2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Tíz dolog, amit Mr Spock szeretné, ha tudnál

2021. január 23. - Bardóczné Kocsis Erzsó

Halkan surran a végtelen űrben a Starship. A földi Elon Musk XXI. századi formabontó interplanetáris álmai immáron hétköznapi utazgatások. Kellemes körülmények közt szelhetem át széltében-hosszában a galaxisunkat, sőt, még tovább is akár, hiszen hamarosan elérkezek a 40 Eridani hármascsillag körül keringő T'Khasi bolygóra. Valós és képzeletbeli világ határát könnyedén mozoghatok.

De miért megyek erre a kietlen, forró, vöröses égboltú planétára?

Természetesen S'chn T'gai Spock, azaz Mr. Spock miatt.

Egyszer sikerült beszélgetnünk.

Természetesen nem úgy, mint más neurotipikus élő lelkek szoktak. Fényévek, évszázadok választanak minket el, de ez nem okozhat fennakadást! Ahogy el-elhúznak mellettem csillagok, kisbolygók és planéták, egyre inkább erősödik bennem, hogy igenis látni akarom, honnan származik az, aki egy érintésével meg tudja mondani, mit érez a másik teremtmény.

Tíz pont. Ezeket sugallta át téren és időn Mr Spock:

 1. Először is és mindenekelőtt – egy lélek vagyok. Félig emberként, félig vulkániként élek.
  Valahogy így magyaráztam ezt egyszer: „Ha ember lennék, a válaszom az lenne, hogy menj a pokolba; ha ember lennék.” Szerinted néha a lelkemben valós viharok dúlnak az érzelmes emberi és a hűvös vulkáni oldalaim között. Lehet, hogy igazad van, én nem tudom értelmezni az efféle moralizálásokat.
 2. Szenzoros érzékelésem rendellenes, mindig ezt mondták nekem.
  Szerintem csak másabb. nem csupán földi. Azzal, hogy Sarek nagykövet az apám, valami többet tudok tenni az emberi lényemhez, amit anyámtól Amanda Grayson-tól kaptam. Színesebben látom a világot, nem pedig furcsán. Teljesebben élhetem meg a napjaimat, ezáltal komplexebb képet kapok, ami a logikus gondolkodást csak erősíteni tudja bennem.
 3. Kérlek, ne felejtsd el a különbséget a „nem csinálom” (úgy döntök, hogy nem) és a „nem tudom megcsinálni” (nem vagyok képes rá) között. Mindent meg tudok tenni, ha meg akarok, nem vagyok tehetetlen, csak egy félig vulkáni lélek. De azt hiszem, erre hamar rájött James T. Kirk is, így nyugodt lélekkel mert rám bízni feladatokat. Sőt, megismerve engem igazi barátok lehettünk. Ezt a fogalmat még én is szívesen használtam, bár számomra a tartalommal való megtöltése mindig igazi kihívás volt.
 4. Konkrétan gondolkodom. Ez azt jelenti, hogy szó szerint értelmezem a nyelvet.
  Mai napig nem értem, mire gondolt az admirális, amikor az egyik szimuláció után megkérdezte nevetve, hogy én nem haltam meg? Én nem érzékelem a lehelletnyi különbségeket, nekem az irónia ismeretlen. Nekem minden szó-szerint van. Emlékszel, szemem sem rebbent soha, mert nem vagyok rá képes, hogy akár csodálkozzak vagy nevessek dolgokon. Mert nem értem. A szarkazmusotok egyszerűen felfoghatatlan. Más nyelvet beszélek, az ilyen nüanszok nekem ismeretlenek. Talán egyszer fogott el az, amit a Föld nevű bolygón ti haragnak hívtok, az anyámról volt szó. Számomra is meglepő és ijesztő volt a reakcióm, lám, mégsem csak kőszívű vulkáni lennék?
 5. Légy türelmes, korlátozott a szókincsem!
