2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A podcastek kora

Médiazabálók #5

2023. május 01. - Parallaxis Univerzum

Adásunkban a hagyományos podcastekről beszélgettünk, kifejezetten azokról, amik digitális hangfájlként léteznek, és amelyet az interneten keresztül lehet letölteni vagy online streamelni. Igyekeztünk ugyanis leválasztani az aktuális Médiazabálók témájáról a YouTube-os stúdióbeszélgetések audió változatát, mivel a podcast elsődlegesen a rádiós talks-show alapjain nyugszik – hiszen olyan tökéletes, hogy kép sem kell hozzá.

mzaba_ep5_cover.png

csik_patreon.jpg

A podcastek az elmúlt években robbanásszerűen növekedtek, és egyre több ember hallgatja őket világszerte, köztük Magyarországon is. De mitől lesz jó egy podcast? Hogyan lehet a podcastet tartalommal megtölteni, hogy az sikeres legyen? Ha már itt tartunk, tisztázzuk először is a fogalmat, mit is értünk pontosan podcast alatt? Egyszerű rádiós beszélgetést? Internetre gyártott, tartalmai korlátoktól mentes audió tartalmat? A hang mellett képpel is szolgáló YouTube műsort?

A podcastek megjelenésekor azonnal közönségükre találtak, mert lehetővé tették, hogy az emberek bármikor, bárhol hallgathassanak tartalmakat. A hozzáférhetőség az okostelefonok elterjedésével indult be igazán. A podcastekhez csak egy internetkapcsolatra és egy eszközre van szükség, ami lehet okostelefon, tablet vagy laptop. A podcastek bármikor és bárhol elérhetők, akár sportolás, utazás, monoton munka, vagy csak pihenés közben. De mitől lesz jó egy tartalom? A jó tartalom vonzóvá teszi a hallgatók számára a podcastet, ezzel növeli a visszatérő hallgatókat, követőket. Az érdekes témák, a hiteles források és az érdekes vendégek mind hozzájárulnak a tartalom minőségéhez. Ám a tartalom mellett nagyon fontos a rendszeresség. A podcastet konzisztens módon, a hallgatók számára kiszámíthatóan és rendszeres időközönként kell elérhetővé tenni, hogy az emberek visszatérjenek érte. Az előre meghatározott időpontokban történő publikálás és a tartalomstílus állandósága szintén hozzájárulnak az állandó hallgatói bázis kialakításához. Ha a podcast rendszeresen jelenik meg, akkor a hallgatók tudják, hogy mit várhatnak tőle, és könnyebben visszatérnek érte.

Digitális műfaj révén a technikai részletekről sem szabad megfeledkezni, egy jó mikrofon nagy segítséget jelent a hangminőség tekintetében. Podcastek nagy előnye a sokszínűség. Angol nyelvterületen rengeteg, de a magyar nyelven elérhető podcast tartalmak is egyre szélesebb kört érintenek. Az érdeklődési körünknek megfelelően az hallgatunk, amit akarunk: politika, gazdaság, kultúra, tudomány vagy filmes podcasteket. A sokféleség azt is jelenti, hogy a podcastek számos hangon, stílusban és formátumban érhetőek el.

Bár a podcastek készítése, a belépési küszöb napjainkban egyre alacsonyabb, szinte bárki elindíthat egy podcast csatornát, mégis a mögötte lévő munka és befektetett energia nem feltétlenül tud megtérülni szponzoráció, reklámok vagy a követőek általi finanszírozási formák nélkül. A beszélgetés során fény derül milyen monetizációs lehetőségek vannak egy itthoni podcast csatorna számára, és mik azok a hiányzó összetevők, amik a jövőben megkönnyíthetik a műsorok finanszírozását.

A mai adásban a podcast-ek múltját, jelenét és jövőjét elemezve próbálunk rájönni arra, hogy mi lehet a népszerűségének titka, milyen irányba fejlődhet tovább ez a műfaj, és mekkora potenciál van benne a hazai piacon. Szó lesz arról, hogy milyen hosszú egy optimális podcast és megtudhatjátok ki milyen podcasteket hallgat (már ha hallgatunk egyáltalán) és azt is, hogy milyen jelenleg hiányzó tartalmakat hallgatnánk szívesen. Vajon jelenleg a podcast-ek korát éljük? Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Barkóczi Norbert

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7618100856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása