2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Galaxis útikalauz stopposoknak

SzubZsáner #3

2022. május 16. - Parallaxis Univerzum

A SzubZsáner harmadik adásában témánk Douglas Adams és a Galaxis útikalauz stopposoknak című regényfolyam, vendégünk pedig Ivanics Ferenc, a Bakonyi Csillagászati Egyesület alapító tagja és törzsgyökeres sci-fi rajongó. A témaválasztás sem véletlen, ugyanis van egy jelentős dátum május hónapban, méghozzá május 25, ami idén szerdára esik. Ez pedig nem más, mint a nemzetközi törölköző nap, amiről minden valamire való sci-fi rajongó tudja, hogy Douglas Adamshez és a Galaxis útikalauz stopposoknak című műhöz kapcsolódik.

szub_cover3.png

csik_patreon.jpg

A nemzetközi törülköző napot ugyanis az író halála, május 11. után két héttel tartják. Ezen a napon a rajongók és tisztelők mindenhova a törülközőjükkel mennek. A regénysorozat egyik szereplője, Ford Prefect szerint ugyanis minden valamire való stopposnál van törölköző, melyet számos módon fel lehet használni.

A mű eredetileg egy 1978-as rádióvígjáték, amelyet a BBC Radio sugárzott, később más formátumokra adaptálták, beleértve a színpadi műsorokat, regényeket, képregényeket, egy 1981-es tévésorozatot, egy 1984-es számítógépes játékot és a 2005-ös játékfilmet.

Ivanics Ferenccel több kérdést is megtárgyaltunk Például: a filmet sok rajongó kritizálta, többek között Ford Prefect miatt, akit itt egy afroamerikai színész játszik. Így előkerült az a kérdés, hogy egy olvasónak mennyire fontos egy adaptáció esetén, hogy a színész úgy nézzen ki, mint a könyves változata?

Igyekeztünk meghatározni a pontosabb műfajt is, végül a szatíránál kötöttünk ki a regénysorozat abszurditása és a letargia miatt, melyet főleg a záró részek képviselnek. Összehasonlítottuk más olyan regényekkel, melyek földönkívüliekkel foglalkoznak.

A sorozat számos epikus mondatot szült, amelyek mára szinte szállóigévé váltak a rajongók közt:

"Ne ess pánikba és mindig legyen nálad törülköző! Viszlát és kösz a halakat! 42 – a válasz mindenre, az élet nagy kérdésére, az Univerzum és minden!"

A sorozatnak olyan rajongói vannak, mint maga Elon Musk, aki szerint az a hozzáállás, amelyet Adams az Útikalauzban bemutatott, befolyásolta mind a SpaceX, mind a Tesla Motors jövőképét. Ráadásul a világűrbe felküldött Teslájában is helyet kapott a regény egy törülközőbe csomagolva és még a kocsin is szerepelt az ikonikus felirat: Don’t panic!

A regény még egy tudományos könyvet is megihletett, melynek magyar címe A galaxis útikalauz tudománya. Adams sikeresen megjósolt néhány elképzelést, amelyek azóta valósággá váltak. Maga az útmutató összehasonlítható a táblagépekkel . Az ötlet, hogy azonnal lehessen fordítani bármely nyelv között, ami a bábel hal által biztosított funkció, azóta lehetővé vált számos, csaknem valós időben működő szoftverrel.Adams azt is megemlíti, hogy a számítógépeket hanggal, érintéssel és gesztusokkal vezérlik, ami ma valóság.

Két kisbolygó, az 18610 Arthurdent [91] és a 25924 Douglasadams [92] Arthur Dent és Douglas Adams után kapta a nevét, mivel mindkettőt nem sokkal Adams 2001-es halála után fedezték fel.

A Parallaxis epizódjai elérhetőek a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, valamint iTunes-on és Spotify-on is! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Ivanics-Rieger Klaudia // borítókép: Touchstone Pictures

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr2617830907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása