2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Öt érdekesség a Mars bolygóról

2018. november 07. - emTV.hu

Már nem kell sokat aludnunk, és a második évaddal folytatódik a National Geographic szinte teljes egészében hazánkban forgatott Mars – Utunk a vörös bolygóra című sorozata. Ezért eljött az idő, hogy felfrissítsük tudásunkat a Naprendszerünk negyedik bolygójáról! Következzen öt érdekesség a vörös bolygóról.

mars2_03.jpg

Egy marsi év 687 földi napnak felel meg, de a vörös bolygón egyetlen nap mindössze 40 perccel hosszabb, mint a Földön. Írja fel a naptárjába: a következő marsi év 2019. március 23-án kezdődik.

A Mars a háború római istenéről kapta nevét, vérvörös színe miatt. Jellegzetes színét annak köszönheti, hogy felszínét vasban gazdag kőzetek és por borítja. A Marson tombolnak a Naprendszer legnagyobb homokviharai.

Télen a Mars felszíni hőmérséklete -126 °C-ra süllyedhet, míg nyáron akár a 21 °C-ot is elérheti. A Földhöz hasonlóan a Mars sarkvidékeit is jégsapka fedi. Az északi sapka vastagsága a 3,2 kilométert is eléri, területe pedig hétszer nagyobb Magyarországénál.

A Mars számtalan vulkánjának egyike, az Olympus Mons az egész Naprendszer legnagyobb, legmagasabb vulkánja. A Mars legnagyobb kanyonja, a Valles Marineris közel négyszer olyan mély, kilencszer olyan hosszú és hússzor olyan széles, mint a Grand Canyon, és így az egész Naprendszer leghatalmasabb szakadékvölgye.

A Mars felszíni gravitációja a földinek mindössze 37%-a, vagyis a vörös bolygón közel háromszor olyan magasra ugorhatnánk. A kisebb gravitáció miatt a súlyunk is változna: ha tömegünk 55 kilogramm, a Marson úgy éreznénk, mintha csak 20 kilogrammot nyomnánk.

A sorozatról bővebben itt olvashatsz, a magyar hangok listáját pedig itt találod!

Mars – Utunk a vörös bolygóra II premier
november 18. vasárnap 22:00
National Geographic

emTV.hu // National Geographic

Ha szeretnél minket továbbra is olvasni, arra kérünk támogasd csapatunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7714357401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása