2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

2023 Űrodüsszeia

Sokolébresztő #149

2023. január 12. - Sokolébresztő

Magánűrséta, szondazápor a Holdra, európai küldetés a Jupiter holdjaihoz, japán csilliárdos és haverjai a Hold körül. Az év első Sokolébresztőjének adásában mi más is lehetne a téma, mint hogy mi minden várható az űrtevékenységben 2023-ban. Spoiler: izgalmas évnek ígérkezik ez is! 

sokol_ep149_cover.png

csik_patreon.jpg

Bill Nelson, a NASA vezérigazgatója nem átallotta a mostani időszakot az kozmikus felfedezések aranykorának aposztrofálni, s bármilyen nagyhangúnak hangzó kijelentés is ez, ha jobban belegondulunk, igazat kell adnunk neki. Ha végigtekintünk az elmúlt éven, a szörnyű háború okozta minden nehézség ellenére azt kell látnunk, hogy soha nem volt még ekkora forgalom a világűrben. Olyan nemzetek, sőt magáncégek lépik át a Kármán-vonalat eszközökkel, sőt személyszállító űrhajókkal és űrállomásokkal, amelyek egy-két évtizeddel ezelőtt még sehol sem voltak a palettán. De a tapasztaltabb játékosok, mint például az Egyesült Államok, vagy az Európai Űrügynökség is igencsak odatették magukat idén, gondoljunk a James Webb Űrteleszkóp példátlan sikerére, vagy az Orion űrhajó mintaszerű próbaútjára. Magasra tette hát a lécet 2022, de nagyon úgy tűnik, hogy a most elkezdődött esztendő legalább ennyire izgalmasnak ígérkezik.

starship.jpg

Ha minden jól megy, idén láthatjuk új rakéták és ember szállítására alkalmas űrhajók első útjait Indiától Amerikáig, bolygónk szinte minden szegletéből. Kiválasztják azokat az embereket, akik 2024-ben körülrepülhetik a Holdat az Artemis-II küldetésen, de elméletikleg hamarosan megnevezik a magyar HUNOR űrhajósválogatás négy finalistáját is. Űrszondák indulnak a Jupiter jeges holdjainak feltárására, illetve egy bolygókezdemény rejtélyes okokból lecsupaszodott fémes magja, a Psyche kisbolygó felé is elstartol egy űrszonda. India, Oroszország és egy raklapnyi amerikai magáncég újra nekigyűrkőzik, hogy eszközöket juttasson a Holdra. S persze a nagy kérdés: elkezdődnek-e idén a SpaceX Starshipének orbitális próbaútjai, melyek valóban túlzás nélkül forradalmasíthatják majd az űrkorszakot? Minderről és még sok más aktualitásról is szó esett hagyományos, évkezdő "űrodüsszeia" összefoglalónkban. Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // fotók: NASA, SpaceX

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3618020228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása