2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast univerzum

Lakható exobolygók és műholdas észlelésük

Sokolébresztő #150

2023. január 26. - Sokolébresztő

A Sokolébresztő legújabb adásának elején megemlékeztünk Ivanics-Rieger Klaudiáról, barátunkról, a Bakonyi Csillagászati Egyesület egyik alapítójáról, a műsorban pedig a TESS, azaz a fedési exobolygókat felderítő műhold küldetése került terítékre, amelynek fejlesztésében állandó szakértőnk Pál András is részt vett, és már lassan öt éve keresi az exobolygókat. Ráadásul nemrég találtak egy TOI 700 e nevezetű, helye alapján potenciálisan lakható, és méretét tekintve szinte a Földdel teljesen megegyező bolygót.

sokol_ep150_cover.png

csik_patreon.jpg

Andrissal visszamentünk, ha nem is az ókori görögökig, de 1995 októberéig, amikor először sikerült minden kétséget kizáróan egy "tisztességes" csillag körül olyan méretű kísérőt kimutatni, amelyiknek bolygónak kell lennie. (A "kevésbé tisztességes" pulzárok, vagyis gyorsan forgó neutroncsillagok körül ugyanis, azok gyorsan lüktető rádiójeleinek modulációi alapján már korábban felfedeztek többtagú bolygórendszereket is.)  A felfedezés világnézetformáló volt: hiába filozofált Giordano Bruno már a tizenhatodik században lakható világok sokaságáról, más csillagok körüli bolygókról, egészen addig a huszonhét évvel ezelőtti bejelentésig senki sem tudhatta, hogy a Naprendszer mennyire tekinthető különleges helynek ebből a szempontból.

tessbeautypass.jpg

Aztán beindult a forradalom. Az igazi áttörést (már ami a felfedezett exobolygók számát illeti) a NASA 2009-ben indított Kepler űrtávcsöve hozta el, mely időközben több, mint 2700 idegen planétát fedezett fel, s még majdnem ugyanennyi igazolásra váró gyanús jelöltet detektált. A Kepler méltó utódja lett a 2018-ban startolt TESS, melynek kifejlesztésében Andris is nyakig benne volt. Most, hogy a NASA arról adott hírt, hogy sikerült a TESS segítségével egy csillag lakható zónájában nem is egy, hanem két Föld-méretű bolygóra akadni (ilyen rendszer eddig nem volt ismert) mi sem volt természetesebb, mint hogy Andrist alaposan kifaggassam az exobolygászat rejtelmeiről. Hallgassátok szeretettel! 

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattints és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: Robert Hurt / NASA / JPL-Caltech // Kép: NASA / MIT

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7218031644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása