2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Legközelebb verd be jobban a patkószeget! (A holnap határa)

Parallaxis #109

2024. május 23. - Parallaxis Univerzum

A nem is olyan távoli jövőben az Emberiség ádáz harcot vív a lakható bolygókat vírusként megszállva terjedő, mimikeknek nevezett űrlényekkel. A világ hadseregei összefogtak és létrehozták az Egyesült Védelmi Erőket, hogy vállvetve harcolhassanak az űrparaziták ellen, ám kevés sikerrel: az Európában húzódó frontvonal hatalmas emberveszteségek árán sem tud megmoccanni, valódi klasszikus állóháború alakul ki. Szerencsére azonban felbukkan William Cage őrnagy (Tom Cruise), aki szóvivőként, a sereg PR-osaként érkezik a hadszintérre, de végül persze annak rendje és módja szerint megmenti az Emberiséget a szuperhős Rita Vrataskival (Emily Blunt) együtt. Más kérdés, hogy ehhez nem is egyszer, hanem számtalanszor meg kell halniuk... A Parallaxis Podcast legújabb részében A holnap határa (2014) amerikai sci-fi filmet szakértettük meg.

parapod_ep109_cover.png

csik_patreon.jpg

A filmalkotás alaptézise, hogy ezek a nagyon furcsa lények hangyabolyszerűen koordinált módon cselekednek, s ahogy a hangyáknál, itt is vannak különböző típusú mimikek. Egyszerű harcosok mellett élnek például Alfa nevezetű fejlettebb képviselőik is, amelyeknek olyan spéci kék vére van, amely, ha ráfröccsen valakire, akkor bizony időhurokba kerül. Cage első bevetésén pont így jár, s megdöbbenve tapasztalja, hogy halála után "Idétlen időkig-szerűen" ujraéled éppen 24 órával korábban és kezdheti az egészet elölről. Kisvártatva kiderül, hogy Rita Vrataski őrnagy is így járt már korábban egy Alfa megölésekor. Egymást kölcsönösen segítve újra és újra próbálkoznak, míg végül el tudnak jutni a párizsi Louvre-ba befészkelt Omegához, a mimikek "hangyakirálynőjéhez", melynek kiiktatásával szépen megmenekül az Emberiség, mit sem tudva arról, hogy ez valójában már a sokszázadik próbálkozása volt az ilyen módon ismeretlenség homályában maradó szuperhősöknek.

edge-of-tomorrow_1-0c75308009ea4456bee639d8bf35e05e.jpg

Található ebben a filmben bármi olyan, amit fizikai-természettudományos szemmel érdemes és lehetséges vizsgálni? S vajon ha újra- és újrajátszathatnánk a dinamikát egy olyan bonyolult és kaotikus rendszerben, mint egy csatatér, vajon tényleg kikerülhetnénk a golyókat? Vagy a pillangóeffektus miatt eleve esélytelen lenne az egész? Na és mit mond az exoskeletonokra és az indokolatlanul sok töltényt használó gépfegyverekre kedvenc sci-fi fegyverszakértőnk, Géza? Mindez kiderül az adásból, főleg annak hosszabb, jobb változatából, ahol azt is megsúgjuk, hogy hogyan lehet kikerülni a sorbanállást a Louvre-ban. Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép, kép: Warner Bros. Pictures

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5018403377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása