2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Eredményes volt a fertőzésbiztos tömegrendezvény formátumának kifejlesztésére szervezett németországi koncertszimuláció

2020. augusztus 25. - emTV.hu

Megfelelő minőségben és mennyiségben rögzítettek adatokat a koronavírus-fertőzés veszélyét minimálisra csökkentő tömegrendezvény formátum kifejlesztésére szervezett hét végi popkoncert-szimuláción a németországi Lipcsében – nyilatkoztak a kutatás vezetői vasárnap.

A tömegrendezvények résztvevőinek viselkedését valósághű körülmények között vizsgáló kísérletre ugyan a várt négyezer helyett csak 1500 ember jelentkezett résztvevőnek, de így is kellő mennyiségű és minőségű adat gyűlt össze a tudományos alapozású megoldások kidolgozásához – emelte ki a hallei egyetemi klinika RESTART-19 elnevezésű kutatásának vezetője, Stefan Moritz. A résztvevők együttműködők voltak, pedig tíz órán át tartott a szimuláció.

"Nagyon jó volt a hangulat, és rendkívül elégedettek vagyunk a résztvevők fegyelmezettségével"

– mondta Stefan Moritz, hozzátéve, hogy a Szászország és a Szász-Anhalt tartományi kormány 990 ezer eurós (345 millió forint) támogatásával folytatott kutatás eredményeit várhatóan október első felében mutatják be.

A legfőbb cél megállapítani a követelményeket, keretfeltételeket a koronavírus-világjárvány alatt is biztonságosan megtartható tömegrendezvényekhez. A kísérletben három formátumot vizsgáltak. A lipcsei Quarterback Immobilien Arenában - amelyben sport-, és kulturális rendezvényeket szoktak tartani - elsőként a járvány előtti alapszabályok szerint bonyolították le egy koncert folyamatát a kapunyitástól az utolsóként távozó vendégeket szállító villamos elindulásáig. A kísérlet második részében a résztvevőknek be egy olyan fertőzésvédelmi szabályrendszert kellett követniük, amelyet a utóbbi hónapokban megszokott járványlassító megoldások alapján dolgoztak ki koncertre optimalizálva. A harmadik részben egy szigorított rendszer alapján tartottak minikoncertet, így például kikötötték, hogy a nézőknek legalább másfél méter távolságot kell tartaniuk egymástól.

A résztvevők - akik csak negatív koronavírus-teszt eredménnyel és testhőmérséklet-mérés után léphettek be a sportcsarnokba - jeladó készüléket viseltek, hogy a kutatók rekonstruálhassák mozgásukat. Fluoreszkáló kézfertőtlenítőt is kaptak, hogy azonosíthatók legyenek a felületek, amelyeket megérintettek. A kutatók egy sor további adatot is rögzítettek műszereikkel, vizsgálták például a csarnokban keletkező légáramlatokat.

A három minikoncertet a német nyelvterület egyik legnagyobb popsztárja, Tim Bendzko adta. A hangulat "meglepően jó volt", és a lipcsei közönség nagyon jól ismerte a dalszövegeket – jegyezte meg a dalszerző-énekes. Kiemelte: a kutatás remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy "hamarosan igazi koncerteket tarthassunk, közönség előtt". Ez nagyon sok embernek fontos, messze nem csak azoknak, akik a színpadon állnak - mondta Tim Bendzko, hozzátéve, hogy a rendezvényszervező szakmában "az emberek 99,9 százaléka a színfalak mögött dolgozik", és sürgősen megoldásokat kell találni arra, hogy folytathassák munkájukat.

emTV.hu // MTI // címlapfotó: Sean Gallup / Getty Images

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8816175456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása