2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

2023-ban gyorsulva tágul a Parallaxis Univerzum!

Visszatér a SzubZsáner, jön a 100. adás

2023. január 02. - emTV.hu

Tavaly a Sokolébresztő és a Parallaxis mellett elindult a SzubZsáner és a White Sam, 2023-ban pedig tovább tágul a Parallaxis Univerzum! A megszokott műsoraink mellett elstartol a Médiazabálók, az Űrszekerek – A Star Trek podcast, és a Csak még egy kérdés! – A Columbo podcast, illetve tavasszal a kizárólag a támogatóink számára elérhető Tudományzabálók is! Idén visszatér a SzubZsáner, és jön a Parallaxis 100. adása!

parallaxisuniverzum2023.png

… hogy kép sem kell hozzá

Januárban kipihenjük az elmúlt év fáradalmait, és egy rövid téli szünetre vonul el a Parallaxis, így a megszokottól eltérően a hétfői napokon sem lesz új podcast-megjelenés. Január 30-án aztán újra élőben jelentkezik a Parallaxis különleges kiadása a YouTube-on, ezúttal a legtudománytalanabb filmes bakik listájával!

Januártól vadonatúj epizódokkal és izgalmas témákkal érkezik a Médiazabálók, a Parallaxis Univerzum médiaipari podcastje! A showbiznisz és a tudományos fantasztikum közös halmazát firtató műsorunk február és október között minden hónap első hétfőjén jelentkezik majd. Műsorvezetőink olyan témákról diskurálnak, mint például a képregények világa és hatásuk a popkultúra által a mozgóképiparra, a franchise-ok múltja, jelene és jövője, vagy éppen a streaming-szolgáltatók elterjedésének hosszútávú hatásai.

Jövőre is folytatódik nosztalgiával átitatott filmes kibeszélő sorozatunk, a White Sam! Adásról adásra sorra kerülnek azon filmek, melyek tudománytalanságuk miatt nem férnek be a Parallaxisba, ámde zsánerükben azonos jegyeket hordoznak a zászlóshajónak számító podcastünkben kitárgyalt alkotásokhoz. Mindezt megfűszerezzük némi időutazással és műsorvezetőink személyes élményeivel, így a hónap második hétfőjén jelentkező múltidéző szériánkban olyan filmek kerülnek terítékre, mint a Screamers (1995), a Szárnyas fejvadász (1988), a Dűne (1984), vagy éppen az E.T. (1982).

Második virágkorát éli Gene Roddenberry univerzuma! A kilencvenes évek nagysikerű filmjei és sorozatai után úgy látszik a Star Trek képes volt az áttörésre, ami oly sokáig váratott magára. Műsorunkban sorra vesszük a franchise különböző szériáit és filmes éráit, megvitatva a sorozat által felvázolt jövőkép egyes kiemelkedő elemeit. Űrszekerek – A Star Trek podcast: februártól minden hónap harmadik hétfőjén kizárólag a Parallaxis Univerzum csatornáin!

Minden hónap negyedik hétfőjén jelentkező műsorunkban a folyton szivarozó, ballonkabátos, ügyefogyottan lábatlankodó hadnagy nyomába eredünk, és az aktuális epizód megvitatásán túl szakértőink segítségével igyekszünk felderíteni a filmsorozatban látható bűntények tudományos megalapozottságát. A Csak még egy kérdés! – Columbo Podcast elérhető február 27-től, kizárólag a Parallaxis Univerzumban!

Visszatér a SzubZsáner, jön a 100. adás

Novemberben és decemberben ismét beszélgetünk kedvenc könyves műfajunkról, a sci-firől – az év végén ugyanis egy-egy különleges kiadással visszatér a SzubZsáner! Felvezetést tartunk a Dűne novemberben érkező második részéhez, az év utolsó hónapjában pedig egy különleges vendéget köszönthetünk majd a műsorban. Végül a 2023-as évet december 21-én a Parallaxis századik epizódjával zárjuk, mellyel kapcsolatban tartogatunk izgalmas meglepetéseket a támogatóink számára is!

Prémium tartalom készül támogatóink számára

Április 3-án egy mindenki számára elérhető epizóddal indul a Tudományzabálók című podcast-sorozat a Parallaxis Univerzumban! A minden hónap első hétfőjén jelentkező különleges széria májustól csak és kizárólag a Parallaxis Patreon oldalán keresztül érhető majd el a patreon.com/parallaxis címen, ahol műsorainkat a megjelenés előtt hallgathatják támogatóink!

2022 számokban: több mint 80 órányi podcast és 150 ezer lejátszás

2022-ben a különböző műsorformátumokból összesen 80 epizód jelent meg a Parallaxis Univerzumban: ebből 25 a Tilos Rádió Sokolébresztő című műsorának podcast-változata volt, a további 55 részt pedig az [emdé] média készítette. A Parallaxisból 22 adás jelent meg, a teljesen új gyártású műsorainknak száma összesen 39 volt – amelyek kizárólag közösségi finanszírozásban, a tudomány és az ismeretterjesztés szeretete által hajtva jöttek létre.

A különböző podcast platformokon (Spotify, Apple és Google Podcasts, stb) 95 ezerszer játszották le műsorainkat, míg a YouTube-on 55 ezren néztek és hallgattak minket. Ez jelentős növekedés a 2021-ben mért 65 ezer lejátszáshoz képest, melyben a tartalom kínálat bővítésének hatalmas szerepe van.

2023-ban 5 éves a Parallaxis Univerzum!

Szórakoztató-ismeretterjesztő podcastjeinkben a legfontosabb tudományos és fantasztikus események mellett a science fiction irodalom, illetve filmek és sorozatok hátterét vizsgálják, emellett pedig a filmvásznon és képernyőkön megjelenő technológiák és fizikai törvények tudományos megalapozottságát feszegetik a Tudományos Újságírók Klubja és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat által 2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában részesült, 2020-ban és 2021-ben magas színvonalú blogként elismerő oklevéllel jutalmazott szerkesztői csapat tagjai. Ám ez nem mindig volt így! A Parallaxis sci-fi és fantasy magazin 1999-től közel tíz évig volt hallható a ParaRádióban, majd az [emdé] média által továbbgondolt nonprofit tudományos ismeretterjesztő programként született újjá 2018-ban. Ezt ünnepeljük február 1-jén és 2-án a Parallaxis Univerzumban!

Az aktuális hónap műsorrendját ide kattintva találod!

Kik vagyunk? Mit akarunk? Kattints ide!

emTV.hu // Parallaxis

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7018016062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása