év végén.

a68.jpg

A több mint egy évig tartó part menti mozgás levágott néhány kiszögellést a jéghegyről, amely még így is a legnagyobbak közé tartozik: hossza nagyjából százötven, szélessége ötvenöt kilométer.

Az egyik jégdarab, amelyik levált róla, külön nevet is kapott az amerikai Országos Jégközponttól: A68b-nek hívják.

A központ nyilvántartása szerint az A68 minden idők hatodik legnagyobb jéghegye.

emTV.hu // MTI // BBC

Csatlakozz az Űrszekerek közösségi flottához, kérjük támogasd csapatunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr314224321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása