2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

"Hóvihar" az űrben, avagy a szovjet űrsiklóprogram furcsa története

Sokolébresztő #67

2019. november 21. - Sokolébresztő

A Tilos rádióban kéthetente jelentkező Sokolébresztő műsorunk ezúttal a Szovjetunió űrrepülőgépes programjával foglalkozott. Ennek apropójául az szolgált, hogy éppen 31 éve indult útjára a Burán ("hóvihar"), az amerikai space shuttle-re gyanúsan, megtévesztésig hasonlító szovjet katonai űrsikló. Utasok nélküli automatikus repülése tökéletesen sikerült, s nagyot alakított a mostani legerősebb rakétánál (a piros sportkocsit Nap körüli pályára hajigáló Falcon Heavynél) lazán kétszer nagyobb teherbírású Enyergija hordozó is. Mégis, az alig három órás első próbarepülés egyben a program végét is jelentette. Az éppen darabjaira hulló állam ugyanis nem bírta, s nem is akarta már tovább finanszírozni az Enyergija-Burán rendszer működtetésének és további fejlesztésének horribilis költségeit.

buran_start.jpg

Ezt a "halva született" gigantikus programot, előzményeit és örökségét boncolgatta az eheti adás, mely a Tilos archívumában hallgatható vissza.

emTV.hu // Tilos Rádió

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5015317366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása