2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Saját matrixunk elmozdult pixeldarabkái | Boldog halálnapot! (2017, 2019)

Screamcast #5

2024. június 17. - Parallaxis Univerzum

A filmek igazi főszereplője, az időhurok jelenségében és hatásában szorosan összefonódik az időutazással. A belekerült főhős akaratán kívül kényszerül sorozatosan beleavatkozni a múltjába, amibe a hurok taszigálja vissza. Ő az időt nem egy lineáris végtelen dimenzióként tapasztalja, hanem egy körként, záródó gyűrűként. Az ismétlődő folyamatként való ábrázolás szintén egyfajta predesztinációt feltételez, vagyis azt, hogy az eseményeknek egy adott módon kell megtörténniük. Ebben a felállásban a hős az első-második ismétlés után keresni kezdi a logikai és morális okokat, igyekszik rendbe hozni az elhibázott döntéseket, a helyére illeszteni saját matrixa elmozdult pixeldarabját. Mintha a Tobar és Costa elmélet szerinti visszarendeződéshez asszisztálna az idő két pontját összekötő féreglyukban.

screamcast_ep5_cover.png

csik_patreon.jpg

Germain Tobar egyetemi hallgató és témavezetője Dr. Fabio Costa 2020-ban azzal az elmélettel cáfolta meg ezt a végkövetkeztetést, hogy az események a beavatkozás hatására újrakalibrálják magukat, és így sem a végkifejlet nem változik meg (ami megfelel a hagyományos fizika felvetésének), sem pedig az időutazó nem veszti el a motivációját – mindig lesz oka visszautazni és beleavatkozni a múltba.

Stephen Hawking elmélete lehet az időutazás egy másik módja: ő a megoldást egy olyan speciális féreglyukban látta, ami nem a tér, hanem az idő két pontját köti össze. David Deutsch szerint ezeken a pontokon hathatnak egymásra a sokvilág elmélet idősíkjai (melyek egy eseménynek többféle lehetséges végkimenetele okán, párhuzamosan jönnek létre eltérő előfordulási valószínűségekkel – ezt az elméletet használja fel a Minden, mindenhol, mindenkor című film). Az időt összekötő féregjáratok közelében az idővonalak keresztezik egymást, ezáltal átmehetünk egyik dimenzióból a másikba megölni a nagypapát, és ilyen módon hatással is lehetünk arra az eltérő dimenzióra, azzal a keserű pirulával, hogy a saját dimenziónk jövőjében nem érünk el változást.

Ha többet és átfogóbban szeretnétek tudni arról, hogy mi az idő?, akkor érdemes meghallgatnotok a Sokolébresztő #179 adását!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // borítókép: Universal Pictures

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6818429837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása