Kelet-Ázsia a világűrben: sztorik, tervek, álmok

2020. február 27. 15:45 - vinczemiki

Sokolébresztő #74

Idén fél évszázada állt Föld körüli pályára Japán és Kína első műholdja, 45 évvel ezelőtt pedig India is csatlakozott az önálló űreszközöket kifejlesztő nagyhatalmak elit klubjához. Azóta a három jubiláló kelet-ázsiai ország meglehetősen különböző utakat követett az űrben. Kína már kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektetett a katonai célú alkalmazásokra, míg Japán az űrtevékenység ezen aspektusát gyakorlatilag a közelmúltig tabuként kezelte. A mélyszegénységgel küzdő India pedig érthető okok miatt a közvetlen gazdasági és társadalmi hasznot hajtó távközlési és földmegfigyelő programokra szorítkozott évtizedekig. A legutóbbi tizenegynéhány év azonban mindhárom ország űrkutatásában és űrhajózásában komoly változásokat hozott.

rakieta_longmarch.jpg

Tovább
komment

Mégsem ütközések alakították ki a Naprendszer bolygóit az új adatok szerint

2020. február 16. 10:00 - emTV

Az uralkodó nézet szerint nagy erejű összeütközésekből alakult anyaghalmazok formálódtak a mai bolygókká. Az új eredmények viszont arra utalnak, hogy a folyamat kevésbé volt katasztrófajellegű, a bolygók anyaga ennél békésebben állt össze – írták a tudósok a Science tudományos lap új számában.

solar-system-11111_1280.jpg

Tovább
komment

Először mértek 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet az Antarktiszon

2020. február 13. 20:15 - emTV

Az időjárási feljegyzések kezdete óta először mértek 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet az Antarktiszon, a Seymour-szigeten jegyzett 20,75 Celsius-fokot a kutatók hihetetlennek és abnormálisnak nevezték. Brazil kutatók február 9-én mérték a rekordmagas hőmérséklete, amely egy Celsius-fokkal magasabb az előző, 19,8 Celsius-fokos rekordnál, amelyet 1982-ben mértek a Signy-szigeten – adta hírül a The Guardian honlapja.

arctic-139396_1280.jpg

Tovább
komment

Magyar tudós közreműködésével indult útjára a Napot vizsgáló műhold

2020. február 12. 17:30 - emTV

A Napot még soha nem látott közelségből és szögből vizsgáló Solar Orbiter műhold február 10-én indult hétéves útjára a floridai Kennedy Űrközpontból. A projekt résztvevője Erdélyi Róbert, a Sheffieldi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) csillagászprofesszora.

Tovább
komment

Marskutatási kilátások 2020-ban

2020. január 30. 15:45 - vinczemiki

Sokolébresztő #72

A hétfő reggeli Sokolébresztőben, a Tilos Rádióban kéthetente jelentkező állandó műsorunkban ezúttal a Marsról beszélgettünk a Japánból bejelentkező asztrofizikus barátommal, Werner Norberttel. Idén ugyanis már épp hatvan éve próbálkozik az Emberiség űrszondákat küldeni a Marshoz több-kevesebb (az amerikaiak jellemzően kicsit több, az oroszok kicsit kevesebb) sikerrel. De 2020 lehet végre a marskutatás nagy éve: idén rengeteg küldetés indul arrafelé, többek között egy kicsi helikopterrel meg izgalmas kísérletekkel felszerelkezve.

mars_helicopter.jpg

Tovább
komment

Sci-Trek

2020. január 23. 18:00 - Parallaxis Podcast

Parallaxis Podcast #18

Január 24-től érkezik hazánkba is a legújabb Star Trek sorozat, melyben Patrick Stewart visszatér a legendás Picard kapitány szerepébe. Az új széria debütálását egy kisebb arculatfrissítéssel ünneplő tudományos és fantasztikus podcastünkben a jeles dátumhoz kapcsolódva beszélgetünk egyebek mellett Picard kapitány nevének eredetéről, a Star Trekben megjelenő tudósokról, és a száz éve született Isaac Asimov szerepéről Gene Roddenberry univerzumában, illetve a Star Trek ihletésű tudományos fejlesztésekről, valamint az említésre méltó, megvalósuló technológiákról, miközben tachion-részecskék bombáznak minket a térhajtóműből, és új nyelvet fejlesztünk a számítógép-interfésszel való kommunikációhoz.

ep18.jpg

Tovább
komment

Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy idős betegnek Szegeden

2020. január 23. 10:00 - emTV

Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegnek szerdán a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a Kelet-Közép-Európában elsőként alkalmazott eljárás az agyi elektromos aktivitás valósidejű detektálására és rögzítésére is alkalmas.

brain-1845962_1280.jpg

Tovább
komment

Szakértő: a madárénekek is divatszerűen változhatnak

2020. január 22. 22:00 - emTV

A madárénekek is divatszerűen változhatnak – mondta Garamszegi László Zsolt, az MTA, Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet igazgatója az M1 aktuális csatorna január 19-i műsorában. A madárénekeket több éve kutató szakember elmondta: a madárénekek vizsgálatához számítógépes elemzésre van szükség, kvázi lekottázzák azt, olyan szonogramokat gyártanak, amelyeken az idő függvényében látják a hangmagasságokat. Hozzátette: egy madárének látványos szótagokból, szillabusokból épül fel, ezek specifikus kombinációja vagy egyéb fizikai paraméterei – például a frekvenciatartomány, a tempó – mind fontos bélyegek lehetnek.

brhlik-forest-2186623_1280.jpg

Tovább
komment

Az ELTE kutatói beszálltak a krónikus gyulladásokkal és rákos áttétekkel vívott harcba

2020. január 22. 18:00 - emTV

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fehérjekutatóinak eredményei, amelyeket a FEBS Journal legutóbbi számában jelentettek meg, többek között segítenek tisztázni az S100 kalciumion-kötő fehérjecsalád tagjainak szerepét a krónikus gyulladások és daganatos áttétek kialakulásában.

cancer-389921_1280.jpg

Tovább
komment

Évmilliók óta alakítja a természetet az emberi tevékenység

2020. január 22. 14:00 - emTV

Az emberi tevékenység évmilliók óta hatással van a természetre, egy új kutatás szerint ez a hatás jóval jelentősebb és hosszabb ideje tart, mint amit valaha elképzeltek a tudósok. A fajok kihalása jóval azelőtt elkezdődött, hogy az emberi faj kifejlődött volna, és talán az emberelődök indították el az új kutatás szerint.

sky-2996551_1280.jpg

Tovább
komment