2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Gyakran ismételt kérdések (FAQ)

2022. június 09. - emTV.hu

<- vissza a Parallaxis Univerzumba

Kik vagytok?

Néhány a tudományok, és elsősorban a science-fiction filmek és regények iránt érdeklődő, abban magát jártasnak vélt harmincas-negyvenes polgártárs számos területről: többek között fizikus, hitoktató, író és médiamunkás is van közöttünk. Podcastjeink szereplőiről ide kattintva tájékozódhatsz, stáblistánkat pedig itt találod!

Mit akartok?

A tudomány, a fantasztikum, és a vallás kapcsolatát, az egymásra és az emberiségre gyakorolt hatásukat vizsgálni a lehető legérthetőbben és legszórakoztatóbban, ahogyan csak tőlünk telik.

Mi az a Parallaxis Univerzum?

Az 1999-ben indult, néhány éve pedig podcast formában újra gondolt Parallaxis című korábbi sci-fi és fantasy magazinon alapuló tudományos és fantasztikus podcast-univerzum, amelyen belül már több jelenleg is futó, vagy már befejezett ismeretterjesztő sorozat készült és készül jelenleg is.

Milyen tematikájúak a podcastek?

A Parallaxisban elsősorban a science-fiction mozik tudományos megalapozottságát vizsgáljuk, míg a SzubZsánerben a sci-fi zsánerű könyveket, és az azokból készült filmeket és sorozatokat hasonlítjuk össze. A White Sam egyfajta nosztalgikus kibeszélő, amelyben a mi korosztályunknak meghatározó, a 80-as és 90-es évekbeli elsősorban VHS-en megjelent tudományos és fantasztikus filmeket beszéljük ki. További podcastjeinkről ide kattintva tájékozódhatsz!

Voltak már menő vendégeitek?

Megszámlálhatatlanul sok, vétek lenne bárkit is kihagyni, pedig muszáj. Ha csak a 2018-ban indult podcast-változatra gondolunk, akkor talán kiemelhetnénk Avi Loeböt, a Harvard Egyetem csillagászati tanszékének vezetőjét, aki lehet, hogy valójában a Naprendszerünkön áthaladó idegen szondát fedezett fel, de vendégül láttuk Russell Schweickartot, az Apollo–9 űrhajósát, a világ első holdkomp pilótáját is. De mindenképpen említésre méltó, hogy a Nobel-díjas Brian Schmidt fizikus, aki a táguló világegyetemmel kapcsolatos munkájáért kapta a neves elismerést, és egyáltalán nem utolsó sorban a népszerű ismeretterjesztő, Dávid Gyula fizikus is elfogadta a meghívásunkat.

Milyen anyagi forrásaitok vannak?

A Parallaxis Univerzum műsorait, blog- és közösségi oldalait hobbiból csináljuk. Nem is lehetne máshogy, hiszen nem csak a hangtechnika, a tartalomkészítés is sokszor anyagi forrásokat igényel. Ezt ugyan igyekszünk mindig előteremteni. de a közösségi finanszírozás által befolyó összeg igen csekély, bár nem győzzük hangsúlyozni ennek fontosságát és hálánkat a támogatásért! Más bevételünk vagy forrásunk nincsen. 

Miért rossz sokszor a hangminőség?

Pont ezért. A technikai lehetőségeink, beleértve a mikrofonjaink minőségét is, igencsak korlátozottak, de igyekszünk folyamatosan fejleszteni. Az elmúlt években sikerült is elérünk egy, a korábbinál sokkal jobb technikai és hangzásbéli minőséget. A felújított, vagy az olyan újabb adások esetén, ahol a hangminőség kifogásolható, azt a lehetőségeinkhez mérten mindig próbálunk a lehető legjobban feljavítani.

Nyertetek díjakat?

A Tudományos Újságírók Klubja és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat által 2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában részesültünk, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban pedig magas színvonalú blogként elismerő oklevéllel jutalmazott minket a Tudományos Újságírók Klubja.

Ha további kérdésed van, lépj velünk kapcsolatba! podcast@emtv.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3917852059
süti beállítások módosítása