2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Ed Dwight repülése és a fekete asztronauták története

Sokolébresztő #185

2024. május 30. - Sokolébresztő

Témánk a kilencvenévesen űrugrást végrehajtó Edward Dwight, akit már a hatvanas években majdnem kiválogattak a világ első fekete űrhajósának, mégis csak most jutott föl. Sok érdekes témakört érintünk: az afro-amerikai űrhajósok és űrkutatók történetét a déli államokban működő NASA-központokban, az idősek űrrepülését illetve az űrturizmust.

sokol_ep185_cover.png

csik_patreon.jpg

Amerika lakossága sokszínű, s így volt ez már a hatvanas években is. Mégis, az ismert társadalmi-történeti okok miatt a NASA első űrhajósai nem szolgáltak éppen a lakosság reprezentatív mintájául. Nincs ezen csodálkozni való, és nem is vádolható az űrügynökség rasszizmussal: egészen egyszerűen az első asztronautákat a berepülőpilóták közül válogatták ki, s az Eisenhower-kormányzat idején bizony a megfelelő kvalifikációkkal rendelkező jelöltek száz százaléka fehér bőrű, "angolszász származású" férfi volt. Az akkoriban még törvényi szinten is jelentkező szegregációt vehemensen ellenző Robert Kennedy szenátor azonban már 1962-ben, vagyis a Mercury-program idején úgy gondolta, hogy illő és üdvös volna, ha Amerika egy fekete űrhajóst is kiválasztana és minél előbb feljuttatna az űrbe. A kontinensnyi országban egyetlen embert találtak, aki majdnem megfelelő képesítésekkel és pilóta-tapasztalatokkal rendelkezett, a légierőben bombázópilótaként szolgáló Ed Dwight századost.

dwight.jpg

Felettesei gyorsan rá is vették, hogy jelentkezzen az űrhajósképzés előszobájának tekinthető kutatópilóta-iskolába, s a politikai odahatás eredményeképpen végül fel is vették. Dwight sikerrel abszolválta a legendás Chuck Yeager vezetése alatt a kemény tanfolyamot, pedig nem éppen mondható, hogy a többi pilóta és a tanárok tárt karokkal fogadták volna. Dwight azonban így sem jutott be a NASA harmadik űrhajóscsoportjába; néhány évvel később leszerelt a légierőből, s sikeres szobrász lett. S a világnak még két évtizedet kellett várnia az első afro-amerikai űrutazóra. Dwight még ennél is sokkal tovább, egészen két héttel ezelőttig várt arra, hogy átléphesse a világűr képzeletbeli határát. Hogyan történhetett meg végül mindez és milyen rögös úton vezetett az út napjaink űrhajós osztályaiig, ahol már teljesen természetes a különböző nemű, bőrszínű, vallású, etnikumú jelöltek jelenléte? Kiderül az adásból. Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: Blue Origin // kép: U.S. Air Force archives

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr718414151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása