2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Filozófiai tanmese és húsvéti kamara-sci-fi Jézusról

Parallaxis #105

2024. március 28. - Parallaxis Univerzum

Mai filmünk egy gondolatébresztő alkotás, mely egy férfi életének sokezer éves utazását meséli el. Állítása szerint soha nem öregszik, ami nem csoda, ha tudjuk, hogy ki az apja. Az intelligens párbeszédek és az emberi természet mélyreható vizsgálata teszi különlegessé ezt a sci-fi drámát, amelyet nem is beszélhetnénk ki jobbkor, mint húsvéti adásunkban. Egyfajta feltámadásnak lehetünk tehát szemtanúi ezúttal, hiszen a Parallaxis Podcast legújabb adásában Az őslakó (2007) című filmet beszéljük ki.

parapod_ep105_cover.png

csik_patreon.jpg

Mi kell egy érdekes, elgondolkodtató, és szerintünk a "sci-fiség" kritériumait teljesítő filmhez? Hát nyilván sok villogó tyumtyummlézer, hangos robbanások a vákuumban, gigantikus sivataglakó giliszta, emberevő dinoszauruszok és a gazdatestből kiszabaduló földönkívüliek... vagy mégsem? A most kitárgyalásra kerülő, Jerome Bixby által írt és Richard Schenkman által rendezett minimálköltségvetésű kamaradráma mindezeknek a teljes antitézise, mégis - vagy épp azért - szerettük. A film nagy része egyetlen szobában játszódik, ahol egy kaliforniai egyetem néhány oktatója és kutatója (meg egy némileg indokolatlanul jelen lévő hallgató) összeülnek egy búcsúestére, mielőtt kollégájuk, John Oldmen (érted!) elhagyja az intézményt, új kihívások felé indulva. És itt kezdődik a játék: John azzal kezdi traktálja a többieket, hogy ő bizony egy tizennégyezer éves cro-magnoni ember, aki valami ritka genetikai hiba következtében egyszerűen sohasem hal meg. S hogy ez ne tűnjön fel az embertársainak, már évezredek óta vándorol a világban, örökös-harmincas kinézetével kontinensről kontinensre. Milyen titkokat rejtegethet egy ilyen ember, mire emlékezhet egyáltalán, és mennyi mindent felejtett el egy olyan, egyébként átlagos fickó, aki arra ítéltetett, hogy mindent túlél? Ezt és még sok egyéb, a film kapcsán felmerült tudományos jellegű kérdést is körbetipegtünk a Parallaxis Podcast legfrissebb epizódjában, amelynek youtube-os verziójában ezúttal még beszélő fejeink is látszanak (más kérdés, hogy nem mindenki tudta megfelelően beállítani a kamera fókuszát :P). Hallgassátok szeretettel, s egyben hadd kívánjunk boldog húsvéti ünnepeket kedves hallgatóinknak!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: 

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9118360837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása