2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Sáskafejű MI-k és a robot kis Jézus életünk első sci-fijében

Parallaxis #107

2024. április 25. - Parallaxis Univerzum

Az Alkotó fejlett mesterséges intelligenciával rendelkező robotok rejtőzködő konstruktőre, akinek újonnan kreált fegyvere képes lenne véget vetni az MI és az emberek között dúló háborúnak – és így létezésünknek is. Főhősünk válogatott csapatával az ellenséges vonalak mögé indul, ahol felfedezi, hogy a világpusztító fegyver, amit meg kell semmisítenie, valójában egy gyermek formáját öltött mesterséges intelligencia. Az Alkotó (2023) című filmről szól a Parallaxis Podcast legújabb része!

parapod_ep107_cover.png

csik_patreon.jpg

A Gareth Edwards rendezésével és producerkedése mellett született mozifilm egy alternatív történelemben játszódik, annak is a jövőjében. Onnan tudhatjuk, hogy ez nem a mi valóságunk jövője, hogy a film elején ismerős történelmi képsorokat láthatunk (például azt, amiben az űrhajósok a space shuttle első repülése után kiszállnak és lesétálnak a lépcsőn 1981-ben), de másképp. Konkrétan úgy, hogy a valós események és szereplők mellett "sáskafejű" és "lyukas tarkójú" emberszerű robotok is feltűnnek. Ebben az alternatív világban tehát már a hetvenes-nyolcvanas években megjelentek az intelligens robotok, akik eltérően a jelenleg közcsodálatnak és közrettegésnek egyszerre örvendő "testetlen" MI-ktől a klasszikus bádogember-C3PO tengely mentén helyezkednek el, s teszik előbb jobbá, majd pokollá az Emberiség életét.

veder.jpg

Az utóbbira 2055-ben kerül sor, amikoris egy, az Amerikai Kormány által fenntartott MI egy atombombát robbant fel Los Angeles belvárosában. A nyugati világ innentől kezdve a bádogemberek ellen fordul, használatukat, vagyis életüket szigorúan illegálissá nyilvánítják, szemben a kelet-ázsiai országokkal, amelyek egyre fokozzák a robotozgatást. Az amcsik rosszarcú tengerészgyalogosokkal és hasonlókkal, na meg egy rejtélyesen repülő űrállomás-csataléghajó-izével felszerelkezve globális terrorelhárító hajtóvadászatot indítanak a bádogemberek ellen, Denzel Washington fiával az élen, akinek feleségét a robotok korábban elrabolták egy olyan akcióban, amelyet a terhes nő magzatja sajnos nem élt túl. Ebből az alaphelyzetből kiindulva indulnak el a bosszúszomjas tengerészgyalogos-szerűségek kiiktatni az Ázsiában bújkáló rejtélyes és titkos MI-főkonstruktőrt, s innentől akár egy MI is ki tudná extrapolálni, hogy miféle várható fordulatok történnek a sztoriban, így azokat le se írom. Helyette hallgassátok szeretettel legfrissebb adásunkat, illetve patronálóinknak nagyon ajánlom a potenciálisan legendásra sikeredett hosszabb, jobb változatot.   

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: Fórum Hungary, kép: 20th Century Studios

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6318383659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása