2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A képregények kora

Médiazabálók #2

2023. január 05. - Parallaxis Univerzum

Aktuális témánk egy rajzolt univerzumba vezet, a képkockák szövegbuborékokkal teli világába, s bár ez az úgynevezett kilencedik művészet már a barlangrajzok óta velünk él, mai formája a 19. század végén alakult ki az Egyesült Államokban. Mára a popkultúra részévé vált ez a tipikusan huszadik századi műfaj, így a szuperhősfilmek- és sorozatok árnyékában feltesszük a kérdést: manapság is tart még, a képregények kora?

mzaba_ep2_cover.png

csik_patreon.jpg

Bár a képregények már több, mint száz éve velünk vannak, hatásuk a társadalomra és a kultúrára számottevő, az utóbbi évtizedekben már a nagyvásznon is meghatározóbb a szerepük – egyre könnyebb összefutni egy-egy feldolgozással. De ezek mellett vajon kijelenthető-e, hogy jelenleg is a képregények korát éljük-e?

A képregények és a társadalom mindig is szorosan, mondhatni kéz a kézben jártak. Nagy hatással voltak egymásra és jelentősen alakították a popkultúrát, s ez a folyamat már hosszú-hosszú éveken keresztül tart. Az sem titok, hogy a képregények gyakran reflektálnak az aktuális társadalmi, politikai vagy kulturális folyamatokra, melyek miatt sokszor akár az eredeti megjelenések után évekkel, évtizedekkel is aktuálisak maradnak. Ezen folyamatokat kiegészítve vagy akár a kritikaként, társadalmi reflexióként megfogalmazott füzetek leggyakrabban a hagyományos szórakoztatás eszközeként funkcionáltak. Az évek előrehaladtával, ahogy a legtöbb médium esetében a képregények is felnőttek: egyre változatosabb témában és eltérő műfajokban is megjelentek történetek, amik nem feltétlenül a legfiatalabb korosztályt célozták meg, akár komolyabb morális problémákat is felvetnek.

Az utolsó egy-két évtizedben hatásuk kiszélesedett: mozifilmek, sorozatok, videójátékok egész sora vár arra, hogy felfedezzük magunknak ezeket a sokszor igen színes és mély világokkal rendelkező történeteket. Az önálló karakterek történetei után hamar elterjedtek az úgynevezett crossover történetszálak, amikor egy-egy hős egy másik karakter füzetében jelenik meg, és közös kalandokba keverednek. Ilyenkor a két hős rajongótáborát egyszerre lehet kiszolgálni, és remek lehetőséget nyújt arra, hogy újabb, grandiózusabb történetekben szerepeljenek, vagy hogy a karaktereket más szemszögből, más mélységben mutassa be.

Mit is jelent a multiverzum kifejezés a képregények világában, és hogyan lehet az, hogy egy karakterből egyszerre több verzió is létezhet egymás mellett párhuzamosan? Bár a kétezres évek előtt is voltak már próbálkozások az adaptációkra, mégis inkább az ezredforduló után terjedtek el ezen filmek, amikor már a technológia is lehetővé tette, hogy a képregényfüzetek lapjain látható karaktereket és csatákat olyan módon is meg tudták jeleníteni, amik vizuálisan magas minőséget képviseltek. Az első feldolgozások után (Pókember trilógia, X-Men filmek) egyre gyakrabban találkozhattunk más műfajú és stílusú adaptációkkal. Több karakter esetében pedig számos variációt láthattunk már: más színészekkel, más rendezőkkel eltérő stílusban (Batman, Superman). De azok sem panaszkodhatnak, akik inkább otthon, sorozat formátumban szeretik követni a kedvenc hőseik legújabb történtét: számos streamingszolgáltató közül mindenki talál a maga számára megfelelőt, hiszen ma már számos különböző képregénysorozat közül válogathat. Ha nagyon alaposak akarunk lenni és huszonöt filmet megnézni mielőtt beülnénk a legújabb filmre vajon a rengetegféle történetfolyam nem-e tántorítja el az egyszeri nézőt? A túl széles választék nem gátja-e már a szórakozásnak?

Adásunkban a két legismertebb képregénykiadót, a Marvel és DC képregényeket, illetve az azok alapján készült film- és sorozatfeldolgozások közül elemeztünk ki néhányat a teljesség igénye nélkül. A műsorból megtudhatjátok, hogy nekünk mik voltak az első élményeink és tapasztalatink a képregényekről, illetve hogy szerintünk merre tartanak a képregényfilmek a szélesvászon világában. Kiderül, hogy mely képregény karakterek állnak a legközelebb hozzánk, és az is, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a feldolgozások és az eredeti képregények között. Megállja-e az az állítás, hogy jelenleg is a képregények korát érjük? Kiderül a Médiazabálók legújabb részéből Dave-vel, Norbival és Ádámmal! Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Barkóczi Norbert 

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9018007906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása