2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban és 2021-ben elismerő oklevélben részesült tudományos és fantasztikus podcast univerzum

Űrkertészeti kutatást indít a Debreceni Egyetem

Innovatív űrkertészeti fejlesztés és tudományos kísérlet a HUNOR programban

2023. szeptember 12. - emTV.hu

Magyar paprikát is termeszthetnek az űrben, ha sikerrel zárul a Debreceni Egyetem (DE) VEGBOX TS elnevezésű kutatása, amelyben a szakemberek számos innovatív űrkertészeti fejlesztést és tudományos kísérletet végeznek a HUNOR – Magyar Űrhajós Programban – hangzott el a kutatást bemutató sajtótájékoztatón múlt csütörtökön.

urkerteszet.jpg

Bővebben

75 éves lett Charles Simonyi, a világ ötödik űrturistája

Boldog születésnapot a Microsoft Word és Excel atyjának

Tegnap lett hetvenöt éves Charles Simonyi magyar-amerikai szoftverfejlesztő, a Microsoft Word és Excel atyja, a célirányos programozás kifejlesztője. 2007 áprilisában a világ ötödik űrturistájaként és második magyarként tett utazást a világűrben. Egy Szojuz TMA-10 űrhajó fedélzetén érkezett a Nemzetközi Űrállomásra, ahol rádióamatőr szeánszokon vett részt, és négy kutatási programot hajtott végre, például a legsikeresebb magyar űreszközzel, a Pille doziméterrel. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

simonyi.jpeg

Bővebben

A magyar űrhajós és a Szaturnusz sarkvidéki hatszöge

Kísérletünk az Űrállomásra

Van a Szaturnusz északi sarkvidékén egy hatalmas, majd' harmincezer kilométer ármérőjű, meglepően szabályos, hatszög alakú felhőrendszer, amelyet még a hetvenes évek Voyager űrszondái pillantottak meg először. A döbbenetes szabályosság láttán természetesen sokan egy hatalmas bolygómérnöki teljesítményekre képes földönkívüli civilizáció jelenlétére asszociáltak (annak ellenére, hogy a természet tele van hatszöges szimmetriájú alakzatokkal a hópelyhektől a méhkaptárakon át a bazaltorgonákig). A valóság alighanem E.T. ténykedésénél prózaibb, ám nem kevésbé érdekes és rejtélyes. Van azért már némi elképzelésünk a jelenség okairól, az elméletet azonban nem ártana kísérletileg tesztelni. S bár a HUNOR programban két éven belül startoló magyar űrhajós nem repül el a Szaturnuszig, a rejtély megválaszolásában küldetése mégis segítségünkre lehet.

hexagon_big.jpg

Bővebben

"A sci-fi nem tud unalmas lenni" – interjú Gálvölgyi Judittal

2019-ben Trethon Judit-emlékgyűrűvel díjazták a műfordítót

A Trethon Judit-emlékgyűrűt a balesetben elhunyt Trethon Judit író, újságíró, műfordító emlékére alapította családja, és minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki műfordítóként kiemelkedő munkájával hozzájárult a külföldi science fiction irodalom magyar nyelvre ültetéséhez. A 2019-es díjazott, Gálvölgyi Judit ismert család tagja, hiszen Rodolfo lánya és Gálvölgyi János felesége, azonban ő maga is méltán híres, mivel számtalan fantasztikus regény fordítása kötődik nevéhez. A négy évvel ezelőtti díjátadón Gálvölgyi Judittal beszélgetett Kasza Magdi.

galvolgyi_judit.jpg

Bővebben

A megváltás sugarai, avagy bebikázni a Napot

Parallaxis #92

A Napfény (2007) című film egy rendkívül ambiciózus sci-fi alkotás, amely egy olyan jövőbe visz minket, amikor központi csillagunk haldoklik. Az emberiség utolsó reményként egy küldetés indul a Naphoz, hogy újra életre keltsék azt. A történet nem csak a technológiai csoda és a tudományos kihívások körül forog, hanem bemutatja az emberi lélek és a túlélési ösztön összecsapását is: olyan kérdések merülnek fel, mint az emberi bátorság határai, az önfeláldozás, a kapzsiság és a megváltás. Olyan utazásra hívunk, amely a tudomány és a dráma között egyensúlyozva mutatja be, hogy miként érinti az emberi lélek a kihívásokkal teli küldetés.

parapod_ep92_cover.png

Bővebben

Mini holdverseny és a Luna-25 kudarca

Sokolébresztő #165

Témánk a napok aktuákis "mini-űrversenye" az orosz Luna-25 és az indiai Csandraján-3 szondák között, melyek azért indultak útnak, hogy elsőként érjék el a Hold vízjeget rejtegető déli sarkvidékét. A Luna-25 sajnos már kiesett a versenyből, de milyen is volt ennek az űreszköznek a viszontagságos története és mi vezetett a becsapódásához? Kiderül az adásból!

sokol_ep165_cover.png

Bővebben

Magyar égre magyar űrhajóst!

Parallaxis #91

Hamarosan ismét magyar űrhajóst küldünk a világűrbe – idén tavasszal mutatták be azt a négy jelöltet, akik esélyesek arra, hogy a HUNOR – Magyar Űrhajós Program keretein belül hamarosan a Nemzetközi Űrállomáson folytasson majd tudományos kísérleteket. Műsorunkban vendégünk volt Dr. Ferencz Orsolya űrkutató, űrkutatásért felelős miniszteri biztos, és megszólaltattuk a Sokolébresztő hétéves szakértőjét, Rakétafüst kollégát is a Parallaxis hetedik évadának első epizódjában!

parapod_ep91_cover.png

Bővebben

Ázsiai űrfejlemények

Sokolébresztő #164

A legújabb Sokolébresztőben Szentpéteri Lászlóval veséztük ki az 1992-ben jóváhagyott 921-es Projektet, amellyel Kína vált a harmadik olyan országgá, mely önerőből embert juttatott a világűrbe. Mi történt azóta és hogyan fest a jelenlegi ázsiai kozmikus jövőkép? Hogyan halad India tervezett emberes űrprogramja és mi a helyzet a többi versenyzővel arrafelé? Kiderül az adásból!

sokol_ep164_cover.png

Bővebben

Az adathalászat kora

Médiazabálók #8

Ezúttal egy igen fontos témát járunk körül, mely egyre inkább fenyegetést jelent a digitális világban. Az adathalászat az internetes csalás egyik legelterjedtebb formája, amelyet bűnözők alkalmaznak azért, hogy személyes és bizalmas információkat szerezzenek meg. De hogyan ismerhetjük fel a csalást és miképp védekezhetünk ellene? Erről beszélgettünk a Médiazabálók aktuális epizódjában!

mzaba_ep8_cover.png

Bővebben

Űrorvostan, második kör

Sokolébresztő #163

Boross Katalin doktornő és Szentpéteri László társaságában folytattuk a májusban, a 158. adásban megkezdett űrorvostan-téma kitárgyalását. Milyen egészségügyi nehézségek és veszélyek várnak a jelen és a jövő hosszú távú űrrepüléseire vállalkozó személyzetekre, illetve hogyan fogjuk így "teleszülni a Naprendszert"? Mi a helyzet a vérrögökkel, a szív- és érrendszeri rendellenességekkel, vagy a zuhanyzással a világűrben? És vajon lesznek olyan testileg-lelkileg egészséges emberek, akik elindulnának egy egyirányú Mars-utazásra?

sokol_ep163_cover.png

Bővebben

Columbóra nem hat a gravitáció

Csak még egy kérdés! – a Columbo podcast #2

Az 1971-ben készült "Váltságdíj egy halottért" című Columbo epizódban Leslie Williams ügyvédnő lelövi a férjét, ám közben azt a látszatot kelti, mintha elrabolták volna a férfit, és váltságdíjat követelnének érte. Ebben a második számú pilot epizódban a történéseket inkább látjuk a gyilkos, mint kedvenc hadnagyunk szemszögéből. Ehhez képest nem sokat tökölnek az írók, a harmadik percben el is dörrdül a végzetes lövés...

columbo_ep2_cover.png

Bővebben

A tongai vulkánkitörés megnövelte a Föld elektromos töltöttségét

Magyar kutatók a vulkáni felhő kiemelkedő elektromos aktivitására derítettek fényt

A Hunga Tonga-vulkán tavaly januári kitörése következtében kétszer is jelentősen megnövekedett a Föld elektromos töltöttségi szintje – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport az ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI) munkatársainak vezetésével.

Bővebben

A kollektív emlékezet furcsaságai

Parallaxis #90

A kollektív emlékezet furcsaságai az emberek közös tapasztalatainak és történelmi eseményeknek a torzulását vagy elferdítését jelentik. Bár a kollektív emlékezetnek fontos szerepe van a kultúrák és közösségek identitásának formálásában, mégis hajlamos a hibákra és az átírásra – ahogyan az a műsorban is megtörténik! Az X-Akták 11. évadának 4. részéről és a kollektív emlékezet furcsaságairól szól a Parallaxis nevetéssel teli évadzáró adása, fogadjátok sok szeretettel!

parapod_ep90_cover.png

Bővebben
süti beállítások módosítása