  Mégis meg tudtam értetni a legvégén, mit jelent a barátság. Meg tudtam nyugtatni Kirk-öt, hogy a döntésem helyes volt, akarom mondani logikus, hogy feláldoztam magam a többiekért, mert ugye a többség számít, nem pedig az egy. Nem kellenek ahhoz méteres mondatok, hogy világosan ki tudd magad fejezni. Csak a színtiszta logika.
 6. Mivel számomra a nyelv használata nehéz, nagyon vizuális alkat vagyok.
  „A megoldás két dimenziós gondolkodásra vall”- mondtam egyszer. És nem igazam volt? Senki sem tudta volna ennél pontosabban meghatározni. Emberek, mily korlátoltak, mondhatnám, ha nem a tiszta logika vezetne.
 7. Légy szíves, inkább abból indulj ki, amit meg tudok csinálni, ne abból, amire képtelen vagyok!
  Hozzáértem a dokihoz, hogy emlékezzem. Ezt csinálja utánam bármelyik földi lélek! Lehet, hogy számodra szobor arcom van és érdekesek néha a reakcióim, de azt keresd bennem, ami más, ami jó. Előbbre fog vinni mindenkit, ha ezt hangsúlyozzuk, nem pedig hátrányként éled meg a különbségünket. Te tudsz ezen jobban változtatni, te ember vagy, neked az efféle empátia jobban megy. Én magát a fogalmat sem értem, nemhogy alkalmazni tudnám.
  Légy szíves, segíts a kapcsolatteremtésben! De, emlékszel? Egy szemöldök felhúzásommal azért már én is ki tudtam fejezni néha a kételkedésemet. Sokat voltam köztetek, földi lények közt, valamit csak hatottatok rám, valamit csak előhoztatok az emberi valómból. Vulkáni vagyok, nem lehet megbántani. Hányszor próbáltatok mentegetőzni előttem, mily feleslegesen! Csak a logika irányítja a tetteimet.
 8. Próbáld felismerni, mitől borulok ki! Kirk-nek sikerült megtalálni. Szerencsére nem sok akad.
 9. Szeress feltétel nélkül!
  Ezt nem a vulkáni mondatja velem, hanem az emberi felem. Ezt adta meg nekem, mikor az üvegajtón keresztül utoljára beszéltünk. Tudod jól, hogy James a barátom volt, és mindig az is marad. Lehet, hogy zöldvérű vagyok, de amikor ott támaszkodtam, jó volt tudnom, látnom, hogy ott van, hogy igazán ott van velem. Keze a kezemen, még ha az üvegfal ott is van, tudni, hogy számíthatok rám és tudatni vele, hogy ő is mindvégig, sőt, azon túl is számíthat rám. Ez már majdnem túlment a tiszta logikán.
 10. + Türelem
  Te ne mondd nekem, kérlek, hogy „te hideg zöldvérű”, még akkor sem, ha nem tudsz megbántani! Tudom én azt nagyon jól magamról. ismerem önmagamat, jobban is, mint gondolnád. A kedves doktor is hányszor felcsattant, mikor nem úgy reagáltam, pedig csak a tiszta logika vezetett akkor is.
  Mi lehet ezen a diskurzus tanulsága?
  Elsajátítom talán végre a Surak-féle meditációt végül, ki tudja, hogy megtanulhassam én is, milyen a tiszta logika?
  A vulkáni írással nem fogom tudni kommunikálni, az biztos, mivel nekem túl bonyolult ez a mi kottánkra emlékeztető módszer.
  A „live long and prosper” miatt muszáj egyszer ott is lennem. Látnom kell azt a planétát, ahonnan az a lény származik, akire James T. Kirk azt mondta, hogy „az utam során az összes lélek közül, akivel találkoztam, ő volt a legemberibb”.
  Így bámulok tovább ki a végtelen űrben halkan surranó Starship ablakán, hogy végre elérjek a 40 Eridani hármascsillag körül keringő T'Khasi bolygóra. Hogy újra valós és képzeletbeli világ határát mozoghassak.

emTV.hu // Ellen Notbohm újságíró nyomán

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8016400144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása