2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Középkori kalandok a drogbolygón

Parallaxis #103

2024. február 29. - Parallaxis Univerzum

Mai tudományos szempontból vizsgált filmünkben tehát a távoli jövőben, a bolygóközi királyságok korában. A királyságok az Arrakis bolygó feletti uralomért harcolnak, de a naprendszereken átívelő cselszövések, háborúk és politikai manőverek közepette van egy ember, aki talán békét hozhat az univerzumnak. De ehhez harcolnia kell. Ellenséges bolygók, fantasztikus tájak, különös lények ésaz Atreidesek és a Harkonnenek viszályáé. És egy szerelemé, amelyet egész hadseregek sem tehetnek semmissé. Ezúttal egy hosszú időn keresztül mellőzött világról fogunk beszélgetni, amelyet egy modern feldolgozásnak hála kezdenek jobban megismerni és megszeretni az emberek. Ez a Dűne világa, amely megértéséhez nem elég belemártanunk a lábunk a homokba. 

parapod_ep103-cover.png

csik_patreon.jpg

Aki nem járatos Frank Herbert sci-fi (vagy inkább fantasy? Esetleg science fantasy?) univerzumában, annak nem lesz egyszerű ez alapján a film alapján - illetve most érkező folytatása alapján - adekvát véleményt alkotni erről a világról, s még azt is megkockáztathatjuk, hogy a filmet nézve értetlenül fog állni az előtt, hogy mitől is olyan ikonikus kultuszmű A Dűne (mármint a regény). Miféle Univerzum ez, ahol úgy tűnik, az Emberiség már intersztelláris, ha ugyan nem intergalaktikus fajjá változoztt, de idegen értelmes lényekkel nem találkozott?

giliszta.jpg

Milyen társadalmi dinamika hozhat létre egy olyan jövőt, ahol a fénynél is gyorsabb utazást lehetővé tévő módon tudják már hajlítani a teret, de az űrnavigátoroknak egy különleges drogot kell tolniuk ahhoz, hogy a téridő gyűrődései között megtalálják a helyes utat, s ebben nem hagyatkozhatnak számítógépes segítségre? Hogyan repül egy ornithopter, és megtudjuk-e a filmből, hogy mi a bánat az a híres Holtzman-effektus? Egy Földdel nagyjából megegyező gravitációjú sivatagos bolygón mekkorára nőhet és hogyan közlekedhet egy túlméretezett földigiliszta? MIndezt a sok rendkívül releváns kérdést megpróbáltuk végiggondolni, s még rátenni egy lapáttal a hosszabb, patronálóink számára elérhető verzióban. Hallgassátok szeretettel! 

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép, kép: Warner Bros. Discovery

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9518328713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása