2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában részesült tudományos és fantasztikus podcast & blog

Hát élet ez?! – A vénuszi foszfin nyomában

Sokolébresztő #89

2020. szeptember 24. - vinczemiki

Léteztek-léteznek Naprendszerünk kutatásának fontos sorsfordító eseményei, olyanok, amelyek aztán évtizedekre meghatározzák, hogy milyen kutatási témák kerülnek előtérbe, mely célégitestek válnak az űrszondás küldetések szupersztárjaivá és melyek lesznek azok, amelyeknek "felé se néznek". Azt hiszem, mindenképpen ilyen fordulópont volt 1996-ban az ALH84001 jelű, Marsról származó bazaltmeteoritban talált lehetséges baktérium-fosszíliák felfedezése, amit nem más jelentett be, mint Bill Clinton, az USA akkori elnöke. Onnantól kezdve szinte nem múlt el olyan indítási ablak (ezek kétévente nyílnak), hogy ne indultak volna űrszondák a vörös bolygó felé. A múlt heti, túlzás nélkül szenzációsnak nevezhető bejelentés, az akár közvetett életjelekként is interpretálható foszfin-molekulák kimutatása a Vénusz felsőlégkörében is egy ilyen mérföldkő lehet, s úgy tűnik, végre visszahelyezi a kutatások reflektorfényébe méltatlanul elhanyagolt testvérbolygónkat is.

pioneer_venus.jpg

Tovább

Csillagászati napokat rendeznek a hétvégén Gyulán

Csillagászati napokat rendez szombaton és vasárnap a Magyar Napfizikai Alapítvány a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközponttal közösen. Az eseményen szakcsillagászok osztják meg a legfrissebb napfizikai ismereteket, és az érdeklődők profi távcsővel figyelhetik meg a bolygókat – tájékoztatta a látogatóközpontot működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. az MTI-t.

night-4042650_1920.jpg

Tovább

Űrszeméttel való ütközés elkerüléséért manőverezett az ISS

Elkerülő manővert hajtottak végre a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó asztronauták kedden, hogy megakadályozzanak egy űrszeméttel való ütközést – közölte a NASA amerikai űrhivatal. A két és fél perces műveletben amerikai és orosz repülésirányítók dolgoztak együtt azon, hogy az ütközés elkerülése érdekében átállítsák az állomás röppályáját és távolabb irányítsák azt – írja a Phys.org.

international-space-station-67647_1920.jpg

Tovább

Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót

A koronavírus-világjárvány miatt törölte a december 10-i hagyományos stockholmi Nobel-díjátadó ünnepséget is a Nobel Alapítvány. A díjazottak kilétét október első hetében hozzák nyilvánosságra, míg a Nobel-békedíj átadását az oslói városháza helyett visszafogottabb formában az egyetemen rendezik meg.

Tovább

Az elsők között sikerült magyar kutatóknak megvizsgálniuk az aktív vírus szerkezetét

A Semmelweis Egyetem (SE) kutatóinak a világon az elsők között sikerült megvizsgálniuk az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel hétfőn. A közlemény szerint az öngyógyításra képes vírus az egyik legrugalmasabb biológiai organizmus lehet.

covid-19-4982910_1920.jpg

Tovább

A mai Olaszország területén élt egyik utolsó neandervölgyi ember fogát találták meg kutatók

A Bolognai Egyetem és a Ferrarai Egyetem szakemberei a legújabb virtuális módszereket alkalmazva elemezték a fogat, amelyet egy 45-48 ezer évvel ezelőtt a mai Olaszország északkeleti részén lévő Veneto régióban élt 11-12 éves gyermek felső szemfogaként azonosítottak – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

neanderthal-4731921_1280_1.jpg

Tovább

Az űrügynökségek szerint az emberiséget a kihalás fenyegeti

Greenland – Az utolsó menedék

Egy hatalmas, Clarke nevű csillagközi üstökös tart megállíthatatlanul a Föld felé, de valami hiba csúszik a számításokba, így az embereknek fogalmuk sincs arról, hogy a becsapódások elhozhatják a teljes pusztulást számunkra. A filmben a totális káosz, és tömeges pánik közepette a Gerard Butler által alakított John Garrity is menekülésre kényszerül családjával. Az elszánt férfi csak egy dolgot akar: eljuttatni szeretteit a Föld utolsó, védelmet nyújtó menedékére.

Tovább

Egy eddig ismeretlen kihalási eseményt azonosítottak a kutatók

A vuhani Kínai Földtudományi Egyetemen dolgozó Jacopo Dal Corso és a Bristoli Egyetem munkatársa, Mike Benton által vezetett kutatócsoport a témában releváns összes geológiai és paleontológiai bizonyítékot átvizsgálva határozta meg az eddig ismeretlen kihalási esemény lefolyását, egy 233 millió évvel ezelőtt bekövetkezett, eddig ismeretlen nagy kihalási eseményt. A kutatók szerint az úgynevezett karni pluviális (esős) esemény készítette elő a terepet a dinoszauruszok uralmához – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

landscape-975091_1280.jpg

Tovább

A Challenger katasztrófájáról mutatott be sorozatot a Netflix

Challenger: Az utolsó repülés

Négy epizódból álló dokumentumfilm-sorozat debütált a Netflixen a Challenger űrsikló 1986-os katasztrófájáról, amely kitörölhetetlenné, a robbanás pillanatai vakuemlékké váltak egy generáció számára a tengeren túlon. A J.J. Abrams produkciós cége által készített, az Oscar-díjas dokumentumfilm-rendező, Daniel Junge és Steven Leckart által jegyzett sorozat a katasztrófa kibontakozását és utóhatásait mutatja be. A sorozat Challenger: Az utolsó repülés címmel látható a Netflixen.

Tovább

Harmincadik alkalommal díjazták az agyament kutatásokat

Héliumos aligátorért és szemöldökalapú nárcizmuskutatásért is adtak idén anti-Nobel-díjat

Az aligátort héliumos hangon beszéltető kutatócsoport és a nárcizmust szemöldök alapján azonosító pszichológusok is elnyerték idén a Nobel-díj paródiájaként is ismert IgNobel-díjak egyikét – írta a BBC hírportálja pénteken.

Tovább