2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Űrorvostan, második kör

Sokolébresztő #163

2023. július 27. - Sokolébresztő

Boross Katalin doktornő és Szentpéteri László társaságában folytattuk a májusban, a 158. adásban megkezdett űrorvostan-téma kitárgyalását. Milyen egészségügyi nehézségek és veszélyek várnak a jelen és a jövő hosszú távú űrrepüléseire vállalkozó személyzetekre, illetve hogyan fogjuk így "teleszülni a Naprendszert"? Mi a helyzet a vérrögökkel, a szív- és érrendszeri rendellenességekkel, vagy a zuhanyzással a világűrben? És vajon lesznek olyan testileg-lelkileg egészséges emberek, akik elindulnának egy egyirányú Mars-utazásra?

sokol_ep163_cover.png

csik_patreon.jpg

Az óriási mennyiségű kibeszéletlen űrorvostani problémára való tekintettel elhatároztuk, hogy újra összeülünk egy kis rádiós konzíliumra ezügyben, azonban még így sem sikerült megnyugtatóan lezárni a témakört, így alighanem sort fogunk keríteni egy harmadik körre is. A beérkezett remek hallgatói kérdéseknek köszönhetően megvizsgáltuk a súlytanságbeli reprodukció problémáit: a szexuális aktusok végrehajthatóságától a terhesség problémáiig. Minden véráramlási nehézség és izomsorvadás ellenére, úgy tűnik, orvosbiológiai akadálya nincs a párosodásnak. S bár emberek ugyan még nem születtek a világűrben, rágcsálók már igen, így kijelenthető, hogy a gravitációhiányos környezet az emlősök méhen belüli egyedfejlődését sem gátolja kimutatható mértékben: a súlytalansági vemhesség után született patkányok semmilyen lényeges szempontból nem különböztek földi társaiktól.

img02.jpg

Szót ejtettünk a távoli világűrbe, így például a Marsra tervezett utazások néhány praktikus, ám annál komolyabb problémájáról is. Ha a fedélzeten orvosi vészhelyzet állna elő, a Föld körüli pályákon zajló űrutazások során az űrhajóst legfeljebb néhány nap leforgása alatt haza lehet hozni, esetleg teherűrhajóval utána tudnak küldeni egy gyógyszert vagy egyéb szükséges felszerelést. A több évig tartó marsutazások esetén azonban ilyesmire nem lesz lehetőség. Nem véletlen, hogy az űrhajós-válogatások során egyre nagyobb arányban kerülnek be orvosok a keretbe. Egy interplanetáris utazáson elkerülhetetlen, hogy legalább egy, de inkább több olyan ember legyen a fedélzeten, aki képes akár egy komolyabb műtétet is végrehajtani, ha a helyzet úgy kívánja. De vajon tudnak-e a vadászpilóta-képzettségű asztronauták fogat húzni, és lesznek-e költők az első marsi telepesek között? Kiderül a legújabb Sokolébresztőből. Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: Leonid Popov / TASS // kép: JAXA

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr1818177717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása