2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Ázsia a Holdon

Sokolébresztő #186

2024. június 13. - Sokolébresztő

Visszatérő vendégünkkel, Szentpéteri Lászlóval szokásunkhoz híven Ázsiára tekintünk, ezúttal a Hold kapcsán. Mit művel a Csang'e-6 űrszonda a Hold túlsó oldalán? Hogyan halad a kínaiak Nemzetközi Holdbázis-projektje? S vajon mikor lesznek indiai, japán és kínai űrhajósok a Holdon? Erről szól a Sokolébresztő legújabb része!

sokol_ep186-cover.png

csik_patreon.jpg

Bár az adás közben ez nem jutott eszembe, már az a szomorú hír is mutat némi kínai kapcsolatot, amellyel kezdeni voltunk kénytelenek műsorunkat. Ez pedig Bill Andersnek, az Apollo-8 legendás űrhajósának a halálhíre. Anders múlt héten, 90 éves korában hunyt el, ráadásul nem ám ágyban, párnák közt, hanem saját repülőgépét vezetve. S hogy mi a kínai kapcsolat? Hát az, hogy meglepő módon Anders Hong Kongban látta meg 1933-ban a napvilágot, hiszen apja a haditengerészet tisztjeként ott állomásozott.

nasa-apollo8-dec24-earthrise.jpg

A legendás Földkelte-képet fotózó Anders méltatása után rátértünk a valódi kínai űrhajósokra, konkrétan arra a kérdéskörre, hogy mikor jutnak el a Holdra? A Kínai Űrügynökség szerint ez 2030-ra bekövetkezik. De korántsem biztos, hogy ezzel Kína lesz az első ázsiai ország, melynek polgára eljuthat égi kísérőnkre, hiszen mindeközben a japán JAXA megegyezett a NASA-val, hogy a Toyota-holjáróért cserébe egy japán asztronauta is helyet kaphat az egyik első Artemis-küldetésen. De mi a helyzet mindeközben Indiával? S miért különleges és forradalmi a mostani kínai holdszonda útja, mely elsőként hoz mintát a Hold túlsó oldaláról? Kiderül az adásból. Hallgassátok szeretettel! 

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: Kínai Nemzeti Űrügynökség // kép: NASA (Bill Anders)

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9018425603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása