2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Játék a tűzzel (Ender's Game)

Parallaxis #110 (évadzáró)

2024. június 06. - Parallaxis Univerzum

Az Ender's Game – Végjáték (2013) című sci-fiben a Földet egy idegen faj fenyegeti. A katonai vezetés ezért zseniális gyerekeket toboroz, hogy megmentsék az emberiséget. Címszereplőnk a kiképzése során egyre nagyobb morális dilemmákkal szembesül: Vajon mennyire helyes gyermekeket harcosokká nevelni? Mi a különbség a játék és a valóság között, amikor az emberiség sorsa a tét? A film elgondolkodtat arról, hogy milyen árat fizetünk a háborúban, és hogyan határozzuk meg az erkölcsi határainkat. Erről szól a Parallaxis Podcast évadzáró része, amelyben egy rendkívüli bejelentést is teszünk.

parapod_ep110_cover.png

csik_patreon.jpg

Néhány évtizeddel a film idővonalának kezdete előtt váratlanul hangyaszerű űrlények (angolul "formics", a magyar fordításban pedig... tessék megkapaszkodni... "hangyok") támadták meg bolygónkat, akiket akkor még ugyan csodával határos módon sikerült visszaverniük a Föld űrharcosainak, de mindenki készpénznek veszi, hogy csak idő kérdése, hogy mikor támadják meg újra a vízre vágyó kozmikus ízeltlábúak nem is olyan közeli exobolygójukról az emberiséget. A legjobb védekezés a támadás, gondolják ekkor az űrhaderők főparancsnokai, s ki is dolgozzák a bolygónyi hangyaboly végleges preventív kifüstölésének tervét. Legalábbis addig a pontig, hogy videójátékokon felnevelt általános iskolás korú gyerekek közül verbuválnak szuperharcosokat, s a csapat élére egy vezért, kinek neve Ender, aki nevéhez hűen a kozmikus népirtási program befejezőembere.

enders-game-2013-hd-movie-wallpaper.jpg

Más kérdés, hogy ez az elitalakulat végül úgy indul végrehajtani a planetáris genocídiumot, hogy mindvégig azt hiszik, hogy csak egy gyakorló szimulációban vesznek részt, s Ender döbben meg a legjobban, amikor a végén örömmel értesítik, hogy sikeresen eltűntetett egy értelmes civilizációt a Tejútrendszerből, amelyik fél évszázaddal korábban egyszer elment a Földhöz vízet lejmolni.

A sok komoly morális dilemma mellett űrtechnikailag is érdekes kérdéseket felvető film kerekedett ebből: milyen hajtóművel lehet ilyen gyorsan repülni, mi van a kommunikációs rádiókéséssel sok fényéves távolságokon, miféle csodafegyverekkel lehet hangyát pörkölni egy kőzetbolygó felszínéről, s hogyan lehet kviddicsezni egy forgó űrállomáson? De ami mindenkit a filmtől teljesen függetlenül is nyilván a legjobban érdekel: melyik műsorvezető távozik a Parallaxisból, hogy elmehessen hangyát irtani a Tau Cetihez? Kiderül az évadzáró Parallaxis podcastból, s legfőképp annak hosszabb, jobb támogatói változatából. Hallgassátok szeretettel! 

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép, kép: Summit Entertainment

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr1218418657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása